Coronavirus Update

Vaccinarea pneumococica gratuita la copii ar putea incepe la sfarsitul anului

Actualizat la data de: 11 Iulie 2013
Vaccinarea pneumococica gratuita la copii ar putea incepe la sfarsitul anului

Vaccinarea pneumococica gratuita la copiii de pana la 2 ani ar putea debuta la sfarsitul anului 2013, anunta ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Vaccinarea a fost inclusa in aceasta primavara in programul national de imunizare.

Bolile pneumococice la copiii cu varste mai mici de 2 ani ii ingrijoreaza pe pediatri si pe medicii de familie, iar imunizarea impotriva acestor afectiuni este cu atat mai importanta, cu cat rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere.

Ce genereaza si care sunt bolile pneumococice la copii

Bolile pneumococice la copii sunt cauzate de Streptococcus Pneumoniae, o bacterie care se localizeaza in tractul respirator superior. Transmiterea se realizeaza direct, pe cale aeriana, prin stranut si tuse, sau indirect, prin praf contaminat. In Romania, 1 din 5 copii cu varsta de pana intr-un an ajunge la medicul de familie sau la spital cu o boala potential pneumococica. Infectiile pneumococice sunt

- bronsita
- sinuzita
- otita medie
- meningita
- pneumonia pneumococica
- septicemia

Conform datelor furnizate de Pan American Health Organization (PAHO), bolile pneumococice provoaca cele mai multe decese in randul copiilor cu varsta sub 5 ani, din acest motiv vaccinarea pneumococica este atat de importanta.

Majoritatea medicilor romani recomanda parintilor sa isi vaccineze copiii inainte de a implini varsta de 2 ani, pentru a reduce cat mai mult riscul imbolnavirii. Pana in prezent, aproximativ 15% dintre parinti au solicitat vaccinarea pneumococica in mod spontan, motivul pentru aceasta rata mica a imunizarii fiind pretul vaccinului.

Incepand cu acest final de an, vaccinul pneumococic va fi administrat gratuit copiilor de pana la 2 ani prin programul national de imunizare. Vaccinul se administreaza in 4 doze, 3 de prima vaccinare si un rapel dupa 6 luni.

Efectele bolilor pneumocicice la copii

Vaccinarea pneumococica este un pas important catre cresterea unor copii sanatosi. Printre efectele bolilor pneumococice se numara retardul mintal, tulburarile de vedere si de auz, epilepsia si tulburarile de comportament. In tarile in care vaccinarea pneumococica reprezinta o prioritate, incidenta bolilor a scazut dramatic.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate