Clickmed
programare rapida la medic

Imunitatea vine din burtica?

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Cotrut Iuliana
Medic primar pediatrie, Medic specialist medicină de urgență, Competență ecografie general

Clinica: Ioana Medical Center

Imunitatea vine din burtica?

Cand vorbim despre sistemul imunitar, imaginea care ne vine in minte este (probabil) cea a anticorpilor si a celulelor albe din sange, care patruleaza corpul in cautare de agenti patogeni.

Cu toate acestea, un aspect mai putin cunoscut si la fel de fascinant este faptul ca peste 70% din celulele sistemului imunitar se gaseste la nivel intestinal, intestinul fiind considerat centrul sistemului imunitar. De aceea, o flora intestinala sanatoasa este esentiala pentru sustinerea sistemului de aparare.

Cel mai complex taram de aparare – microbiota intestinala

Mucoasa intestinala este stratul care captuseste intestinul si serveste ca o bariera vitala prin numarul mare de celule. Flora intestinala contine peste 100 de mii de miliarde de bacterii. Sanatatea organismului depinde de echilibrul dintre flora de fermentatie ( 85%) si cea de putrefactie (15%).

Mucoasa intestinala nu este doar o bariera fizica, ci si un mediu de baza pentru comunicarea sistemului imunitar cu microbiomul intestinal. Microbiomul este o comunitate vasta si diversa de bacterii benefice care traiesc in intestin. Aceste bacterii au un rol esential in mentinerea sanatatii intestinale si in instruirea sistemului imunitar.

Cum mentinem sanatatea mucoasei intestinale pentru o functionare corecta a sistemului imunitar?

Un stil de viata sanatos care se defineste prin somn odihnitor, activitate fizica si un aport alimentar echilibrat, precum si evitarea consumului excesiv de antibiotice pot contribui la mentinerea sau restabilirea unui echilibru. Pe langa acestea, o solutie eficienta pentru mentinerea sanatatii mucoasei intestinale poate fi si suplimentarea cu probiotice sau simbiotice ( pre- + pro-biotic)

Impruvis. Arma pentru a mentine sanatatea intestinala si a spori imunitatatea

Impruvis este o gama de probiotice care se remarca prin formule ce contin varietate de tulpini de bacterii benefice, atat din familia lactobacililor- Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidofilus, Lactococcus Lactis, cat si din cea a bifidobacteriilor- Bifidobacterium (animalis) lactis, Bifidobacterium longum, cunoscute datorita studiilor clinice pentru beneficiile asupra sanatatii intestinale si a sistemului imunitar.



Lactobacillus rhamnosus GG – cea mai intens studiata tulpina bacteriana

Lactobacillus rhamnosus GG, denumita si LGG, este una dintre cele mai intens studiate si bine documentate tulpini probiotice, recunoscuta pentru capacitatea sa mare de colonizare, rezistenta mare la aciditatea gastrica si putere mare de aderenta la epiteliul intestinal.

In ultimii ani, cercetatorii au facut progrese semnificative in intelegerea efectelor benefice ale tulpinii LGG asupra sanatatii umane. Numeroase studii clinice au demonstrat ca suplimentarea cu LGG poate avea beneficii pentru nou-nascuti si copii, influentand pozitiv microbiota, sistemul imunitar si rezistenta la alergii.

Unul dintre momentele cheie cu rol in cazul sanatatii microbiotei nou-nascutului este perioada prenatala. Un studiu a aratat ca suplimentarea pre-natala cu LGG, incepand cu saptamana 36 de sarcina si continuand 6 luni in perioada alaptarii poate schimba compozitia microbiotei nou-nascutului, reducand riscul de dermatita atopica si alergie la proteina laptelui de vaca.

Administrarea post-natala de LGG, intr-o doza adecvata de unitati formatoare de colonii (UFC), sub forma de pudra liofilizata mixata in laptele matern, a demonstrat influenta sa asupra modului de colonizare a intestinului nou-nascutului. Comparativ cu grupul placebo, la grupul LGG s-a remarcat o diversitate de specii mult mai mare in microbiota intestinala. Aceasta diversitate poate avea implicatii pozitive semnificative asupra sanatatii digestive a copiilor si a rezistentei la infectii.

Este cunoscut faptul ca suplimentarea cu LGG poate contribui la cresterea productiei de mucus la nivelul colonului. Acest lucru joaca un rol important in imbunatatirea barierelor de aparare a epiteliului intestinal, protejand corpul impotriva invaziei microorganismelor patogene si a inflamatiei. Mai mult, LGG poate sprijini absorbtia de apa la nivelul colonului, contribuind la mentinerea nivelului de hidratare adecvata in cazul diareei virale.

Tulpina LGG are un rol imunomodulator in cazul alergiilor. Studiile au aratat ca administrarea de LGG a fost eficienta in tratarea alergiilor la alune la 80% din copiii testati. Aceasta descoperire sugereaza ca LGG poate juca un rol important in gestionarea si prevenirea alergiilor la copii.

Eficacitatea dovedita clinic a tulpinii Lactobacillus rhamnosus GG in diverse situatii medicale si de sanatate indica importanta acestui probiotic in promovarea sanatatii copiilor. De la influentarea microbiotei nou-nascutilor la reducerea diareei acute si tratamentul alergiilor, LGG ofera multiple beneficii care pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii copiilor si a parintilor lor. Cu toate acestea, este important sa se consulte intotdeauna un profesionist medical inainte de a incepe orice regim de suplimentare cu probiotice pentru copii, pentru ca suplimentarea sa fie cea adecvata nevoilor pacientului.

Bifidobacterium (animalis) lactis si intoleranta la gluten

Bifidobacterium (animalis) lactis a fost supus unor studii clinice riguroase care au demonstrat eficacitatea sa in gestionarea sanatatii digestive si a altor probleme de sanatate. Un aspect important este faptul ca a aratat rezultate promitatoare atunci cand a fost administrat atat individual, cat si in formula alaturi de Lactobacillus acidophilus.

Una dintre cele mai interesante constatari legate de este capacitatea sa de a contracara efectele toxice ale gliadinei. Gliadina este o proteina gasita in grau si alte cereale, care poate cauza reactii adverse la persoanele cu intoleranta la gluten sau boala celiaca. Studiile clinice au indicat ca Bifidobacterium (animalis) lactis poate contribui la reducerea impactului negativ al gliadinei asupra sanatatii intestinale, oferind un potential beneficiu pentru pacientii cu intoleranta la gluten.

Concluzii

Probioticele reprezinta un instrument valoros in gestionarea sanatatii intestinale si a imunitatii noastre. In asociere cu tratamentul de antibiotice, ele au rol de mentinerea echilibrului florei intestinale. De asemenea, probioticele sustin functia imunitara, combat problemele digestive si pot preveni dezvoltarea unor afectiuni precum dermatita atopica si alergiile.

Cu variante de administrare – pliculete cu pulbere orodispersabila sau orosolubila - adaptate diferitelor nevoi datorita diversitatii de tulpini bacteriene din compozitie, probioticele devin aliat de nadejde cu rol in sustinerea sistemului de aparare de la nivelul intestinului.

De retinut faptul ca, sistemul imunitar de la nivelul mucoasei intestinale este un adevarat gardian al sanatatii noastre, concentrand o mare parte a fortei sale pentru a ne proteja impotriva agentilor patogeni. Pentru a mentine aportul de bacterii benefice, bacterii pe care nu le putem lua intotdeanuna 100% din alimentatie, apare nevoia de suplimentare cu probiotice. Schema de suplimentare adecvata nevoilor pacientului este cea recomandata de medic.

Pentru mai multe informatii despre Impruvis, accesati www.impruvis.ro .

Urmareste Impruvis retelele de socializare:

Instagram: https://www.instagram.com/impruvis_romania/
Facebook: https://www.facebook.com/impruvisromania
YouTube: https://www.youtube.com/@impruvisromania

Bibliografie
Boggio Marzet, Burgos F, Del Compare M, Gerold I, et al. Approach to probiotics in pediatrics: the role of Lactobacillus rhamnosus GG. Arch Argent Pediatr 2022;120(1): e1-e7
Kalliomaki, Marko, et al (2001) Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomized placebo-controlled trial. The Lancet 357 p. 1076-79
Garcia-Larsen, Vanessa, et al (2018) Diet during pregnancy and infancy and risk of allergy or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysis. Plos Medicine 1002507, p. 1-2
Mikkel Jungersen, et al (2014) The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12®, Microorganisms 2014, 2, 92-110.

K. Lindfors, et al (2008) Live probiotic Bifidobacterium lactis bacteria inhibit the toxic effects induced by wheat gliadin in epithelial cell culture; Clinical and experimentation immunology (doi:10.1111/j.1365-2249.2008. 03635.x)


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter