Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tratamentul hiperhidrozei cu toxina botulinica - o solutie eficienta pentru combaterea transpiratiei excesive

Actualizat la data de: 20 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog

Clinica: Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Ce este hiperhidroza

Sus
Tratamentul hiperhidrozei cu toxina botulinica - o solutie eficienta pentru combaterea transpiratiei excesive

Transpiratia in exces, cunoscuta si sub numele de hiperhidroza, poate fi o sursa constanta de disconfort, stres si anxietate pentru cei care o experimenteaza. Partea buna este ca, in ultimele decenii, tratamentul hiperhidrozei cu toxina botulinica a devenit o optiune tot mai populara, eficienta si sigura pentru cei care isi doresc sa gestioneze si sa scape de aceasta afectiune.

Cuprins articol

  1. Ce este hiperhidroza
  2. Cum definim si diagnosticam
  3. Mecanism de actiune
  4. Procedura de injectare
  5. Eficienta procedura
  6. Riscuri si efecte secundare
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cum definim si diagnosticam

Sus

Hiperhidroza este o conditie medicala caracterizata prin transpiratie in exces, care poate afecta diferite parti ale corpului, cum ar fi axilele, palmele sau talpile picioarelor.

Aceasta afectiune poate fi clasificata in hiperhidroza primara si hiperhidroza secundara. Hiperhidroza primara este mai frecventa si apare in lipsa unei alte afectiuni medicale, in timp ce hiperhidroza secundara este adesea asociata cu alte probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, diabetul, menopauza, consumul de diverse substante sau medicamente.

Diagnosticarea hiperhidrozei implica evaluarea istoricului medical al pacientului, a istoricului familial, a simptomelor si a impactului asupra calitatii vietii. In unele cazuri, poate fi necesara o evaluare suplimentara, cum ar fi teste de laborator sau imagistica medicala, pentru a exclude alte conditii care ar putea cauza transpiratie excesiva.

Mecanism de actiune

Sus

Toxina botulinica este o substanta cu o gama variata de aplicatii medicale, de la tratarea si preventia ridurilor pana la controlul spasticitatii musculare sau a migrenelor.

In tratamentul hiperhidrozei, toxina botulinica actioneaza prin blocarea temporara a eliberarii unor mediatori chimici, cu rol in transmiterea semnalelor nervoase la glandele sudoripare ce mai apoi declanseaza transpiratia excesiva.

Chiar daca toxina botulinica este unul dintre cele mai periculoase toxine cunoscute, cand este folosita in doze mici, este una dintre cele mai eficiente terapii pentru hiperhidroza primara.

Acest lucru determina o reducere semnificativa a transpiratiei in zona tratata, oferind pacientului un confort si o incredere crescute in activitatile de zi cu zi.

Procedura de injectare

Sus

Procedura de tratament cu toxina botulinica pentru hiperhidroza este relativ simpla si rapida si poate fi realizata cu usurinta in cabinetul medical al unui dermatolog sau al altui specialist in estetica.

Intai de toate, zona de tratat este curatata si, in unele cazuri, mai ales la nivelul palmelor , este aplicata o crema cu anestezic local pentru a reduce disconfortul asociat cu injectiile.

Aplicarea toxinei botulinice implica injectarea precisa a acesteia in zona cu hiperhidroza, de obicei la axila, in palme sau pe talpi, in functie de localizarea problemei.
Numarul de injectii si doza administrata depind de severitatea hiperhidrozei si de raspunsul individual al pacientului.

De obicei, rezultatele tratamentului devin vizibile in termen de cateva zile pana la o saptamana de la procedura si persista timp de aproximativ sase luni, inainte ca efectul sa dispara si glandele sudoripare sa isi reia activitatea anterioara.

Eficienta procedura

Sus

In urma efectuarii mai multor studii clinice si din experienta practica s-a constatat in mod repetat eficacitatea tratamentului cu toxina botulinica in reducerea transpiratiei excesive asociate cu hiperhidroza, fiind unul dintre cele mai utile tratamente.

Pacientii care au urmat aceasta procedura au raportat o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii, o reducere a stresului si a anxietatii legate de transpiratia excesiva si o crestere a increderii in sine.

Printre beneficiile tratamentului cu toxina botulinica pentru hiperhidroza se numara:
1. Reducerea transpiratiei excesive in mod semnificativ si pe termen lung si reducerea mirosului neplacut asociat transpiratiei abundente
2. Imbunatatirea confortului si a calitatii vietii pacientilor.
3. O alternativa non-invaziva si cu un timp redus de recuperare
4. Posibilitatea de a reveni la activitatile de zi cu zi imediat dupa procedura.

Riscuri si efecte secundare

Sus

Cu toate ca tratamentul cu toxina botulinica pentru hiperhidroza este considerat in general sigur si eficient, pot aparea unele efecte adverse minore si tranzitorii, cum ar fi eritem, edem sau sensibilitate in zona tratata.

In rare cazuri, pot aparea reactii alergice sau complicatii mai grave, de aceea este important ca procedura sa fie efectuata de catre un medic specialist experimentat si intr-un mediu medical adecvat.

De asemenea, este important de mentionat ca tratamentul cu toxina botulinica nu este o solutie permanenta pentru hiperhidroza, dureaza aproximativ 6 luni si va fi necesara reluarea periodica a procedurii pentru a mentine rezultatele, insa nu mai repede de 3 luni.

Este de preferat ca si injectarile de toxina in alte zone, de exemplu in zona fetei pentru tratarea ridurilor, sa fie facuta in aceeasi sedinta, sau la distanta de minim 3 luni de injectarea anterioara de toxina botulinica , indiferent de zona.

Concluzie

Sus

Injectarea de toxina botulinica pentru transpiratia in exces este o procedura extrem de eficienta, rapida, sigura si ofera rezultate incontestabile. Este nevoie de un consult cu medicul dumneavoastra dermatolog pentru a stabili cauza hiperhidrozei si pentru a avea in vedere si alte eventuale posibilitati de tratament, in functie de etiologie.

Pe langa efectul terapeutic prezinta un real beneficiu si in revenirea stimei de sine si diminuarea anxietatii legate de aceasta afectiune .

Bibliografie
https://academic.oup.com/asj/article/32/2/238/2801331?login=false
https://www.mdpi.com/2072-6651/13/2/120


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate