Clickmed
programare rapida la medic

Ce este oboseala sociala si ce ar trebui sa facem in legatura cu ea?

Actualizat la data de: 28 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Care este diferenta dintre o persoana extrovertita si o persoana introvertita?

Sus
Ce este oboseala sociala si ce ar trebui sa facem in legatura cu ea?

O persoana extrovertita isi obtine energia din elementele mediului inconjurator- oameni, locuri, experiente noi. Aceste persoane se simt confortabil colaborand cu alti oameni, lucrand in grupuri si interactionand. Sunt mereu pregatite sa incerce lucruri noi, sunt mai impulsive si le este usor sa se adapteze. Pentru aceste persoane este destul de usor sa comunice, sa-si exprime opiniile si sentimentele si de obicei isi fac prieteni noi cu usurinta.

Persoanele introvertite sunt mai precaute, le place sa isi acorde suficient timp de gandire inainte de a lua o decizie. Aceste persoane apreciaza timpul pe care il petrec singure si de obicei au un grup de prieteni mai mic, alcatuit din oameni cu care se simt confortabil. Introvertii sunt cunoscuti ca fiind buni ascultatori si tind sa aiba o imaginatie bogata pe care sa o foloseasca in hobby-uri creative.

Aceste tipuri de personalitate fac de fapt parte dintr-un spectru, asta insemnand ca exista mai multe grade in care se manifesta. Termenul de ambivert desemneaza o persoana care este la mijlocul spectrului, tipul de personalitate fiind dat de situatia in care se afla. Adaptarea in functie de context ii face pe acestia sa se simta confortabil in cadrul evenimentelor sociale, dar sa-si si aprecieze si valorifice timpul petrecut singuri.

Cuprins articol

  1. Care este diferenta dintre o persoana extrovertita si o persoana introvertita?
  2. Ce este oboseala sociala si cum se manifesta?
  3. Cum sa eviti extenuarea sociala?
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce este oboseala sociala si cum se manifesta?

Sus

Interactiunea sociala ii poate energiza pe unii oameni, in mod special pe extrovertiti. Pentru introvertiti insa, acelasi nivel de interactiune poate fi obositor. Chiar daca introvertitii pot aprecia socializarea, ei investesc multa energie in navigarea cerintelor sociale din diverse medii, acest fapt conducand la extentuare.

Oboseala apare cand ai socializat pana ce simti ca nu mai poti continua. Desi nu este un diagnostic medical, este o problema reala care ii poate afecta atat pe introvertiti, cat si pe extrovertiti si reprezinta un raspuns fizic si emotional la suprastimulare.

Semne comune ale oboselii sociale sunt: imposibilitatea de a te concentra, dureri de cap, energie scazuta, dificultatea de a adormi, iritabilitatea, depresia si anxietatea. Toate acestea pot afecta atat viata profesionala, cat si pe cea personala, ducand la lipsa de entuziasm, lipsa de incredere in propriile capacitati si detasarea fata de ceilalti oameni.

Cum sa eviti extenuarea sociala?

Sus

Odata ce reusesti sa identifici motivele senzatiilor pe care le ai, exista mai multe modalitati de a preveni sau a combate oboseala. Astfel, e important sa-ti acorzi timpul de a identifica situatiile care duc la suprastimulare: reuniunile de familii sau petrecerile mari, participarea la proiecte de grup un timp indelungat, situatiile stresante de la locul de munca, obligatiile de a interactiona cu multi oameni intr-un timp scurt etc.

Invata sa setezi limite clare si participa la evenimente care crezi ca ti-ar face placere. Asa iti va fi mai usor sa gasesti motivatia de a merge. De asemenea, nu pune presiune pe tine sa participi la evenimente suprasolicitante doar din obligatie si limiteaza timpul pe care il petreci la aceste evenimente.

Seteaza-ti obiective mici si clare, care iti vor scadea nivelul de ingrijorare fata de viitorul apropiat si planifica timp pentru tine. Fie ca trebuie sa o faci la munca, scoala sau acasa, pune de o parte intre 10 si 30 de minute pe zi care sa fie in totalitate ale tale. Poti folosi acest timp pentru a te reincarca si reconecta cu tine insuti. Faptul ca stii ca ai acest timp te poate ajuta sa treci prin momente dificile ale zilei si iti da ceva placut pe care sa il astepti daca te simti suprasolicitat.

Apeleaza la ajutorul pritenilor si familiei. Este important sa ai oameni de incredere la care sa stii ca poti apela atunci cand simti nevoia sa-ti impartasesti sentimentele sau sa te consulti in luarea anumitor decizii. Poti de asemenea apela la ajutor profesional, un terapeut fiind capabil sa te invete metode sanatoase de abordare a problemelor tale, cum sa schimbi procesele de gandire negativa si cum sa implementezi metode mai eficiente de relaxare.

Foloseste afirmatii pozitive pentru a-ti modifica tendinta de a te ingrijora sau de a fi anxios. Repetand in minte fraze ca Am dreptul sa ma odihnesc.’ sau E in regula sa iau o pauza.’, vei reusi sa recapeti controlul in fata gandurilor care iti cauzeaza epuizare mentala.

Ia o pauza de la tehnologie. De cate ori simti nevoia de a verifica ce fac ceilalti doar din frica de a nu rata ceva? Aceste ganduri constante pot cauza oboseala si pot sa-ti ofere o imagine distorsionata asupra realitatii. Stimulii pe care ii primim din mediul online ne pot crea impresia gresita ca cei din jurul nostru sunt constant in miscare sau au parte doar de experiente pozitive, cee ace poate crea sentimente de invidie sau lipsa de satisfactie. Incearca sa te deconectezi treptat de la a verifica retelele de socializare sau evenimentele postate online. Aceast lucru te poate ajuta sa te reconectezi cu tine insuti si sa fii mai present in activitatile pe care le ai.

Atunci cand simti ca deja ai ajuns la punctul de epuizare, poti incepe recuperarea prin a petrece putin timp singur. A fi singur nu trebuie sa fie un lucru negative, inseamna doar ca iti pui propria bunastare pe primul loc. Sa fii constient de propria stare si de ce nevoi ai este primul pas in implementarea schimbarilor in viata de zi cu zi. Odata inceput acest proces, devine din ce in ce mai usor sa fii persistent.

Concluzii

Sus

Oboseala sociala este un fenomen des intalnit, ce apare indiferent de tipul tau de personalitate, desi este in general mai comun in cazul persoanelor introvertite. Recunoasterea nevoilor personale, impreuna cu ajutorul celor din jur si terapia te pot face sa incepi sa valorifici timpul pe care il petreci singur si sa stii cum sa eviti epuizarea in viitor. Astfel, poti evita probleme mentale mai complicate si te poti bucura atat de compania propriei persoane, cat si de cea a celor din jur.

Bibliografie
1. Happy now, tired later? Extraverted and conscientious behavior are related to immediate mood gains, but to later fatigue. Leikas et al (2016)
2. Online positive affect journaling in the improvement of mental distress and well-being in general medical patients with elevated anxiety symptoms: A preliminary randomized controlled trial. – Smyth et al (2018)
3. gallup.com/workplace/237059/employee-burnout-part-main-causes.aspx
4. How to Deal with Social Exhaustion When You’re an Introvert – Geraldine Orentas, Psychcentral.com (2021)


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter