Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

acizi aminati

Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne vorbeste despre cancerul colorectal: Cancerul colorectal reprezinta rezultatul interactiunii pe parcursul unor perioade lungi de timp dintre predispozitia genetica individuala si factorii de mediu. Acesta se poate prezenta in contextul unui cancer sporadic (70%), in cadrul unei agregari familiale (20%) sau al unor sindroame genetice (10%). Riscul de aparitie variaza in functie de prezenta sau absenta unor factori de risc genetici sau de mediu. Zonele cu incidenta cea mai mare sunt reprezentate de tarile dezvoltate precum Australia, Noua Zeelanda, Europa si America de Nord, pe cand, zonele cu incidenta cea mai mica de aparitie sunt Asia Centrala si de Sud si Africa de Vest. Factorii de mediu cel mai frecvent asociati cu procesul de dezvoltare a cancerului colo-rectal (carcinogeneza) sunt: excesul de gasime corporala, sedentarismul, consumul de bauturi alcoolice, fumatul, carnea procesata, aminele heterociclice (compusi chimici ce... [continuare]

Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si... [continuare]

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Actualizat la data de: 13 Martie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala.  Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]

Ma tresezc noaptea din somn într-o tuse care ma lasa fara [continuare]

Uleiurile sanatoase

Uleiurile sanatoase

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiurile trebuie alese cu grija in functie de continutul de grasimi si de temperaturile la care incepe deteriorarea substantelor nutritive. Grasimile din uleiuri, necesare intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ajuta absorbtia vitaminelor A, D, E si K, iar acizii grasi asigura sanatatea parului si pielii, dar si a inimii si creierului. Ule [continuare]

Dieta pentru hepatita b

Dieta pentru hepatita b

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Virusul hepatitei B este un virus ADN, ceea ce inseamna ca materialul sau genetic este compus din acizi dezoxiribonucleici. Acesta face parte dintr-o familie de virusuri cunoscute sub denumirea de hepadnaviridae. Virusul este localizat in primul rand in ficat dar este prezent si in sange si in fluidele corpului. Virusul hepatitei B este compus din particule, in partea centrala (nucleu) si un invelis inconjurator (in exterior). Nucleul este format din ADN si antigeni de nucleu (HBcAg). Invelisul contine antigeni de suprafata (AgHBs). Acesti antigeni sunt prezenti in sange si sunt makerii folositi in diagnosticul si evaluarea pacientilor suspecti de hepatita virala. Pentru cei mai multi dintre oameni, dieta specifica pentru hepatita B are la baza aceleasi elemente ca o dieta recomandata pentru o persoana sanatoasa. Bolnavii diagnosticati cu hepatita B ar trebui sa consume alimente care stimuleaza sanatatea inimii (fructe, legume, cereale integrale),... [continuare]

Obturatiile coronare din compozit vs inlayuri vs coroane

Obturatiile coronare din compozit vs inlayuri vs coroane

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Leziunea carioasa apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala metabolizeaza acizi care ataca smaltul dintilor. Pe masura ce leziunea creste in dimensiune sunt afectate si celelalte straturi ale dintelui, ajugandu-se la pulpa dentara. Primele semne ale aceste afectari sunt durerea la excitanti chimici si termici (dulce, rece, cald). Caria dentara poate fi prevenita prin insusirea unei tehnici corecte de periaj, folosirea atei dentare si a altor mijloace ajutatoare de igienizare: apa de gura, dus bucal, controale periodice (de regula la 6 luni), fluorizari generale si locale (profilaxia carei dentare) si evitarea unui regim alimentar bogat in glucide- principala sursa de hrana pentru bacteriile cariogene. Tratamentul leziunii carioase Dupa depistarea unei leziuni carioase, urmatorul pas este tratarea acesteia. Obturatiile coronare din compozit reprezinta una din cele mai raspandite si mai putin invazive metode de tratament stomatologic. Compozitul este... [continuare]

Consumul de nuci inlatura depresia

Consumul de nuci inlatura depresia

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nucile sunt bogate in nutrienti si acizi grasi omega 3 extrem de benefici organismului uman. Nucile sunt un aliat de nadejde in lupta impotriva depresiei si stresului. Sunt indicate si persoanelor care sufera de insomnii si celor care au probleme de memorie. Benefice pentru intreg organismul Nucile sunt bogate in fibre, vitamina B, magneziu si antioxidanti precum vitamina E. Contin si cantitati mari de acizi grasi omega 3, care ajuta la reducerea nivelului de [continuare]

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ghimbirul, somonul, cafeaua, salvia sau uleiul de masline sunt cateva dintre ingredientele pe care natura le-a inzestrat cu numeroase proprietati benefice pentru organismul uman. Bogate in antioxidanti, acizi grasi omega 3 si compusi chimici naturali, aceste alimente lupta impotriva durerilor si previn imbatranirea prematura. 5 alimente care indeparteaza durerile Ghimbir pentru dureri musculare Ghimbirul este o radacinoasa ideala pentru inlaturarea durerilor stomacale si a racelilor. Este insa si un aliment cu puternice proprietati antiinflamatorii, care reduc durerile produse de [continuare]

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]

Generalitati Alfa, beta-acizii, vitaminele si derivatii; toate aceste denumiri par mai mult ca facand parte din cercetari stiintifice, decat din lotiunile sau cremele ce se aplica pe piele. Acest ghid simplu ne va ajuta sa intelegem cele mai folosite ingrediente din produsele de ingrijire a pielii si modul lor de actiune. Va recomandam sa folositi aceste informatii pentru alegerea produselor adecvate, in cazul in care nu sunteti sigur asupra produselor, se recomanda consultul unui specialist dermatolog sau a unui estetician din saloanele cosmetice. Alfa-hidroxi acizii - AHA Produsele care contin alfa-hidroxii acizi (acid glicolic, acid lactic, acid tartaric si acid citric) au devenit foarte populare in ultimii 5 ani. Exista numeroase produse care contin alfa-hidroxi acizi. Aceste produse pot fi folosite pentru tratarea ridurilor fine, tulburarilor de pigmentare si a petelor de varsta si pot ajuta la inchiderea porilor dilatati. Efectele adverse ale alfa-hidroxi acizilor includ... [continuare]

Carnitina

Din Dictionar Termeni

Substanta intalnita in celule care stimuleaza oxidarea (arderea) acizilor grasi (grasimilor). Acid aminat al carui deficit poate provoca o miopatie (boala grava a muschilor). [continuare]

Planta medicinala, considerata buruiana, care intalnita in majoritatea zonelor de relief. Florile sunt de culoare alb-cenusie, mici ca dimensiune. Semintele au culoare brun deschis. In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana inflorita a plantei. Traista ciobanului infloreste din luna aprilie pana in luna septembrie. Se recolteaza la inceputul perioadei de infloririre (din luna mai pana in luna iulie). Planta contine amine, glicozide, derivati fenolici, acizi organici, tanin, saponine, saruri minerale, tiramina, glucozide, saruri de potasiu. Traista ciobanului are caracteristici astringente, analgetice, vasodilatatoare, uterotonice. Uz intern: - hemoragii (stomacale, intestinale, renale, uterine, ale aparatului urinar, menstre abundente, hemoroidale, etc.), afectiuni ale rinichilor, metrorargii in perioada de pubertate sau menopauza, metrite, hemoptizii, hemofilii, litiaza urinara, blenoragie, varice, dizenterie - sub forma de infuzie, decoct. Uz... [continuare]

Tonotil-n, pulbere

Din Medicamente

Ce este Tonotil-N si pentru ce se utilizeaza Indicatii Este indicat ca un tonic in conditii de slabire a organismului, in anorexie, in convalescenta. Tonotil-N poate fi administrat in toate "Specialitatile Medicale", dupa cum urmeaza: Pediatrie: retardare psihosomatica, convalescenta, anorexie, ameliorarea capacitatii de adaptare, oboseala in urma unui efort intelectual prelungit. Medicina interna: surmenaj fizic si intelectual, convalescenta, stari de slabiciune (anemie, anorexie). Geriatrie: depresiune senila sau dementa senila, dereglari psihosomatice ale varstei a III-a si persoane varstnice, pierderea memoriei, de scadere a performantelor intelectuale, dereglari metabolice si ca adjuvant in tratamentul cu medicamente angiovasculare. Neurologie: tensiuni nervoase, oboseala asociata cu administrarea de medicamente sedative. Ca supliment in tratamentul cu antidepresive si anxiolitice. Chirurgie: este un tonic pentru organism; se recomanda in convalescenta dupa interventii... [continuare]

Compozitie Solutie sterila pentru perfuzii, continand la 1 000 ml: L-izoleucina 5,10 g, L-leucina 8,90 g, L-lizina HCl 7,00 g, L-metionina 3,80 g, L-fenilalanina 5,10 g, L-treonina 4,10 g, L-triptofan 1,80 g, L-valina 4,80 g, l-arginina 9,20 g, L-histidina HCl 7,00 g, glicocol 7,90 g, L-alanina 13,70 g, L-prolina 8,90 g, L-acid asparginic 1,30 g, L-aspargina 3,30 g, L-cistina 0,50 g, L-acid glutamic 4,60 g, L-ornitina HCl 3,20 g, L-serina 2,40 g, L-tirozina 1,30 g, acetat de sodiu 3,13 g, acetat de potasiu 2,45 g, acetat de magneziu 0,56 g, hidroxid de sodiu 1,00 g, xilita 100,00 g; electroliti in mmol (Mval/1): Na+ (48), K+ (25), Mg++ (5), acetat- (53), Cl- (90); azot total (g/1) 16,06; azot aminic total (g/l) 11,56; kcal/l = 800 (flacon cu 500 sau 1 000 ml solutie). Actiune terapeutica Solutie perfuzabila continand toti amino-acizii esentiali si neesentiali necesari sintezei proteinelor in scopul de a realiza o corectare eficienta a balantei azotului. Indicatii profilaxia... [continuare]

Servicii medicale   Laboratorul de Hispopatologie si Histochimie: - citopatologia produselor recoltate prin punctie-aspiratie (ganglion limfatic, san, patologie O.R.L., os si parti moi) - citopatologie exfoliativa bronsica (sputa, aspirat, periat, lavaj): tehnici curente de diagnostic, inclusiv pentru evidentierea agentilor patogeni microbieni (bacilul Koch, Citomegalvirus, Pneumocystis) - citopatologie exfoliativa ginecologica - prelucrare si diagnostic in citologia exfoliativa a colului uterin - tehnici curente de diagnostic si tehnici imunocitochimice (receptori pentru estrogeni si progesteron, citokeratine pentru evidentierea micrometastazelor tumorilor epiteliale) - tehnici de imunocitochimie pentru caracterizarea celulelor tumorale - tehnici imunocitopatologice pentru aprecierea incidentei tipului de infectie virala (HPV) sau a gradului de diferentiere a neoplaziilor colului uterin - hibridizare in situ: - identificarea AND-ului prin reactia TUNEL - tehnici de... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)