Clickmed
programare rapida la medic

Vaccinul antigripal scade riscul aparitiei unui atac cardiac

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2013
Vaccinul antigripal scade riscul aparitiei unui atac cardiac

Cercetatorii Universitatii din Toronto au descoperit, in cadrul unui studiu de specialitate, ca vaccinul antigripal poate reduce riscul producerii unui atac de cord cu peste 50%, in cazul pacientilor care au suferit in trecutul apropiat un infarct.

Jacob Odell, initiatorul studiului si cardiolog principal la Spitalul Universitar de Femei din Toronto, spune ca, alaturi de echipa sa, a identificat eficacitatea vaccinului antigripal in prevenirea producerii unui atac de cord major, in cazul pacientilor care au suferit recent un episod cardiac similar.

Vaccinarea antigripala si protectia sistemului cardiac

Oamenii de stiinta canadieni au analizat sase studii diferite despre sanatatea sistemului cardiac, efectuate pe un esantion de peste 6.700 de barbati si femei, cu varsta medie de 67 de ani.

Jumatate dintre subiecti au primit vaccinul antigripal, pe cand restul au primit un vaccin de tip placebo. Aproximativ o treime din pacienti sufereau de boli cardiace, iar trei sferturi din participanti prezentau factorii de risc implicati in declansarea afectiunilor inimii (hipertensiune arteriala, nivel ridicat de colesterol, diabet sau fumat).

Rezultatele studiului observational au aratat ca pacientii care suferisera recent un atac cardiac si carora li s-a administrat vaccinul antigripal, si-au redus cu 55% riscul de a suferi un nou episod cardiac, precum atacul de cord, insuficienta cardiaca sau decesul din alte cauze cardiace.

Asadar, pacientii cu cea mai fragila stare de sanatate au fost si cei care au cules cele mai mari beneficii de pe urma vaccinarii antigripale.

Alte studii despre beneficiile cardiace ale vaccinului antigripal

Alte studii desfasurate de cercetatori si publicate in revista JAMA, ce apartine Asociatiei Medicale Americane, arata ca persoanele cu istoric medical in care exista boli cardiace si care au primit vaccinul antigripal:

- au cu 36% mai putine sanse sa sufere un atac de cord dupa un an de la vaccinare;
- sunt mai putin predispuse decesului din cauze cardiace;
- prezinta un risc cu 30% mai mic sa dezvolte afectiuni ale inimii;

O explicatie gasita de cercetatori pentru efectul protector al vaccinului antigripal asupra sistemului cardiac este acela ca inflamatiile cauzate de gripa si raceala conduc la desprinderea placilor de colesterol depuse pe artere si, implicit, la declansarea unui episod cardiac major.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate