acid gras esential
Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]
Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]
Cele mai bune surse de vitamina a
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Rolul vitaminei A in organism Vitamina A este esentiala pentru sanatatea generala si bunastarea organismului. Organismul uman nu poate produce pe cont propriu aceasta vitamina, deci oamenii trebuie sa o obtina prin intermediul alimentatiei. Vitamina A este un nutrient esential care joaca un rol important in multe procese ale corpului, printre care si urmatoarele: - functia imunitara; - functia reproductiva; - sanatatea si integritatea pielii si mucoaselor; - sanatatea si mentinerea vazului; - cresterea si dezvoltarea optima. Cele mai importante surse de vitamina A contin fiecare minim 15% din necesarul zilnic. Consumul acestor alimente in mod regulat si introdus intr-o alimentatie echilibrata poate mentine toate procesele enumerate anterior. Surse ideale de vitamina A Ficatul de vita Ficatul de animale se numara printre cele mai bogate surse de vitamina A. Acest lucru este datorat de faptul ca animalele stocheaza vitamina A la nivelul acestui organ. O portie de 85 de... [continuare]
Aportul de vitamine pe timpul iernii
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este avitaminoza Avitaminoza in sezonul rece este esentiala pentru a avea un organism sanatos si vitaminizat, insa ceea ce nu multi stiu este cum ne dam seama ca avem o avitaminoza si cum trebuie sa procedam. Recomandarea ideala ar fi aceea ca aportul de nutrienti sa fie luat din fructe si legume ,insa sunt persoane care nu consuma in mod regular leguminoase din varii motive, iar unul dintre ele este acela ca nu le plac. Rolul suplimentelor In cazul in care deficitul nu este echilibrat in urma consumului de fructe si legume se apeleaza la suplimente ce au rol de a aduce un aport suplimentar in ideea preventiei aparitiei avitaminozelor. Rolul suplimentelor ce contin diverse complexe de vitamine este acela de a intari sistemul imunitar pentru a face fata diverselor infectii, accelereaza metabolismul determinand o energie suplimentara si imbunatateste in unele cazuri fuctia digestiva in functie de preparatul utilizat ca si supliment. De mentionat faptul ca daca sunt... [continuare]
Mastoza fibrochistica
Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie
Generalitati Mastoza fibrochistica este caracterizata prin aparitia unor umflaturi dureroase la nivelul unuia sau ambilor sani, evidentiabili in special in perioada premenstruala. Datorita acestui fapt, afectiunea mai poarta numele de modificare mamara ciclica, dat fiind faptul ca simptomele difera in intensitate in functie de variatiile hormonale fiziologice aleciclului menstrual (de cele mai multe ori simptomele apar inaintea menstruatiei si dispar dupa aceasta). Cauze Mastoza fibrochistica este o afectiune strans legata de modificarile hormonale caracteristice ciclului menstrual. Nodulii mamari apar de obicei in perioada ovulatiei (ziua 14 a ciclului menstrual). Aceaste modificari aparute la nivelul sanilor sunt considerate fiziologice (normale) si sunt foarte frecvente in special in randul femeilor tinere. Simptome Mastoza fibrochistica poate afecta unul sau ambii sani. Simptomele se intensifica si sunt mai evidente inaintea menstruatiei si difera de la un ciclu... [continuare]
Bolile inflamatorii - ce sunt si ce factori le provoaca
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Pana acum, se cunosc peste 100 de boli inflamatorii care pot afecta tesuturile din organism, fiecare in felul ei. Inflamatia nu este altceva decat o reactie a corpului fata de un agent patogen declansator. Lista scurta cu boli inflamatorii Chiar daca lista de boli inflamatorii este lunga, anumite afectiuni sunt mai des intalnite. Este vorba despre: - Alzheimer - Parkinson - spondilita anchilozanta - artrita (osteoartrita, artrita reumatoida, artrita psoriazica) - astmul - bolile cardiace si cardiovasculare (ateroscleroza, endocardita, miocardita) - bolile inflamatorii ale intestinului (boala Chron, rectocolita ulcero hemoragica) - boala inflamatorie pelvina - colita - diverticulita - fibromialgia - lupusul eritematos sistemic Bolile inflamatorii si stresul oxidativ Inflamatia este rezultatul unui stres oxidativ care agreseaza celulele si le impiedica sa functioneze in mod normal. In general, stresul oxidativ sta la baza multor afectiuni, nu doar la... [continuare]
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]
Topul alimentelor care scad nivelul colesterolului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In urma unui consum ridicat de grasimi animale, ficatul produce mai mult colesterol decat este necesar. Colesterolul in exces se depune pe artere, incetinind circulatia sangelui. De aceea, mentinerea colesterolului in limite normale este esentiala pentru prevenirea unor boli grave precum accidentul vascular cerebral si ateroscleroza. Renuntarea la alimentele grase si produsele de tip fast-food sau altfel spus, adoptarea unui diete sanatoase, practicarea sportului si tratamentul recomandat de medic, atunci cand este cazul, vor contribui la mentinerea in limite normale a colesterolului. Alimente care scad nivelul colesterolului In topul alimentelor care scad nivelul colesterolului se numara: • Soia . Este indicata persoanelor care au colesterolul marit, fiindca izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange. In plus, soia contine proteine, fibre, vitamina E, acid folic, potasiu, calciu, zinc, fier, fosfor, mangan si magneziu. • Iaurtul. ... [continuare]
Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]
Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei
Autor: SfatulMedicului
De ce avem nevoie de hidratare suplimentara vara? Apa este esentiala pentru organismul unei persoane, dar nu este singura care ajuta la hidratare. Oamenii isi pot creste nivelul de hidratare si aportul de lichide prin intermediul unui numar mare de alimente. Consumul de alimente bogate in apa poate mentine un nivel optim de hidratare, in special pe perioada verii, deoarece in aceasta perioada organismul pierde apa si electroliti prin sudoratie. Castravetii Castravetii au un continut de apa de 96,73%. De asemenea, reprezinta o sursa ideala de potasiu, fosfor si magneziu, dar contin si o cantitate mica de calciu. Desi nu contin vitamine si minerale precum alte legume, castravetii au in componenta lor nutrienti speciali numiti cucurbitacine. Acesti nutrienti sunt importanti, deoarece ofera protectie impotriva aparitiei diabetului. Consumul de castraveti are numeroase beneficii precum: - ajuta la pierderea in greutate; - contin numerosi antioxidanti; -... [continuare]
Cele mai bune vitamine pentru sanatatea oculara si sursele de unde pot fi obtinute
Autor: SfatulMedicului
Substante nutritive suplimentare Anumite vitamine sunt esentiale pentru mentinerea unei sanatati oculare optime. Multe dintre aceste vitamine au un efect antioxidant puternic, protejand ochii si alte parti ale corpului de deteriorare oxidativa si inflamatie. Carentele vitaminice pot creste riscul aparitiei unor afectiuni oculare, precum cataracta, glaucomul si degenerescenta maculara legata de varsta. Cercetarile sugereaza ca unele suplimente de vitamine si minerale pot ajuta la protejarea impotriva acestor afectiuni sau la incetinirea dezvoltarii lor. Afla care sunt cele mai bune vitamine pentru o sanatate oculara excelenta. De asemenea, si cateva substante nutritive suplimentare, dar care sunt extrem de bune pentru ochi. In cele din urma, sunt enumerate si cateva dintre sursele de unde toate aceste elemente importante pot fi obtinute. Vitamine esentiale pentru sanatatea oculara Persoanele care doresc sa protejeze sanatatea oculara trebuie sa incerce sa includa cantitati... [continuare]
Cele mai periculoase alimente pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]
Probleme cu fierea: semnele de alarma si cum le poti tine sub control
Autor: SfatulMedicului
Digestia grasimilor si functionarea sistemului digestiv Fierea, cunoscuta si sub denumirea de bila, joaca un rol esential in digestia grasimilor si in buna functionare a sistemului digestiv. Atunci cand apar probleme la nivelul vezicii biliare sau al cailor biliare, acestea pot provoca disconfort abdominal, greata, dureri intense si tulburari digestive frecvente. Afectiunile biliare sunt tot mai raspandite, in special la persoanele care au o alimentatie bogata in grasimi, un stil de viata sedentar sau un nivel crescut de stres. Cunoasterea cauzelor si a semnelor de avertizare este esentiala pentru preventie si tratament. Ce este fierea si care este rolul ei Vezica biliara este un mic organ situat sub ficat, avand forma unei pungute. Rolul sau principal este de a stoca bila produsa de ficat si de a o elibera in intestinul subtire atunci cand mancam, mai ales dupa mese bogate in grasimi. Bila contine apa, saruri biliare, colesterol, pigmenti biliari (precum... [continuare]
Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]
Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]
Consumul de vitamina c. 10 beneficii importante
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina C este indispensabila unei bune functionari a organismului. Este una dintre cele mai sigure si mai eficiente substante nutritive, contribuind la intarirea sistemului imunitar. Acidul ascorbic ajuta organismul sa lupte cu afectiuni precum cancerul, diabetul sau bolile de inima, iar beneficiile sale nu se opresc aici. Studiile recente cu privire la rolul pe care vitamina C il are in mentinerea sanatatii ne ofera multe motive suficiente pentru a include surse de vitamina C in dieta de zi cu zi. Cat de multa vitamina C trebuie consumata? Recomandarea privind aportul zilnic de vitamina C difera in functie de grupele de varsta si de sex. Astfel, unui barbat adult i se recomanda 90 mg/zi, unei femei adulte, 75 mg/zi, iar unui copil cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani, 45 mg/zi. Vitamina C poate fi obtinuta din diverse surse, precum portocale, ardei gras, papaya, capsuni, conopida, ananas, etc. O portocala de marime medie, spre exemplu, contine aproximativ 75... [continuare]
Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]
Generalitati Crampele menstruale sunt dureri in zona burtii si cea pelvina, experimentate de femei in perioada menstruala. Crampele menstruale nu se refera la disconfortul resimtit in timpul sindromului premenstrual. Multe dintre femei sufera atat de sindrom premenstrual cat si de crampe menstruale. Crampele menstruale pot varia de la usoare pana la severe. Crampele menstruale usoare sunt fin resimtite si sunt de scurta durata, iar uneori sunt percepute ca o senzatie de greutate in abdomen. Crampele menstruale severe pot fi atat de dureroase incat acestea pot sa interfereze cu activitatea normala a unei femei, timp de mai multe zile. Frecventa crampelor menstruale Crampele menstruale se estimeaza ca ar afecta aproximativ 50% dintre femei, iar dintre acestea 15% acuza simptome destul de grave. Sondajele printre adolescente arata ca peste 90% dintre acestea manifesta crampe menstruale. Dismenoreea Termenul medical folosit pentru crampele menstruale este... [continuare]
Generalitati Mai mult de 85% dintre femei prezinta una sau mai multe tulburari de ordin fizic si emotional in perioada ciclului menstrual cuprinsa intre ovulatie (cand se elibereaza un ovul din ovar, in aproximativ a 14-a zi de ciclu) si prima zi a menstruatiei. Aceste tulburari poarta denumirea de simptome premenstruale. In momentul in care acestea interfera cu capacitatea femeii de a-si indeplini indatoririle si de a relationa normal cu anturajul, tulburarile se incadreaza in asa numitul sindrom premenstrual. In timp ce anumite femei incep sa aiba aceste probleme in jurul varstei de 20 de ani, altele inregistreaza debutul tulburarii la 30 de ani. Sindromul premenstrual poate avea o evolutie oscilanta, cu ameliorari si agravari ale simptomatologiei pe durata perioadei reproductive a femeii, iar pacienta poate inregistra inrautatirea simptomelor in apropierea perioadei de premenopauza (la sfarsitul deceniul 3 sau 4 de viata). Despre acest sindrom se poate... [continuare]
Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat). Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri. Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din... [continuare]
Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]
Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca ati auzit zicala ”Esti ceea ce mananci” si nu stiti de ce, veti afla ca alimentele si organele din corp seamana mai mult decat credeti. De fapt, suprapunand avantajele a mai multor alimente in ceea ce priveste sanatatea, forma lor, precum si cea a organelor pe care le vindeca, se pare ca multe produse alimentare si organe se aseamana extrem de mult. Coincidenta sau nu, esential este faptul ca trebuie sa profitati de acest aspect pentru a avea grija de corpul si de sanatatea dumneavoastra. Nucile Santurile si pliurile nucilor se aseamana creierului. Ele sunt chiar impartite in 2 si reflecta emisfera dreapta si emisfera stanga a creierului uman. In afara de aceasta asemanare, oamenii de stiinta au demonstrat ca nucile pot fi benefice pentru acest organ, pentru ca sunt bogate in omega 3, un acid gras esential care stimuleaza functionarea creierului. Morcovii Taiati transversal un morcov si acesta va semana cu ochiul. Morcovii sunt plini de vitamine si... [continuare]
Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]
Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala
Autor: SfatulMedicului
Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]
Dieta vegetariana in timpul sarcinii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe dintre femeile insarcinate, care urmeaza dieta vegetariana, isi fac griji in privinta efectului pe care il poate avea regimul lor alimentar asupra dezvoltarii fatului in perioada de sarcina. Cu toate acestea, printr-un plan nutritional ales cu atentie, nu este nevoie sa va ingrijorati. Dietele vegetariene in timpul sarcinii pot oferi atat mamelor cat si copiilor, nutrientii de care au nevoie. Chiar si viitoarele mamici pescatariene (vegetarieni care consuma si carne de peste), pot trece peste poftele carnivore din timpul sarcinii si pot sa consume doar fructe si legume fara sa afecteze sanatatea fatului. Sarcina si dieta vegetariana argumente pro Exista multe aspecte pozitive pentru a mentine o dieta vegetariana in timpul sarcinii. De exemplu, sursele de proteine vegetariene ajuta rinichii. Urmarea unei diete vegetariene va poate feri de cariile dentare - o problema des intalnita in timpul sarcinii. In plus, alimentatia vegetariana,... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Dermatologie , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter