Clickmed
programare rapida la medic

Scleroza multipla, cauzata de o bacterie comuna din alimente

Actualizat la data de: 07 Februarie 2014
Scleroza multipla, cauzata de o bacterie comuna din alimente

Scleroza multipla ar putea fi cauzata de o toxina produsa de o bacterie comuna care se gaseste in alimente, sustin microbiologii americani de la Colegiul Medical Weill Cornell din New York.

Scleroza multipla este una dintre cele mai grave boli autoimune care afecteaza sistemul nervos central, in care teaca de mielina a neuronilor este puternic deteriorata. Pana acum, medicii nu au reusit sa depisteze cauzele exacte ale declansarii bolii, insa recent, microbiologii americani au descoperit, in urma unui studiu, ca toxina epsilon ar putea sta la baza declansarii patologiei.

Potrivit studiului, toxina epsilon este produsa de tulpini de Clostridium perfringens, adica de o bacterie regasita in mai multe alimente, care determina formarea sporilor si este responsabila pentru declansarea mai multor afectiuni alimentare.

Cercetatorii au demonstrat cum toxina epsilon ataca oligodendrocitele, adica celulele cerebrale care produc mielina, determinand astfel instalarea leziunilor provocate de scleroza. Demonstratia nu s-a limitat doar la aceste celule, datele din studiu evidentiind ca aceasta toxina ataca si alte tipuri de celule- retiniene si meningeale - care au rolul de proteja sistemul nervos central de leziunile sclerozei multiple.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate