Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente care cresc acidul uric

Anemia prin deficit de acid folic

Anemia prin deficit de acid folic

Actualizat la data de: 29 Martie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Anemia prin deficit de acid folic rezulta datorita unui nivel seric mai mic fata de cel normal de acid folic in organismul uman. Organismul are nevoie de acid folic, una dintre vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Organismul uman nu poate produce suficient acid folic, astfel ca dieta trebuie sa contina alimente bogate in acid folic, cum ar fi citricele, legumele cu frunze verzi si cerealele fortificate. Organismul este capabil sa depoziteze suficient acid folic pentru 2-6 luni. Cu toate acestea, anemia apare in cateva saptamani de la reducerea depozitelor de acid folic. Deficitul de acid folic la femeile care raman insarcinate poate determina nou-nascuti cu greutate mica la nastere sau cu anomalii congenitale, in special la nivelul creierului si coloanei vertebrale (defecte de tub neural). Deficitul de acid folic poate creste riscul pentru alte boli, incluzand afectiunile cardiovasculare si tromboza venoasa. Cauze Cauzele anemiei prin... [continuare]

Reguli de combinare a alimentelor, realitate sau fictiune?

Reguli de combinare a alimentelor, realitate sau fictiune?

Actualizat la data de: 27 Mai 2021

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Combinatiile alimentelor Combinarea alimentelor este o filozofie a alimentatiei care are radacini stravechi, in medicina ayurvedica din India antica. Principiile combinarii alimentelor au fost reluate la inceputul anilor 1900 prin dieta Hay. De atunci, au devenit o baza pentru multe diete moderne. Sustinatorii dietelor care combina alimentele, considera ca o combinare necorespunzatoare a alimentelor poate duce la boli, acumularea de toxine si suferinta digestiva. In general, dietele care combina alimentele atribuie alimentele diferitelor grupuri. Acestea sunt de obicei impartite in carbohidrati si amidon, fructe (inclusiv fructe dulci, fructe acide si pepeni), legume, proteine si grasimi. Alternativ, unele planuri clasifica alimentele ca fiind acide, alcaline sau neutre. Dietele care combina alimentele, specifica modul in care ar trebui sa combinati aceste grupuri la o masa. Reguli de combinare a alimentelor Cele mai comune reguli includ urmatoarele: • Fructele se consuma... [continuare]

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce inseamna o nutritie sanatoasa Nutritia este importanta in cresterea si dezvoltarea copilului. Aceasta se refera la alimentele si bauturile care furnizeaza necesarul pentru functionarea organismului. Nutrientii sunt substante gasite in alimente care permit organismului sa creasca si sa functioneze corect. Exista sase nutrienti esentiali: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa. Ce este afectiunea si cum se manifesta O alimentatie buna se refera la o dieta care contine un echilibru sanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in fructe si legume. Nutritia deficitara se refera la o dieta care contine un echilibru nesanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in zahar sau sodiu. Exista multe efecte ale nutritiei asupra cresterii si dezvoltarii copilului. De exemplu, alimentatia poate afecta cresterea fizica a copilului, precum si dezvoltarea creierului. In plus, a avea o alimentatie buna in copilarie creste probabilitatea de a avea o alimentatie buna la... [continuare]

Alergiile alimentare: adevar versus mit

Alergiile alimentare: adevar versus mit

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista mai multe puncte de vedere referitoare la alergiile alimentare care nu corespund cu realitatea. Alergiile alimentare se manifesta atunci cand sistemul imunitar al unei persoane lupta impotriva atacatorilor - cum sunt considerate, in mod eronat, anumite componente alimentare (de exemplu, proteinele). Este important sa se cunoasca datele reale cu privire la alergiile alimentare, intrucat multe dintre miturile referitoare la acest subiect pot crea confuzie si pot afecta calitatea vietii unei persoane. Simptomele alergiilor alimentare se pot manifesta intr-un mod periculos, dar o persoana informata poate lua masurile corecte in cel mai scurt timp. Mituri despre alergiile alimentare Alergiile alimentare nu sunt reale Fapt: Alergiile alimentare sunt reale si implica sistemul imunitar al organismului. In cazul alergiilor alimentare, sistemul imunitar considera in mod gresit ca un aliment este un invadator nociv si elibereaza histamina si alte substante... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor

Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un nivel ridicat al trigliceridelor (hipertrigliceridemia) inseamna un risc crescut de instalare a bolilor cardiace sau a sindromului metabolic (asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardio-vasculara). Desi acest tip de grasimi sunt necesare intr-o anumita cantitate pentru buna functionare a organismului, excesul lor poate deveni o reala amenintare pentru sanatate. Cele mai bune cai prin care puteti sa va reduceti nivelul triglicerilor este sa slabiti si sa va mentineti greutatea optima pe termen lung, sa limitati aportul de grasimi si zaharuri din dieta, sa faceti miscare regulat si sa limitati consumul de alcool sau tutun. O serie de alimente sunt in mod special de evitat in hipertrigliceridemie. Interdictii alimentare pentru nivelul crescut al trigliceridelor Hipertrigliceridemia presupune adoptarea unor schimbari in obiceiurile de viata, care sa ajute la reducerea nivelului trigliceridelor. Este importanta diminuarea... [continuare]

Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate

Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Senzatia de balonare, extrem de neplacuta, apare in urma consumului de alimente care favorizeaza acumularea de gaze in stomac, uneori devenind chiar dureroasa. Este frecvent intalnita, pentru ca multe persoane includ in alimentatie chiar alimente care produc aceasta senzatie. Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa scapi de balonare Legumele crucifere Varza si broccoli-ul, care intra in categoria legumelor crucifere, contin rafinoza, un compus care ramane nedigerat pana in momentul in care bacteriile din intestine il fermenteaza, producand gazele care te baloneaza. Expertii in nutritie recomanda combinarea acestor alimente cu unele care contin fibre, care ajuta la o digestie mai buna. Guma de mestecat Daca ai obiceiul sa mesteci guma in exces, trebuie sa stii ca aceasta poate duce la aparitia balonarii, pentru ca favorizeaza acumularea de aer in stomac. Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat senzatia de disconfort abdominal creste, spun medicii. Incearca sa [continuare]

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mamaliga, preparat traditional, are o multitudine de beneficii pentru sanatate. Inca de pe vremea lui Columb, fierturile de porumb erau apreciate in scop curativ. Cu o multime de proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, porumbul este un aliment care contribuie la buna functionare a organismului. Exista studii care au aratat ca media de viata a triburilor amerindiene care mancau porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati care nu consumau acest aliment. In boabele de porumb exista unele substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, substante importante pentru buna functionare a organismului. Principalele beneficii Detoxifiant . Este un bun detoxifiant al ficatului, numeroase studii aratand faptul ca poate elimina 80% din substantele toxice aduse in organism de alimentatia nesanatoasa sau chiar de anumite medicamente. Concret, anumite substante din porumb cu efect detoxifiant vor ajuta ficatul sa neutralizeze... [continuare]

Alimente recomandate pentru artrita reumatoida

Alimente recomandate pentru artrita reumatoida

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista tot mai multe cercetari care au analizat relatia dintre nutritie, dieta si artrita reumatoida. Pana in prezent, nu s-au descoperit alimente care sa faca minuni si care sa trateze intr-un mod miraculos evolutia acestei boli. S-a constatat, insa, ca unele dintre persoanele care sufera de artrita reumatoida au o nutritie neadecvata. Milioane de oameni sunt afectati de aceasta conditie, iar durerile de articulatii le pot face mai dificila viata de zi cu zi. Medicamentele anti-reumatice de ultima generatie fac boala mai suportabila. Daca suferiti de artrita reumatoida nu trebuie sa omiteti un amanunt foarte important din planul de tratament al bolii - dieta dumneavoastra. In urma studiilor s-a demonstrat ca anumite alimente pot ameliora durerile cauzate de artrita. Care sunt alimentele pe care puteti sa le consumati pentru a ameliora durerile de articulatii - Seminte de in - sunt bogate in acizi grasi omega-3 care pot reduce inflamatia si durerile articulare.... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru iarna

Cele mai bune alimente pentru iarna

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multa lume nu stie ce sa manance in timpul sezonului de iarna si sfarsesc prin a consuma alimente nesanatoase. Multi ajung sa evite complet alimentele sanatoase de sezon si consuma in cantitati mari alimente care ingrasa. Cu schimbarea anotimpurilor vin si modificari in stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare in functie de sezon ajuta organismul sa ramana sanatos. Acest lucru va poate feri de imbolnaviri pe timp de iarna. Stiintific, s-a dovedit ca sezonul rece mentine sanatatea organismului si creste puterea sistemului digestiv. Din cauza temperaturilor scazute din mediu, corpul uman consuma mai multa caldura care este o forma de energie. Astfel, fiecare persoana va avea nevoie de mai multa energie in sezonul de iarna, ceea ce determina oamenii sa consume mai multe alimente. Totusi, indicat ar fi sa consumati alimente care sa va ofere energie, dar care sa contina putine calorii. In plus, trebuie sa urmati o dieta echilibrata... [continuare]

9 alimente recomandate cand aveti gripa

9 alimente recomandate cand aveti gripa

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic.  Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]

Alimentele organice mai bune pentru sanatate

Alimentele organice mai bune pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane. Consumul de alimente cultivate ecologic este o modalitate excelenta de a reduce expunerea la contaminantii frecvent intalniti in produsele alimentare care au fost cultivate prin utilizarea practicilor agricole conventionale. Acesti contaminanti pot include, nu doar pesticidele (considerate a fi potentiali agenti cauzatori de cancer) dar si metale grele (plumb, mercur), solventi (toluen si benzen). Minimizarea expunerii la acestor potentiale toxine aduce beneficii importante pentru sanatatea oricarei persoane. Metalele grele pot deteriora functiile nervilor si pot declansa aparitia unor boli, cum ar fi scleroza multipla. De asemenea ar putea sa interefere cu productia hemoglobinei, crescand riscul aparitiei anemiei. Solventii pot deteriora functia celulelor albe din sange si ar putea reduce capacitatea sistemului imunitar de a rezista la infectii. In plus fata de... [continuare]

Ministerul sanatatii a publicat lista alimentelor nesanatoase pentru copii

Ministerul sanatatii a publicat lista alimentelor nesanatoase pentru copii

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ministerul Sanatatii a publicat, marti, pe pagina de internet a institutiei, lista alimentelor care nu vor mai fi comercializate in scoli si gradinite, potrivit recomandarilor specialistilor in nutritie. Potrivit listei, nu vor mai putea fi vandute alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare. Pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, vor fi interzise si alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal. "In toata lumea, bolile cardiovasculare, diabetul, diferitele tipuri de cancer si obezitatea afecteaza calitatea vietii. Aceste boli cronice nu au cauze clare, dar este dovedit stiintific ca alimentatia dezechilibrata este un factor major de risc", a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Mircea Manuc. Lista mai contine produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut ... [continuare]

Care sunt secretele unei diete sanatoase?

Care sunt secretele unei diete sanatoase?

Actualizat la data de: 11 August 2009

Autor: SfatulMedicului

8 reguli ale dietei pe care trebuie sa le cunosti Fie ca este vorba despre dieta saraca in carbohidrati sau cea cu supa de varza sau pur si simplu o dieta bazata pe alimente sanatoase, orice persoana urmeaza un regim intr-o anumita perioada a vietii. Prin dieta nu se intelege ca o persoana trebuie sa consume o cantitate mica de alimente , ci trebuie sa isi limiteze cantitatea de alimente care au un continut ridicat de grasimi. Astfel, daca este una din persoanele care vor sa urmeze o dieta din motive medicale, sau pentru ca doreste sa scada in greutate trebuie sa stie ca si in dieta exista reguli, care daca nu sunt respectate acestea iti pot cauza grave probleme de sanatate. Iata cateva reguli care iti vor fi de mare ajutor! 1. Niciodata sa nu „treci” peste micul dejun Micul dejun este pricipala masa a zilei, peste care niciodata nu trebuie sa treci, mai ales daca esti si la regim, deoarece dupa o lunga perioada de ajunare (in timpul somnului) organismul se trezeste... [continuare]

Alimente recomandate pentru scaderea in greutate

Alimente recomandate pentru scaderea in greutate

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista numeroase alimente care au un gust foarte bun si un aspect delicios. Acestea devin si mai tentante pentru cineva care doreste sa piarda in greutate. In ciuda acestui fapt, multe dintre aceste alimente cu reputatie proasta, cand vine vorba de slabit, nu sunt chiar atat de rele. Aflati care dintre aceste gustari delicioase pot de fapt sa va ajute in incercarea de a elimina kilogramele in plus. Ouale Cand vine vorba de alimente sanatoase, au existat numeroase dezbateri cu privire la oua. Cele mai recente cercetari sugereaza ca adultii pot consuma un ou pe zi fara nicio problema. Consumand oua la micul dejun puteti pierde in greutate. Motivul? Ouale sunt bogate in proteine care se digera lent. Consumul de proteine la masa de dimineata pastreaza senzatia de satietate o perioada mai indelungata de timp, astfel ca veti manca mai putin in restul zilei. Friptura De ani de zile, expertii in sanatate au sfatuit populatia sa consume mai putina carne rosie. Friptura... [continuare]

Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat

Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange. Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. Alimente cu continut ridicat de fibre Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele. Iaurt fara grasimi Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent... [continuare]

Alimente interzise in sarcina

Alimente interzise in sarcina

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte. Alimente de evitat Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii. Fructe de mare si peste Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil. Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi... [continuare]

10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol

10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este o substanta care are o consistenta ce se aseamana cu ceara, fabricata de ficat, dar si de alte celule ale corpului. Colesterolul poate fi asimilat prin consumul de produse alimentare care il contin, cum ar fi lactatele, ouale, carnea etc. Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de colesterol. Membranele celulelor au nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si acizi biliari, care au un rol important in digestia grasimilor. Totusi, organismul are nevoie de o cantitate limitata de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand exista un surplus de colesterol, se vor dezvolta o serie de probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare. Colesterolul joaca un rol important in digestie, intrucat sustine functia ficatului de producere a acizilor necesari digestiei. Informatii pe care ar trebui sa le cunoasteti, despre colesterol - In timpul sarcinii, femeile insarcinate au in mod natural un nivel mai mare de... [continuare]

Alimente surprinzator de bogate in zahar

Alimente surprinzator de bogate in zahar

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In medie, fiecare om consuma mai mult de 50 de kilograme de zahar pe an. Chiar daca nu consuma cateva prajituri pe zi, multi oameni mananca fara sa constientizeze, alimente care au in compozitie cantitati destul de mari de zahar. Problema este ca unele dintre alimentele care contin zahar, nu sunt atat de dulci pe cat s-ar crede. Papilele gustative pot fi pacalite cu usurinta. De aceea, este important sa cunoasteti care sunt alimentele bogate in zahar. Alimentele imbogatite cu zahar Cand cititi intr-un supermarket eticheta produselor alimentare, cu siguranta ca nu veti fi surprinsi daca veti constata ca zaharul este prezent in produse cum ar fi torturile, inghetata, prajiturile sau bauturile racoritoare. V-ar putea, insa soca sa descoperiti ca in sticla cu sos de paste sau sos pentru gratar s-au adaugat 12 grame de zahar. Cereale Cerealele pot fi o modalitate destul de buna de a va incepe ziua, mai ales ca acestea contin si fibre. Totusi, este... [continuare]

Cele mai nocive alimente pentru adhd

Cele mai nocive alimente pentru adhd

Actualizat la data de: 05 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De ani de zile medicii au speculat ca anumite alimente pot juca un rol semnificativ in aparitia si evolutia sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD). Desi au fost efectuate ample cercetari pe aceasta tema, nu este inca destul de clar care sunt produsele alimentare care pot contribui la declansarea ADHD. Ceea ce stiu, insa oamenii de stiinta este ca unele alimente pot agrava simptomele de ADHD sau pot provoca manifestari similare cu cele intalnite in cazul ADHD. Alimente care pot declansa simptome de ADHD - Bomboane. Bomboanele sunt bogate in zaharuri si coloranti artificiali - o combinatie care este nociva, in special pentru copiii cu ADHD, care de cele mai multe ori au nevoie de o dieta speciala pentru ADHD. In cadrul studiilor, s-a dovedit ca ambele componente promoveaza aparitia simptomelor de ADHD. - Sucuri acidulate. Daca aveti ADHD, trebuie sa luati in considerare eliminarea sucurilor acidulate din dieta dumneavoastra. Aceste bauturi contin... [continuare]

12 gustari bogate in proteine care inhiba senzatia de foame

12 gustari bogate in proteine care inhiba senzatia de foame

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Solutia mentinerii unei greutati ideale pot fi gustarile bogate in proteine, alcatuite din alimente care furnizeaza energie organismului si inhiba senzatia de foame, precum si pofta de a consuma dulciuri si alte produse nocive. Gustarile satioase ajuta la reglarea greutatii corporale Un studiu facut public de Universitatea din Missouri, SUA, in anul 2012 a descoperit ca femeile fara probleme de sanatate, care consuma gustari bogate in proteine (circa 24 de grame), reusesc sa isi mentina greutatea corporala pe termen lung, intrucat nu se confrunta cu senzatia de foame persistenta de-a lungul zilei. Pe de alta parte, studiul a scos in evidenta si faptul ca femeile care obisnuiesc sa consume gustari sarace in proteine se lupta de regula cu kilogramele in plus, intrucat sunt mai predispuse exceselor alimentare pe fondul unui apetit crescut si dificil de controlat. Specialistii in nutritie mentioneaza ca, desi gustarile care furnizeaza un numar mare de proteine ajuta... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea?

Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea?

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2020

Autor: SfatulMedicului

Suplimente alimentare Lunile de iarna vin la pachet cu numeroase reclame la diferite produse si suplimente alimentare care pretind ca ii vor oferi sistemului imunitar un impuls prin care va evita racelile si gripa. Cu toate acestea, pot suplimentele alimentare, fie ca sunt vitamine sau probiotice, sa stimuleze sistemul imunitar pentru a mentine optima starea de sanatate? Care sunt cele mai bune metode prin care poti ramane sanatos Ce spun studiile? Conform specialistilor din domeniul medical, realitatea nu este in concordanta cu reclamele la diversele suplimente alimentare. Astfel, aceste produse nu ofera beneficiile promise si nu exista dovezi care sa sustina faptul ca suplimentele alimentare ajuta la combaterea bolilor. Pentru a intelege de ce suplimentele alimentare nu sunt eficiente pentru sistemul imunitar, trebuie sa fie inteles modul in care acesta functioneaza. In plus, insasi ideea de a stimula sistemul imunitar este defectuoasa. Functia imunitara a organismului... [continuare]

Comunitate medicala

Acird uric

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Investigatii

Buna ziua, Mi-a iesit acidul uric 8 si densitatea urinei 1035. Deobicei nu am beau nici macar apa dimineata inainte de analize. E posibil acidul uric sa fie mai ridicat datorita faptului ca nu m-am deshitratat suficient si de acolo si densitatea urinei? Celalalte analize mi-au iesit toate in valori normale (colesterol, glicemie, etc.) [continuare]

Acid pantotenic

Din Dictionar Termeni

Vitamina B3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea, modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]

Piramida nutritionala (alimentelor)

Din Dictionar Termeni

Un ghid al alimentatie sanatoasa, prezentat schematic sub forma unei piramide: la baza piramidei se gasesc alimentele care sunt recomandate a fi consumate zilnic si in cantitati mai mari; pe masura apropierii de varful piramidei, alimentele sunt recomandate in cantitati din ce in ce mai mici. [continuare]

Aliment

Din Dictionar Termeni

Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)