alimentatie pe timpul alaptarii
Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Sanatatea copilului Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate. Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Reguli de alimentatie Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos. Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea... [continuare]
Relatia intre alimentatie si cancer
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc riscul aparitiei neoplaziilor. Proiectul EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este cel mai mare studiu realizat asupra dietei si al sanatatii. In acest studiu au fost inclusi peste jumatate de million de persoane (520.000) si a fost realizat in 10 tari europene. Scopul studiului a fost de a analiza legaturile dintre alimentatie, cancer si alte boli cronice. Cele mai frecvente tipuri de cancer produse de o dieta nesanatoasa Cancerul intestinal Consumul excesiv de carne rosie (carnea de vita, carnea de porc, de miel, carnea tocata) si carne procesata (carnea conservata prin afumare, sarare sau prin adaugarea de conservanti: sunca, slanina, salamul) cresc riscul aparitiei cancerului de colon. Carnea rosie si carnea prelucrata contine un... [continuare]
Aportul de vitamine pe timpul iernii
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este avitaminoza Avitaminoza in sezonul rece este esentiala pentru a avea un organism sanatos si vitaminizat, insa ceea ce nu multi stiu este cum ne dam seama ca avem o avitaminoza si cum trebuie sa procedam. Recomandarea ideala ar fi aceea ca aportul de nutrienti sa fie luat din fructe si legume ,insa sunt persoane care nu consuma in mod regular leguminoase din varii motive, iar unul dintre ele este acela ca nu le plac. Rolul suplimentelor In cazul in care deficitul nu este echilibrat in urma consumului de fructe si legume se apeleaza la suplimente ce au rol de a aduce un aport suplimentar in ideea preventiei aparitiei avitaminozelor. Rolul suplimentelor ce contin diverse complexe de vitamine este acela de a intari sistemul imunitar pentru a face fata diverselor infectii, accelereaza metabolismul determinand o energie suplimentara si imbunatateste in unele cazuri fuctia digestiva in functie de preparatul utilizat ca si supliment. De mentionat faptul ca daca sunt... [continuare]
Ce reprezinta acneea de sarcina? Sarcina este o perioada fericita din viata unei femei tinand cont de scopul ei si bucuria de a aduce pe lume un copil. In acelasi timp, viitoarea mamica trebuie sa stie ca se va confrunta si cu niste modificari atat in ceea ce priveste psihicul, cat si fizicul ei, iar una dintre provocarile pe care le va avea de infruntat corpul ei va fi acneea care poate aparea in timpul sarcinii. Acneea de sarcina este o patologie de natura inflamatorie a unitatii pilosebacee cu acumulare excesiva de sebum la acest nivel care poate aparea la o proportie mare de viitoare mamici in special in primul trimestru de sarcina. Se intalneste frecvent la femeile insarcinate, inclusiv la cele care nu s-au mai confruntat in trecut cu forme de acnee, poate fi considerata deranjanta din punct de vedere estetic, insa trebuie stiut ca are sanse de diminuare pe parcursul sarcinii, dupa nastere pielea va reveni la normal cu tratament corespunzator si nu pune viata mamei sau a... [continuare]
Tulburarile de alimentatie – o afectiune care pune viata in pericol
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce reprezinta tulburarile de alimentatie? Cea de-a 5-a editie a Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5) incadreaza aceasta patologie in categoria „Tulburarilor de hranire si alimentatie”, descriindu-le drept o tulburare complexa care implica atat psihicul, precum si componenta somatica in care individul manifesta o relatie daunatoare intre imaginea propriului corp si comportamentul alimentar. Cine sufera de tulburari de alimentatie Se estimeaza ca aproximativ 5% din populatie dezvolta aceasta afectiune, mare majoritate in adolescenta sau la varsta tanara, intre 12 si 35 de ani, insa exista si exceptii. Modificarile stilului de viata, stresul cotidian sau impactul mass media au dus in timp la cresterea ratei acestei afectiuni in randul populatiei. Usor taboo in trecut, dar afectant un numar din ce in ce mai mare de persoane, preponderent de sex feminin, aceste tulburari de alimentatie au fost studiate in timp atat din punct de vedere al... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre alimentatia dezordonata
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Alimentatia dezordonata Termenul „alimentatie dezordonata” se refera la comportamente legate de alimente si dieta, care nu indeplinesc criteriile de diagnosticare pentru tulburarile de alimentatie recunoscute, dar pot afecta negativ sanatatea fizica, mentala sau emotionala a cuiva. La un capat este o alimentatie sanatoasa sau doar o alimentatie veche obisnuita, iar apoi, pe de alta parte, comportamentele extreme sau nesanatoase ar fi o tulburare de alimentatie. Mancarea dezordonata ar fi undeva la mijloc. Obiceiurile alimentare dezordonate Obiceiurile alimentare dezordonate pot include: • evitarea grupelor intregi de alimente, a anumitor macronutrienti sau a alimentelor cu texturi sau culori specifice, fara un motiv medical • excesul de mancare • implicarea in comportamente compensatorii, cum ar fi exercitiile fizice pentru a „compensa” alimentele pe care le-ati consumat • exercitiul compulsive • taierea alimentelor in bucati mici, incetinirea ritmului de... [continuare]
Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Legatura dintre alimentatie si sanatatea mintala Alimentatia noastra nu influenteaza doar greutatea sau energia fizica, ci are un impact profund asupra functionarii creierului. Specialistii din domeniul sanatatii mintale au descoperit in ultimii ani o legatura puternica intre ceea ce mancam si modul in care gandim sau simtim. Creierul uman, acest organ extraordinar care contine miliarde de celule nervoase, are nevoie de combustibil de calitate pentru a functiona optim. Atunci cand alimentatia este bogata in nutrienti esentiali, creierul primeste tot ce ii trebuie pentru a produce substantele chimice care regleaza emotiile si gandirea. Efectele dezechilibrelor din alimentatie In schimb, o alimentatie dezechilibrata poate duce la instalarea unor probleme serioase, de la anxietate si depresie pana la boli neurodegenerative. Studiile recente arata ca unul din cinci adulti se confrunta cu probleme de sanatate mintala intr-un an obisnuit. Multi ignora rolul alimentatiei,... [continuare]
Beneficiile somnului din timpul zilei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Un pui de somn, in jurul pranzului sau pe parcursul zilei, nu dauneaza nimanui; specialistii considera chiar ca acesta imbunatateste memoria. Fiecare din noi, cel putin o data pe luna dorim sa avem un pui de somn la pranz sau ne simtim atat de epuizati incat avem nevoie sa ne incarcam bateriile. Dar, nu orice somn are acelasi rezultat: Daca somnul dureaza 10 minute - Oboseala dispare si creste potentialul intelectual pentru urmatoarele doua ore si jumatate. Totusi, daca somnul este mai scurt, nu are nici un beneficiu. Daca somnul dureaza 20 de minute - In primul rand, efectele pozitive nu apar imediat, ci dupa cel putin 35 de minute dupa trezire (atat are nevoie organismul pentru a-si revenii), dar totusi ele exista: se va dubla timpul de reactie si va creste performanta sarcinilor alfanumerice. Daca somnul dureaza 30 de minute - Somnolenta dupa incetarea somnului va dura aproximativ 5 minute, dar apoi se va amplifica gradul de atentie si alerta... [continuare]
Factorii care favorizeaza aparitia cancerului Cancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool. Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului Studiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta... [continuare]
Sfaturi de sanatate pe timp de ger. cum eviti degeraturile si alte probleme
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indiferent de cat de scazute sunt temperaturile afara, trebuie sa ne mentinem starea de sanatate. Racelile si gripele de sezon sau degeraturile pot fi evitate, cu conditia sa respectam o serie de reguli. Numai in felul acesta vom putea ramane la fel de activi pe timp de iarna, ca si pe timp de vara. E important sa ai grija de sanatatea ta pe tot parcursul anului, insa lunile reci de iarna necesita o atentie sporita. O dieta buna, un aport crescut de vitamine si cat mai mult exercitiu fizic. Acestea sunt cateva dintre secretele celor care trec cu bine peste sezonul rece. Sfaturi de care trebuie sa tii cont pe timp de ger Stimuleaza-ti imunitatea Alimentatia corecta, somnul suficient si activitatea constanta sunt foarte importante in timpul iernii pentru stimularea sistemului imunitar. Suplimentele care contin plante si substante nutritive, cum ar fi echinaceea, usturoiul, vitamina C si zincul contribuie si ele la sprijinirea functiei imunitare a... [continuare]
Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]
Solutii de ajutor pentru o piele hidratata in timpul iernii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Conditiile atmosferice din timpul iernii dauneaza pielii sensibile, care are nevoie de o ingrijire in profunzime. Mai mult, expunerea prelungita la soare in timpul verii se observa iarna, atunci cand apar si primele efecte ale uscaciunii pielii. De aceea, indiferent de varsta, pielea are nevoie de ingrijire, fiind unul dintre cele mai sensibile organe ale corpului. Hidratarea ei si ingrijirea specifica, mai ales pe timp de iarna, reprezinta o prioritate pentru toate categooriile de varsta. Pe langa folosirea cremelor si a produselor cosmetice pentru ingrijirea tenului, hidratarea pielii este in stransa legatura cu alimentatia, care in timpul sezonului rece se schimba. Daca vara este necesara mai multa hidratare, iarna este nevoie de creme bogate in lipide, care sa refaca structura pielii. Principalele trucuri pentru o piele frumoasa in sezonul rece • Hidrateaza pielea ori de cate ori iesi din dus . Foloseste o crema grasa de corp sau untul de corp pe baza de... [continuare]
Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]
5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]
Alimentatia sanatoasa in sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]
11 tipuri de exercitii fizice pe care le puteti face in timp ce vizionati programe tv
Autor: SfatulMedicului
Nu exista nici o indoiala ca oamenii isi doresc sa arate mai bine, sa aibe un corp mai sanatos. Dar, pentru multi, sa frecventeze o sala de sport, inseamna o cheltuiala prea mare. La aceasta se adauga lipsa de timp. Totusi, privitul la tv nu trebuie neaparat asociat cu leneveala. O persoana, de obicei cand vine acasa, la sfarsitul zilei, ia masa si se orienteaza catre televizor. Cand se ajunge in fata acestuia, exista tendinta sa se consume diverse snackuri. Vizionarea programelor tv poate fi unul din cele mai daunatoare lucruri pentru corpul unei persoane, desi n-ar trebui sa fie asa. Exista totusi, numeroase exercitii simple dar eficiente care ar putea fi executate in fata televizorului: - Jogging - se poate incepe cu jogging pe loc. Se vor alege shourile tv preferate si se va face jogging pe loc in timpul publicitatii (o perioada alocata publicitatii tv are o durata de aproximativ 15 minute, la fiecare ora). Inseamna ca daca o persoana se uita la tv timp de doua ore va... [continuare]
Cum sa previi aparitia pielii uscate pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exceptand cazul in care traiesti intr-un paradis tropical, frigul, uscaciunea si vantul pot avea efecte nocive asupra pielii tale. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi si ca vei avea pielea crapata pe tot parcursul iernii – poti preveni toate aceste modificari daca te inarmezi cu cunostintele necesare. De la simpla piele crapata si uscata la eczema, psoriazis si dermatita seboreica, toate pot fi agravate de vant, umiditatea scazura a aerului si de frigul din timpul iernii. Specialistii spun ca se initiaza un cerc vicios: aerul uscat preia umiditatea din piele, aceasta din urma incepe sa crape si sa se descuameze excesiv, iar pierderea de celule ale pielii duce la pierderea de lipide si apa din piele, agravand astfel si mai mult deshidratarea. La acest proces contribuie si aerul conditionat din incaperile incalzite artificial. Pe parcursul vacantelor petrecute vara in climat insorit, pielea noastra este moale si hidratata; acest lucru se intampla... [continuare]
Ajutorul acordat unei persoane in timpul unei crize epileptice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O criza epileptica sau criza convulsiva poate fi inspaimantatoare. O criza convulsiva interfera temporar cu controlul muschilor, cu miscarea, vorbitul, vederea sau starea de constienta. Poate cauza scuturarea violenta a intregului corp al unei persoane, timp de cateva secunde sau minute, insotita de pierderea constientei. Convulsiile pot fi usoare sau severe si afecteaza bolnavii in mod diferit. Chiar daca oamenii se simt neajutorati cand se afla in preajma unui bolnav care prezinta convulsii si le este dificil sa priveasca, exista multe lucruri pe care le-ar putea face ca sa ajute. Ajutorul acordat in timpul convulsiilor In timpul unei crize convulsive: - sa se incerce protejarea persoanei de lezari; sa se protejeze de cazaturi daca este posibil; sa se mute mobila sau alte obiecte care ar putea rani persoana in timpul crizei - sa nu se introduca nimic, inclusiv degetele, in gura pacientului; introducerea unui material in gura bolnavului poate... [continuare]
Tratament orl - restricții în timpul tratamentului cu medrol 16 mg?
Am de efectuat 5 zile, un tratament cu medrol de 16 mg (1cp/zi). Intrebare. 1.La cât timp după tratament, pot reintroduce sarea în alimentație? 2.In afară de suc de grepfrut ce alte băuturi sunt interzise în timpul tratamentului? [continuare]
Timpul de trombina (sange) tt
Trombina este o enzima din sange care actioneaza asupra factorului de coagulare fibrinogen pentru a forma fibrina, ajutand sangele sa se coaguleze. Timpul de trombina (TT) evalueaza activitatea fibrinogenului. Atunci cand un vas de sange este lezat, are loc un proces numit hemostaza, ce este initiat de catre organism prin crearea unui cheag de sange, ce are ca scop limitarea si, in cele din urma, oprirea hemoragiei. In acelasi timp, incepe cascada de coagulare si se activeaza proteinele numite factori de coagulare, inclusiv fibrinogenul. Fibrinogenul este apoi transformat prin trombina in fire insolubile numite fibrine care se reticuleaza impreuna pentru a forma o plasa de fibrina care adera la locul leziunii. Impreuna cu aderarea trombocitelor, aceasta formeaza un cheag de sange stabil si previne pierderea suplimentara de sange, ramanand in loc pana cand leziunea s-a vindecat. Pentru a forma un cheag stabil, trebuie sa existe suficiente trombocite si factori de coagulare... [continuare]
Timpul de sangerare (sange) ts
Testul este o evaluare de baza a eficientei trombocitelor din sange pentru a forma cheaguri, fiind practic un test uzual pentru examinarea pacientilor care au timpi de sangerare prelungiti. Testul de timp de sangerare este o metoda folosita de multi ani si este indicat atunci cand nu sunt disponibile alte teste mai fiabile si mai putin invazive pentru determinarea coagularii sangelui. Cu toate acestea, pana in prezent este inca cea mai fiabila modalitate de evaluare a sangerarilor clinice la pacientii cu uremie. Practic, testarea este recomandata ori de cate ori medicul are nevoie de informatii despre activarea trombocitelor. Astfel, daca trombocitele sunt expuse la celulele endoteliale si colagenul in peretele vascular ranit, se produce factorul von Willebrand (vWF) si trombocitele devin activate si adera la colagen prin vWF. Celulele afectate elibereaza factorul tisular, care activeaza factorul VII (calea extrinseca), iar expunerea colagenului subendotelial trombogenic... [continuare]
Timpul howell sau timpul de recalcifiere a plasmei oxalate (sange) th
Timpul Howell reprezinta o metoda utilia in determinarea timpului de coagulare al unei plasme citratate, bogata in trombocite, dupa adaugarea clorurei de calciu. Testul masoara atat functia plasmatica, cat si functia plachetara, estimand timpul de coagulare declansata pe cale intrinseca si comuna. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter