Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente bogate in lipide

Colecistita

Colecistita

Actualizat la data de: 24 Mai 2021

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Colecistita este inflamatia veziculei biliare, un organ cu forma de para, situat in partea dreapta a abdomenului, langa ficat, cu rol in digestia alimentelor. In mod normal, lichidul numit bila trece din vezica biliara in intestinul subtire. Daca fluxul bilei este oprit, se stocheaza in vezica biliara cauzand inflamatie, durere si posibil infectie. Aceasta poate fi acuta (debuteaza brusc), cand produce simptomatologie zgomotoasa, de tipul durerii severe in abdomenul superior, sau cronica (multiple episoade recurente), fiecare episod adaugand inflamatie si iritatie la nivelul veziculei biliare. In cazul unui episod acut, durerea poate sa se resimta si la nivel scapular, iar in cazuri severe, lichidul biliar poate ajunge in peritoneu, situatie care converteste cazul la interventie de urgenta (peritionita biliara). Cauze Cauza cea mai frecventa de colecistita acuta (severa) este calculul biliar (piatra), care blocheaza canalul cistic, adica tubul prin care se... [continuare]

Arsurile retrosternale: motiv de ingrijorare sau nu?

Arsurile retrosternale: motiv de ingrijorare sau nu?

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Arsurile retrosternale reprezinta senzatiile acelea intens neplacute, pe care le resimtim uneori dupa o masa prea abundenta, dupa un efort fizic prea intens, dupa o dieta bogata in carne, dulciuri si lipide. In perioada sarbatorilor, mesele sunt mai bogate decat de obicei, iar specialistii sunt de parere ca ar trebui sa cunoastem cat mai multe informatii utile despre arsurile retrosternale si despre cat de grave pot fi ele in acest context. Sunt cauzate doar de o masa prea bogata sau problema este de fapt, mai grava? Arsurile sau pirozisul Arsurile, sau pirozisul, cum sunt ele numite in termeni medicali, sunt agasante, indiferent cand apar sau de ce. Ne pot strica buna dispozitie si ne creeaza o senzatie de profund disconfort. Daca va confruntati insa cu astfel de arsuri destul de frecvent, v-ati intrebat probabil cat sunt ele de serioase, de grave si cam ce este de facut pentru a le domoli. Sa fie doar dieta de vina, sau sa existe o afectiune a tubului... [continuare]

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Actualizat la data de: 13 Martie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]

Ficatul gras (steatoza hepatica)

Ficatul gras (steatoza hepatica)

Actualizat la data de: 27 Iulie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este ficatul gras Ficatul gras este un termen general utilizat pentru a descrie depozitarea excesiva a grasimilor in ficat. Mai exact, ficatul gras sau steatoza hepatica este o afectiune reversibila, caracterizata prin acumularea trigliceridelor in celulele hepatice in timpul procesului numit steatoza - retinerea anormala a lipidelor in interiorul celulelor. Aceasta afectiune se poate manifesta temporar sau pe termen lung, nu este dureroasa si poate fi asimptomatica o lunga perioada de timp. Cum apare afectiunea Cu toate ca prezinta nenumarate cauze, ficatul gras apare cu preponderenta in randul pacientilor care sufera de alcoolism si obezitate. Totodata, aceasta afectiune este asociata si cu afectiunile care influenteaza metabolizarea grasimilor. Ficatul este organul central care produce, transporta, modifica si stocheaza grasimile din organism. Nenumarate afectiuni pot perturba acest proces, conducand la depozitarea excesiva a grasimilor in ficat. Trigliceridele sunt... [continuare]

Tractul gastro-intestinal - particularitati, afectiuni si diagnostic

Tractul gastro-intestinal - particularitati, afectiuni si diagnostic

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Aparatul digestiv este format din tractul digestiv (cavitate bucala, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, rect si anus) si organele anexe (glande salivare, ficat, colecist sau vezica biliara si pancreas). Desi in aparenta rolul sistemului gastro-intestinal este de a asigura digestia alimentelor, acesta prezinta numeroase alte functii ce mentin organismul in echilibru, inclusiv de detoxifiere, imunitate sau activitate neuro-hormonala.  Clasificare In momentul in care fiziologia normala a tractului gastro-intestinal este afectata apar o serie de tulburari al caror rasunet se manifesta atat prin simptome specifice, de natura digestiva, cat si manifestari sistemice. Identificarea precoce a acestor tulburari joaca un rol esential in preventia dezechilibrului organismului, extinderii bolii sau aparitiei complicatiilor. Principalele afectiuni ale tubului digestiv se pot clasifica astfel: afectiunile cavitatii bucale- de cele mai multe ori acestea... [continuare]

Consecintele depunerii de colesterol

Consecintele depunerii de colesterol

Actualizat la data de: 09 Iulie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul reprezinta o formula biochimica din clasa lipidelor, ce se gaseste in toate celulele corpului si are rol important in digestie, sinteza anumitor hormoni sau vit D. Pricipala sursa de colesterol o reprezinta ficatul, al carui rol in siteza colesterolului este foarte important. De asemenea, surse externe de colesterol  sunt reprezentate de produsele de origine animala(ou, carne rosie, lapte etc). Colesterolul este subimpartit in doua principale categorii si anume : LDL si HDL. HDL sau High density lipidoproteins si LDL sau Low density lipoproteins. O a treia categorie din clasa colesterolului este reprezentata de VLDL (Very low density Lipoproteins). Urmatoarele doua subcategorii sunt reprezentate de IDL (Intermediate) si de Chilomicroni. LDL LDL reprezinta 60-70% din colesterolul total si este implicat in transportul colesterolului prin circulatia sanguina. De la acest rol pleaca stransa corelare intre prezenta in exces a LDL in circulatia sanguina... [continuare]

3 metode simple de a-ti tine colesterolul sub control

3 metode simple de a-ti tine colesterolul sub control

Actualizat la data de: 21 August 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este colesterolul? Colesterolul este un compus natural, avand la baza steroli sau lipide simple, insolubil in apa. El se sintetizeaza in organismul animal, concentrandu-se la nivelul ficatului, maduvei spinarii, creierului si vaselor sangvine. In concentratii normale, colesterolul are efecte benefice, find necesar la mentinerea integritatii, sinteza acizilor produsi de vezica biliara si metabolismul vitaminelor liposolubile (vitamine care se dizolva in grasimi): A, D, K, E. Acumulat in cantitati mari in corpul uman, colesterolul mareste riscul de accident vascular cerebral si afectiuni cardiace grave, uneori fatale. Colesterolul “bun” versus colesterolul “rau” Termenul traditional de colesterol nu se refera la compusul natural in sine, ci la lipoproteinele care il transporta. Astfel, se face distinctia intre colesterolul “rau” sau LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterolul “bun” sau HDL (lipoproteine cu densitate mare). Diferenta intre cele... [continuare]

Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Sanatatea copilului Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate. Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Reguli de alimentatie Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos. Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea... [continuare]

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt acizii grasi? Acizii grasi sunt componente ale lipidelor, formati din lanturi de atomi de carbon legate intre ele prin legaturi chimice, care pot fi legaturi simple sau duble. Aceste legaturi chimice determina daca un acid gras este saturat sau nesaturat. Acizii grasi, au de asemenea, diferite lungimi: acizii grasi cu lant scurt au mai putin de 6 atomi de carbon, in timp ce acizii grasi cu lant lung au 12 sau mai multi atomi de carbon. Alimente bogate in acizi grasi Acizii grasi saturati, se gasesc in alimente, precum: untura, unt, lapte integral, smantana, oua, carne rosie, ciocolata. Un aport excesiv de grasimi saturate poate creste colesterolul si creste riscul de a dezvolta boli coronariene. Acizii grasi mononesaturati contin o legatura dubla. Exemple de alimente bogate in grasimi mononesaturate includ: avocado, nuci si uleiuri vegetale (de masline, arahide, canola, in) Oamenii de stiinta considera ca un consum crescut de grasimi mononesaturate (de exemplu,... [continuare]

Dieta pentru prevenirea ridurilor

Dieta pentru prevenirea ridurilor

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a intelege cum pot ajuta alimentele la prevenirea ridurilor, este important sa se inteleaga cum anume se formeaza ridurile. Pe masura ce oamenii imbatranesc au loc modificari inclusiv la nivel celular. Procesul de reinnoire celulara incetineste, fibrele elastice nu mai pot sustine pielea la fel de bine cum o faceau in trecut. Astfel pielea devine moale, dermul isi pierde partial din capacitatea sa de a retine umezeala si nutrientii, iar productia de colagen incetineste. Stresul excesiv precum si alti factori de mediu pot influenta negativ productia de colagen, ceea ce ingreuneaza procesul de sinteza al proteinelor de colagen si provoaca imbatranirea prematura. Rezultatul este scaderea elasticitatii pielii, aparitia ridurilor si liniilor fine. Factorii care determina aspectul pielii Hidratarea, expunerea la soare precum si exercitiile fizice sunt factori importanti care pot determina aspectul general al pielii, dar alegerile alimentare... [continuare]

Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute

Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute

Actualizat la data de: 26 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este asociat deseori cu o substanta nociva pentru organism, cand in realitate el are un rol important in mentinerea sanatatii. Acest alcool policiclic este mediul de care se leaga acizii grasi, fiind o grasime regasita in toate alimentele de origine animala. Cele doua tipuri de lipide care constituie colesterolul total din organism, numite LDL (lipoproteine de densitate mica) si HDL (lipoproteine de densitate mare), sunt produse de ficat, intrucat sunt necesare pentru functionarea corecta a proceselor organice. Colesterolul devine periculos pentru sanatate atunci cand nivelul lipoproteinelor de tip LDL creste, organismul devenind mai susceptibil bolilor cardiovasculare, aterosclerozei sau bolii vasculare periferice. Oamenii de stiinta au descoperit ca cea mai buna metoda de a mentine nivelul colesterolului in echilibru nu sunt dietele fade si private de grasimi, ci regimurile alimentare bogate in alimente care reduc nivelul colesterolului rau in... [continuare]

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generaliatati Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni. Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an. In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi. Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada. Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de... [continuare]

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]

Mit si realitate despre uleiul de peste

Mit si realitate despre uleiul de peste

Publicat la data de: 27 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]

Nucile pot preveni cancerul de colon

Nucile pot preveni cancerul de colon

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nucile sunt un aliment care este la indemana oricarui om si datorita unui pret accesibil dar si datorita faptului ca au un continut bogat si in lecitina si in omega 3 dar si de proteine. O cantitate de 100 grame de nuci se poate stabili ca totusi 15 grame reprezinta proteine si 2,4 fibre (care ajuta la digestie sau la un tranzit fiziologic) dar si antioxidanti, vitamine sau minerale. Insa o cantitate de aproximativ 50 de grame din aceasta suta de grame reprezinta lipide (desi sunt lipide de natura vegetala tot in categoria lipidelor intra adica intr-o cantitate excesiva poate produce atat obezitate dar si o crestere a colesterolului). Faptul ca sunt lipide de natura vegetala si nu animala in prima faza va creste HDL-ul (Colesesterolul bun) iar tipul acesta de grasimi este mai solubil si mai usor digerabil asadar. Pe langa toate acestea daca nucile ajuta in preventia sau in terapia adjuvanta in cancerul de colon este inca in studiu si in analiza, daca acest lucru... [continuare]

Dieta montignac

Dieta montignac

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

Cum puteti lua in greutate?

Cum puteti lua in greutate?

Actualizat la data de: 25 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Cine ar putea dori sa nu slabeasca? Desi ingrijorator este ca exista multi oameni care sufera din cauza supraponderabilitatii, totusi se intalnesc oameni care sunt slabi in mod natural si isi doresc sa se ingrase. In unele cazuri, subponderabilitatea ar putea fi rezultatul unor tulburari alimentare sau a scaderii poftei de mancare cauzata de anumite conditii medicale. Imbatranirea afecteaza apetitul ca urmare a pierderii treptate a capacitatii de a simti gustul si mirosul produselor alimentare. Daca o persoana pierde in greutate fara sa isi doreasca acest lucru trebuie sa semnaleze medicului acest inconvenient. Cum va puteti ingrasa? Intr-o prima etapa se va tine evidenta numarului de calorii consumat pentru a se determina cat mai exact care este aportul energetic necesar in fiecare zi pentru ca o persoana sa-si rotunjeasca silueta. Va fi nevoie sa se mareasca numarul total de calorii prin ingerarea unei cantitati mai mari de alimente sau prin alegerea unor alimente... [continuare]

Branza

Din Dictionar Termeni

Produs lactat obtinut prin coagularea laptelui sub actiunea cheagului si/sau a fermentilor lactici si care a fost scurs de zer. Branzeturile sunt alimente de o mare diversitate, dar toate au comuna bogatia lor in proteine si in calciu. Ele au un continut variabil de lipide si de sodiu. Continutul lor in apa variaza intre 35 si 80%. Procentajul de materii grase indicat pe ambalaj este calculat pe reziduul uscat al produsului. Branzeturile cu pasta fiarta sunt cele mai grase, dar si cele mai bogate in calciu. O parte din vitaminele hidrosolubile dispar in timpul scurgerii branzei, dar se produce o imbogatire in vitaminele B2, B3, B6 si B9 sub actiunea mucegaiurilor. vitamina A se gaseste din abundenta in branzeturile grase. In regimurile de slabire, este recomandat sa se limiteze consumul de branzeturi (din cauza continutului bogat in lipide, si deci in calorii). Branzeturile cu pasta moale sunt contraindicate la subiectii care fac tratament cu inhibitori de monoaminoxidaza... [continuare]

Acid pantotenic

Din Dictionar Termeni

Vitamina B3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea, modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]

Vitamina pp

Din Dictionar Termeni

vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta in... [continuare]

Dieta ketogenica

Din Dictionar Termeni

dieta ce inlocuieste alimentele bogate in glucide cu alimente mai bogate in lipide. Nu este o dieta fiziologica, alterand proportiile clasice; uneori este dificil de urmat, dar poate influenta in mod pozitiv anumite tipuri de epilepsie. [continuare]

Aquaphor, comprimate

Din Medicamente

Ce este Aquaphor si pentru ce se utilizeaza Indicatii Xipamida este un diuretic al carui principal efect este cresterea eliminarii urinare de electroliti si, in consecinta, cresterea densitatii urinare. Informatiile de care dispunem la ora actuala arata ca Xipamida inhiba reabsorbtia sodiului la nivelul tubului contort distal, ceea ce inseamna ca diureticul isi exercita actiunea prin concentrarea sa in sangele din spatiul peritubular. Eliminarea clorului corespunde intr-o oarecare masura cu eliminarea sodiului. Eliminarea potasiului creste sub actiunea Xipamidei, mai ales prin stimularea secretiei acestuia la nivelul tubului contort distal si a tubului colector (stimuleaza schimburile ionice de sodiu si potasiu). O crestere a dozei de Xipamida determina o crestere a eliminarii de bicarbonati prin inhibarea carbonanhidrazei, avand drept rezultat alcalinizarea urinii. Xipamida nu afecteaza in mod semnificativ rata filtrarii glomerulare. Xipamida este activa si in cazurile cu... [continuare]

Iod (sange) i

Din Analize Medicale

Iodul este un mineral estential pentru buna functionare a glandei tiroide. Alimentele bogate in iod sunt: pestele, fructele de mare, algele marina, sarea iodata, apa potabila, varza, conopida, gulii. Iodul este absorbit la nivelul tubului digestiv si ajunge la glanda tiroida transportat de proteinele plasmatice. La nivelul foliculilor tiroidieni, iodul se cupleaza cu tirozina, conducand la formarea hormonilor triiodotironina (T3) si tetraiodotironina (T4), care controleaza metabolismul carbohidratilor si lipidelor. [continuare]

Comunitate medicala

Fibre in exces

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna ziua. Eu am tinut in vara o dieta pe baza de fibre si am slabit mult, am fost foarte multumita. Din pacate, am inceput iar sa mananc dulciuri in exces si, usor, usor, am inceput sa ma ingras. Acum iar mananc alimente cu multe fibre, inclusiv cate un pliculet de fibre naturale pe zi. Am inceput sa ma simt cam rau, ma balonez.. Prea multe fibre imi pot face rau? Fibrele din pliculete sunt sanatoase? Multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar hipotiroidie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

VA rog sa-mi indicati o publicatie sau un site unde pot gasi retete pentru hipotiroidie, ce alimente sa ocolesc si ce sa folosesc. [continuare]

Pagina 2 din 9 (262 rezultate)