Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

absorbtia zincului

Deficitul si excesul de vitamina e

Deficitul si excesul de vitamina e

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Vitamina E este numele unui grup de opt vitamine liposolubile cunoscute ca tocoferoli si tocotrienoli. Medicii pot prescrie doze mari de vitamina E pentru persoanele care au conditii digestive si absorbtia acestei vitamine se face cu greutate sau pentru a ajuta la tratarea dischineziei tardive, o tulburare de miscare. Vitamina E este un antioxidant, ceea ce inseamna ca ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si a ADN-ului prin neutralizarea moleculelor daunatoare, numite radicali liberi. Deficitul de vitamina E Deficientele de vitamina E sunt extrem de rare la om, insa, cu toate acestea, copiii prematuri cu greutate foarte mica la nastere si persoanele care au anumite probleme digestive sunt cei mai susceptibili de a avea risc pentru un astfel de deficit. Semnele si simptomele deficitului de vitamina E includ amorteala sau furnicaturi la nivelul degetelor de la picioare sau ale mainilor, probleme ce afecteaza retina ochiului, slabirea sistemului imunitar sau... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Ticurile faciale

Ticurile faciale

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Ticurile faciale sunt miscari rapide si incontrolabile sau spasme, care implica adesea muschii ochilor sau ai fetei. Cele mai comune tipuri de ticuri faciale involuntare includ clipitul repetitiv, privitul crucis, incretitul nasului si spasmele localizate in jurul gurii. Ca si alte tipuri de ticuri, cele faciale, cum ar fi cele prezente la nivelul ochilor sunt cel mai frecvent intalnite la copii, dar pot sa persiste si la varsta adulta. Spre deosebire de miscarile voluntare, ticurile sunt dificil de controlat si desi unii oameni reusesc sa suprime ticurile faciale pentru o perioada scurta de timp, acestea revin si chiar se manifesta perioade mai indelungate de timp. Pe ce perioada de timp se manifesta ticurile faciale? Pentru unele persoane ticurile faciale sunt temporare si dispar dupa cateva saptamani sau luni. Acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor care dezvolta ticuri in perioadele de stres intens. Pentru altii, ticurile... [continuare]

Detoxifierea de primavara

Detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist Medicina Familie; Competente: Apifitoterapie

Generalitati Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic. Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara deoarece, pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” (legume si fructe proaspete), miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata. Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul... [continuare]

Nutritia pe timpul verii

Nutritia pe timpul verii

Actualizat la data de: 27 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde.  Pielea uscata si... [continuare]

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]

Efectele binefacatoare ale consumului de cacao

Efectele binefacatoare ale consumului de cacao

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de cacao prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii. In plus, pudra de cacao nu creeaza dependenta, asa cum se intampla in cazul consumului de cafea. Aceasta este bogata in minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alaturi de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9). De asemenea, consumul de cacao previne bolile cardiovasculare si combate anumite complicatii care se intalnesc la persoanele in varsta. Beneficiile pentru sanatate ale pudrei de cacao se datoreaza numeroaselor flavonoide din compozitia bobului de cacao. Dintre aceste substante active, cu proprietati puternic antioxidante, cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii. Acesti antioxidanti reduc riscul imbolnavirii de afectiuni grave cum ar fi: diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajuta la buna functionare a creierului, incetinind, in acelasi timp, si procesul de... [continuare]

Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]

Ingrediente minerale

Ingrediente minerale

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul are o deosebita importanta pentru organism, intervenind in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: lapte, branza, iaurt, salata. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 mg. Valorile normale ale calciului se incadreaza intre 8,8-10,6mg. Daca valorile sunt mai mici de 8,8mg, pacientul sufera de tulburari in metabolismul vitaminei D sau are ciroza hepatica. Natriul (sodiul) - Este principalul cation extracelular cu rol in asigurarea volumului si calitatii mediului intern. Natriul este implicat si ca factor conditional al tensiunii arteriale. Valorile normale ale natriului se incadreaza intre 135-144mmol/l. Kaliul (potasiul) - Este principalul cation celular cu rol in excitabilitatea neuromusculara si in schimburile ionice. Valorile normale... [continuare]

Topul vitaminelor pentru iarna

Topul vitaminelor pentru iarna

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Alimentatia in sezonul rece

Alimentatia in sezonul rece

Actualizat la data de: 13 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]

Beneficii oferite de consumul de soia

Beneficii oferite de consumul de soia

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai importante studii realizate recent au fost cele care au descoperit fitochimicalele si beneficiile pe care soia le aduce organismului uman - printre acestea se afla: imbunatatirea functionarii sistemului cardiovascular si osos, prevenirea cancerului si ameliorarea simptomelor de la menopauza. Soia este singura sursa naturala de aminoacizi esentiali – valina, leucina, lizina, treonina, metionina, histidina, izoleucina, triptofanul si fenilalanina. Pe langa acesti amonoacizi, soia mai contine: - calciu, - fier, - zinc, - fosfor, - magneziu, - complexul de vitamine B, - fibre si acizi grasi omega-3. 1. Afectiunile cardiovasculare Laptele din soia are capacitatea de a reduce cantitatea de colesterol din organism. Acest efect asupra afectiunilor cardiovasculare a fost descoperit la mijlocul anilor ’90 cand au fost publicate rezultatele de la 38 de studii clinice, care sustineau ca proteinele din soia reduc nivelul... [continuare]

Defectele de nastere si dieta mamei

Defectele de nastere si dieta mamei

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia corecta inainte de conceptie si in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale. Defectele de nastere, care reprezinta anomalii structurale sau functionale prezente la nastere, determina disabilitati fizice sau mentale. Ele reprezinta, de asemenea, cauza principala de deces la copii cu varsta sub un an. Cu o alimentatie adecvata a mamei sau suplimente alimentare administrate inainte de conceptie si in timpul sarcinii, cateva mii din aceste defecte pot fi prevenite. Dieta materna si defectele congenitale Lipsa vitaminei B9, cunoscuta de obicei sub numele de acid folic, din dieta mamei poate detemina defecte de tub neural la copil. Defectele de tub neural, cum sunt spina bifida si anencefalia, sunt probleme de dezvoltare ale creierului sau coloanei vertebrale, dezvoltare care incepe in timpul primului trimestru de sarcina. La un copil cu spina bifida, coloana vertebrala nu se inchide complet, determinand leziuni ale... [continuare]

Ce este Actraphane si pentru ce se utilizeaza Actraphane este indicat pentru reducerea nivelului de zahar din sange la pacientii cu diabet zaharat (diabet). Diabetul este o afectiune in care organismul dumneavoastra nu produce suficienta insulina pentru a controla concentratia de zahar din sange. Tratamentul cu Actraphane ajuta la prevenirea complicatiilor diabetului. Actraphane va incepe sa va scada nivelul zaharului din sange in aproximativ 30 minute de la injectare si efectul va dura aproximativ 24 ore. Mod de administrare Doze Utilizati intotdeauna Actraphane si ajustati doza exact asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Verificati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala daca nu sunteti sigur. Luati masa sau o gustare in interval de 30 minude de la injectare pentru a evita scaderea nivelului de zahar in sange. Nu inlocuiti insulina dumneavoastra decat la indicatia medicului. Daca medicul dumneavoastra v-a schimbat tratamentul de pe un tip sau... [continuare]

Ce este Ferro-Gradumet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Prevenirea si tratamentul anemiei hipocrome, secundare deficitului de fer determinat de hemoragii cronice (hemoragii digestive din ulcerul gastro-duodenal, varice esofagiene, hemoroizi, colita hemoragica, micro-hemoragii maligne), menoragii si metroragii, carente nutritionale de fer, necesar crescut de fer (sarcina, alaptarea, perioada de crestere). Mod de administrare Doza uzuala pentru adulti si adolescenti este: - tratament preventiv: un comprimat Ferro-Gradumet pe zi; - tratament curativ: 1-2 comprimate Ferro-Gradumet pe zi, in functie de severitatea deficitului de fer, conform indicatiei medicului. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu o cantitate mica de lichid, de preferat in conditii de reapus alimentar, pentru a facilita absorbtia. in caz de intoleranta gastrica, comprimatele pot fi administrate in timpul mesei sau dupa masa. Durata tratamentului trebuie sa fie suficient de lunga pentru a corecta... [continuare]

Ce este Ginsavit si pentru ce se utilizeaza Indicatii Profilaxia si tratamentul simptomelor determinate de nutritia neecKilibrata calitativ si cantitativ. Stari de epuizare (de exemplu provocate de stres), oboseala, slabiciune, scaderea capacitatii de concentrare, precum si pentru cresterea tonusului psihic. In perioada de convalescenta si la varstnici. Efort fizic, abuz dc alcool etilic, fumatori, tulburari gastro-intestinale. Afectiuni care scad capacitatea de aparare a organismului. Mod de administrare Doza recomandata este de 1-2 capsule Ginsavit pe zi. Atentionari si precautii Contraindicatii Hipersensibilitate la oricare dintre componentii medicamentului. Hipervitaminoza A si D. Insuficienta renala. Tratament cu retinoizi. Ginsavit nu se administreaza in caz de hiperpercalcemie, hipercalciurie, hiperkaliemie, hiperfosfatemie, boala Addisson, boala Wilson si infectii urolitiazice. Ca si alte medicamente care contin fer, Ginsavit nu trebuie administrat la... [continuare]

Nichel in plasma si urina

Din Analize Medicale

Nichelul (Ni) este un metal de culoare alb-argintie, utilizat pe scara larga in multe domenii, cum ar fi inginerie electrica, medicina, bijuterii sau industria de automobile. Nichelul este parte importanta a alimentatiei de zi cu zi, acesta regasindu-se in apa si in alimente (fructe uscate, oleaginoase, cereale integrale, legume verzi si legume uscate). Nivelurile crescute de nichel in natura sunt cauzate de poluarea umana: colorantii pentru sticla, ceramice si textile, robinetii placati cu nichel, vesela din aliaj nichel-otel, fumul de tigara. O forma mai rara a expunerii cronice este prin hemodializa, deoarece ionii de nichel pot ajunge in plasma ca urmare a actiunii chelatoare a albuminei. Vreme de cateva decenii, nichelul a fost considerat drept un mineral esential pentru organism. Desi nu exista dovezi stiintifice, se presupune ca nichelul are rol in absorbtia fierului, calciului si a zincului. Nichelul are potential toxic in forma sa gazoasa, tetracarbonilul de nichel.... [continuare]

Pagina 3 din 7 (196 rezultate)