Coronavirus Update

Sindromul Zollinger-Ellison

Actualizat la data de: 07 Iunie 2012

Generalitati

Sus
Sindromul Zollinger-Ellison

Sindromul Zollinger-Ellison este o afectiune complexa caracterizata de prezenta uneia sau a mai multor tumori la nivelul pancreasului, partii superioare a intestinului subtire (duoden) sau a ganlionilor limfatici adiacenti la pancreas.

Aceste tumori numite gastrinome secreta cantitati mari de gastrina care provoaca crestrea excesiva a cantitatii de acid din stomac. Sindromul Zollinger-Ellison este o boala destul de rara. Conditia poate sa apara in orice moment din viata, dar mai ales in jurul varstei de 20-50 de ani, fiind usor mai frecvent intalnita la barbati.

Tratamentul pentru sindromul Zollinger-Ellison consta de cele mai multe ori in medicamente pentru reducerea acidului stomacal si vindecarea ulcerului. Interventia chirurgicala pentru eliminarea tumorilor poate fi o optiune pentru unele dintre persoanele care sufera de sindromul Zollinger-Ellison.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Investigatii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cauza exacta a bolii ramane necunoscuta, dar succesiunea de evenimente specifice debutului afectiunii este destul de bine conturata. Sindromul va fi prezent atunci cand o tumora (gastrinoma) sau mai multe se vor forma in pancreas, duoden sau ganglionii limfatici adiacenti la pancreas.

Pancreasul este un organ localizat in spatele si sub stomac. Acesta produce enzime esentiale pentru digestia alimentelor, dar si hormoni (gastrina) care controleaza productia de acid gastric.

Tumorile care apar in cazul bolii Zollinger-Ellison sunt alcatuite din celule care secreta cantitati mari de gastrina ce stimuleaza stomacul sa produca si mai mult acid. Excesul de acid stomacal poate duce la formarea de ulcere gastrice si uneori la diaree.

Investigatii

Sus

Pentru diangosticarea sindromului Zollinger-Ellison medicul va tine cont de

- Istoricul medical al pacientului - Acesta va dori sa stie detalii despre semnele si simptomele bolii si va revizui istoricul medical al bolnavului. Daca aveti o ruda de sange care sufera de MEN I, exista probabilitati mai mari sa dezvoltati si dvs. aceasta afectiune.

- Analize de sange - Se vor recolta probe de sange care vor fi analizate in laborator pentru a se depista daca nivelul de gastrina este ridicat. Valorile crescute ale gastrinei pot indica prezenta tumorilor in pancreas sau duoden, dar pot fi cauzate si de alte conditii.

Inainte de aceasta investigatie nu se va manca si se va opri administrarea oricaror medicamente utilizate pentru diminuarea cantitatii de acid gastric, pentru a se masura cat mai exact nivelul gastrinei.

- Masurarea nivelurilor gastrinei - Nivelurile crescute ale gastrinei pot fi cauzate si de alte conditii decat Zollinger-Ellison. De aceea, medicul va testa si gradul de aciditate din stomac pentru a preciza cat de ridicate sunt nivelurile gastrinei.

Daca in stomac se produc cantitati mari de acid, doctorul va solicita realizarea testului de stimulare cu secretina. In cadrul acestei investigatii, medicul va masura nivelurile de gastrina, va face o injectie cu secretina si va masura din nou nivelurile gastrinei. Daca bolnavul are sindromul Zollinger-Ellison, nivelurile gastrinei vor creste si mai mult.

- Endoscopie digestiva superioara

- Studii imagistice - Medicul poate folosi tehnici imagistice cum ar fi scanarea nucleara care utilizeaza substante radioactive pentru a ajuta la localizarea tumorilor, tomografie computerizata (CT), imagistica cu ultrasunete sau IRM.

- Ecografie endoscopica - In cadrul acestei proceduri, medicul va examina stomacul si duodenul cu un edoscop care va avea o sonda cu ultrasunete.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate