Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alcool sanitar

Alcoolul si riscul aparitiei cancerului

Alcoolul si riscul aparitiei cancerului

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati De-a lungul timpului, s-au realizat mai multe studii clinice care atesta legatura dintre consumul de alcool si riscul aparitiei cancerului. Numeroase studii epdemiologice au aratat stransa legatura dintre alcool si fumat, ce par a coactiona in patogenia neoplasmelor de cai digestive superioare; cele mai frecvente localizari fiind: neoplasmele cavitatii bucale, faringe, laringe, esofag. Consumul de alcool ce depaseste 45ml/zi este considerat factor cancerigen, riscul aparitiei cancerului fiind proportional cu nivelul expunerii. Alcoolul distruge mucoasele, fapt ce creste susceptibilitatea de aparitie a unui neoplasm. Alcoolul poate amplifica efectul cancerigen al fumatului, acesta detinand proprietati de solubilitate si citotoxicitate, crescand rata mutatiilor celulare. Consumatorii cronici de alcool pot suferi de carente nutritionale, fapt ce determina dezechilibre metabolice, distrugerea integritatii mucoaselor; carente ale elementelor nutritionale (Zn, Fe);... [continuare]

Unde se ascund microbii si bacteriile?

Unde se ascund microbii si bacteriile?

Actualizat la data de: 04 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anumite locuri la care nici macar nu te-ai gandi sunt o adevarata sursa de microbi. De aceea este bine sa inveti a le utiliza sau sa te feresti de ele. De exemplu, buretii de vase sau suportul din lemne pe care obisnuim sa taiem legumele sau carnea contin o sumedenie de microbi. De asemenea, si telecomanda, telefonul mobil, perdeaua de dus sau clantele usilor sunt reale surse de infectie, daca nu sunt dezinfectate corect si periodic. Obiectele cele mai pline de microbi si bacterii • Buretele de vase. Cercetatorii de la o Universitate din Londra au descoperit o bacterie numita Campylobacter, care poate cauza paralizie si care traieste de cele mai multe ori pe buretele de bucatarie cu care spalam vasele. Odata intrata in organism, este nevoie de tratament de specialitate, insa procesul in sine dureaza cateva saptamani sau chiar luni. Totodata, se pare ca si E.coli sau Salmonella pot exista pe buretele de spalat vase. De as [continuare]

Riscurile consumului de alcool de catre femei

Riscurile consumului de alcool de catre femei

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista peste 100 de studii care au demonstrat ca exista o serie de riscuri implicate de consumul de alcool de catre femei. Unul dintre acesta si cel mai important ar fi declansarea cancerului de san. De asemenea, s-a subliniat legatura dintre consumul de alcool si aparitia altor boli cum ar fi: cancerul hepatic, de colon, pancreas, stomac, gat, laringe, esofag si pulmonar. In cazul multora dintre aceste boli riscul aparitiei lor a crescut o data cu consumul exagerat de alcool: pana la trei-patru bautri pe zi, dar in cazul altor boli, chiar si cantitati scazute de alcool pot avea efecte nocive. Printre factorii care influenteaza declansarea cancerului se numara si obiceiurile sau stilul de viata din adolescenta sau tinerete.Cancerul nu se formeaza peste noapte. Expunerea repetata la alcool pe o perioada lunga de timp poate provoca l [continuare]

Copiii si alcoolul

Copiii si alcoolul

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Introducere Desi parintilor nu le place sa se gandeasca la acest lucru, adevarul este ca multi copii si adolescenti incearca alcoolul in timpul liceului sau al facultatii. Cercetarile arata ca aproape 80% dintre elevii de liceu au baut alcool. Desi experimentarea alcoolului poate fi un lucru comun printre copii, acest lucru nu este nici sigur nici legal. Deci este bine ca parintele sa poarte discutii cu copiii despre consumul de alcool la o varsta mica si sa continue sa vorbeasca pe acesta tema pe masura ce acestia cresc. Efectele abuzului de alcool Alcoolul interfereaza cu perceptia persoanei asupra realitatii si a abilitatii de a lua decizii bune. Acest lucru poate fi mai daunator la copiii si adolescentii care au mai putina experienta in rezolvarea problemelor si luarea de decizii. Efectele pe termen scurt ale alcoolului includ: - tulburarea vederii, auzului si coordonarii - perceptii si emotii alterate - judecata defectuoasa, lucru care poate duce la... [continuare]

Consumul de alcool poate altera auzul

Consumul de alcool poate altera auzul

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Cercetatorii britanici au descoperit ca alcoolul poate altera auzul, in picnicpal cand este vorba de a distinge sunete de o conversatie. Studiul realizat pe un lot de 30 de voluntari a descoperit ca, cu cat participanii la studiu consumau mai mult alcool, cu atat auzul lor scadea. Auzul de frecventa joasa (necesar pentru deosebirea unei conversatii) a fost cel mai afectat. Este bine-cunoscut faptul ca alcoolul imbunatateste nivelul de toleranta la zgomot al oamenilor. [continuare]

Infiintarea, organizarea si functionarea scolii nationale de sanatate publica si management sanitar

Infiintarea, organizarea si functionarea scolii nationale de sanatate publica si management sanitar

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii – extras – TITLUL XVI: Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar ARTICOLUL 682 Se infiinteaza Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar, denumita in continuare SNSPMS, institutie publica, persoana juridica romana cu sediul in municipiul Bucuresti, Str. Vaselor nr. 31, sectorul 2, coordonata de Ministerul Sanatatii Publice, prin reorganizarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate Bucuresti, care se desfiinteaza. ARTICOLUL 683 (1) SNSPMS are urmatoarele obiecte de activitate: a) organizarea si desfasurarea de cursuri in domeniul administratiei si managementului sanitar, pentru pregatirea si perfectionarea personalului cu studii superioare, precum si a celui cu studii medii si postliceale cu precadere din domeniul sanitar; b) desfasurarea de activitati de cercetare-dezvoltare in domeniul sanatatii publice si... [continuare]

Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012

Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

hg nr. 1101/2008, hotarare privind aprobarea programului de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 publicat in monitorul oficial, partea i nr. 672 din 30/09/2008 tinand seama de prevederile articolul 5 alin. (1) lit. e1) din hotararea guvernului nr. 1.489/2002 privind infiintarea agentiei nationale antidrog, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul articolul 108 din constitutia romaniei, republicata, guvernul romaniei adopta prezenta hotarare. articolul 1 se aproba programul de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare. articolul 2 procedura de atribuire a contractelor de finantare nerambursabila din fonduri publice se realizeaza in conformitate cu prevederile legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu... [continuare]

Intoleranta si alergiile la alcool

Intoleranta si alergiile la alcool

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu... [continuare]

Concentratia de alcool din sange: mit si adevar

Concentratia de alcool din sange: mit si adevar

Actualizat la data de: 25 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ingredientul activ din bauturile alcoolice este etanolul sau alcoolul etilic. Cu toate ca este in legalitate, etanolul este considerat un drog sedativ-hipnotic care afecteaza buna functionare a creierului, la fel ca si celelalte sedative-hipnotice, cum este valiumul sau alte barbiturice. Consumarea abuziva a etanolului cauzeaza dependenta fizica, care se manifesta prin urmatoarele simptome: - confuzie, hipervigilenta si dezorientare; - creste temperatura corpului, frecventa respiratorie si determina hipertensiune arteriala; - provoaca agitatie, anxietate si insomnie; - determina aparitia comportamentului psihotic si a halucinatiilor. Atata timp cat dependenta fizica nu genereaza violenta, nu se considera ca este vorba despre dependenta. Exista mai multe asemanari intre dependenta fizica si cea psihica, dat, totodata, intre acestea exista si diferente semnificative. Alcoolismul este un sindrom comportamental complex unde: - consumul de alcool este dus... [continuare]

Consumul de alcool si diabetul zaharat

Consumul de alcool si diabetul zaharat

Actualizat la data de: 31 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumul de alcool conduce la cresterea nivelului de zahar din sange. Din acest motiv, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat. De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au un nivel ridicat de trigliceride trebuie sa consulte medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice. Alcoolul si organismul uman Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore. Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul. Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)