Recomandari in vederea evitarii intoxicatiilor alimentare severe
Stire medicala
In primele 4 luni ale anului 2007, au fost confirmate, la nivel national, 8 cazuri de botulism, fata de 3 cazuri in aceeasi perioada a anului 2006. Cele 8 cazuri au aparut in judetele: Mures – 2 din care 1 deces, Bacau - 2, Valcea -2 si cate 1 caz in judetele Harghita si Bihor.
Boala apare in urma consumului de alimente contaminate, in special conserve preparate in casa, slanina, carnati afumati, peste afumat/sarat, carne in untura.
Pricipalele semne ale bolii sunt:
- tulburari digestive moderate: uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale;
- cefalee, ameteli;
- astenie accentuata;
- paralizii flasce, mai frecvente sunt paraliziile oculare- oftalmoplegie,
- manifestari oculare ( diplopie, strabism) ;
- paralizii faringiene- inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor de la gat, membre, paralizii ale muschilor respiratori cu aparitia insuficientei respiratorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala .
In vederea prevenirii imbolnavirilor, Ministerul Sanatatii Publice si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile recomanda populatiei urmatoarele:
- evitarea consumului conservelor de legume, carne si peste preparate in casa care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minim 30 de minute);
- evitarea consumului de conserve al caror capac bombeaza;
- evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacut;
- curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale;
- conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
- alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale;
- recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte.
- orice preparat conservat in casa sa fie fiert timp de peste 10 minute - conservele casnice ( de vegetale) prezinta riscul cel mai mare; conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate cand au fost insuficient sterilizate; carnea afumata si sunca preparata in casa, carnatii, conservele de peste pot fi, de asemenea, surse de imbolnavire;
- evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2 – 3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate;
- asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4-8°C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);
- consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider;
- in cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70°C;
- evitarea contactului intre alimentele ne-preparate si cele preparate;
- spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa.
Articole recomandate
-
Simptomele intoxicatiilor alimentare
-
Cauzele frisoanelor severe
-
Colonul iritabil - recomandari alimentare
-
Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpu ...
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Recomandari nutritionale in sarcina
-
Preveniti intoxicatiile alimentare
-
Recomandari alimentare pentru hemoroizi
La aparitia primelor simptome de boala se recomanda prezentarea imediata la medicul de familie sau la spitalele de urgenta.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala .
Articole recomandate
-
Recomandari alimentare pentru fertilitate
-
Recomandari alimentare pentru vara
-
Recomandari alimentare pentru impotenta
-
Prevenirea intoxicatiilor la copii
-
5 modalitati prin care poate fi salvata vederea
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica)
-
Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual


Simptomele intoxicatiilor alimentare
Cauzele frisoanelor severe
Colonul iritabil - recomandari alimentare
Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpu ...
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Recomandari nutritionale in sarcina
Preveniti intoxicatiile alimentare
Recomandari alimentare pentru hemoroizi
Recomandari alimentare pentru fertilitate
Recomandari alimentare pentru vara
Recomandari alimentare pentru impotenta
Prevenirea intoxicatiilor la copii
5 modalitati prin care poate fi salvata vederea
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica)
Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual