Scleroza multipla, cauzata de o bacterie comuna din alimente
Stire medicala
Scleroza multipla ar putea fi cauzata de o toxina produsa de o bacterie comuna care se gaseste in alimente, sustin microbiologii americani de la Colegiul Medical Weill Cornell din New York.
Scleroza multipla este una dintre cele mai grave boli autoimune care afecteaza sistemul nervos central, in care teaca de mielina a neuronilor este puternic deteriorata. Pana acum, medicii nu au reusit sa depisteze cauzele exacte ale declansarii bolii, insa recent, microbiologii americani au descoperit, in urma unui studiu, ca toxina epsilon ar putea sta la baza declansarii patologiei.
Potrivit studiului, toxina epsilon este produsa de tulpini de Clostridium perfringens, adica de o bacterie regasita in mai multe alimente, care determina formarea sporilor si este responsabila pentru declansarea mai multor afectiuni alimentare.
Cercetatorii au demonstrat cum toxina epsilon ataca oligodendrocitele, adica celulele cerebrale care produc mielina, determinand astfel instalarea leziunilor provocate de scleroza. Demonstratia nu s-a limitat doar la aceste celule, datele din studiu evidentiind ca aceasta toxina ataca si alte tipuri de celule- retiniene si meningeale - care au rolul de proteja sistemul nervos central de leziunile sclerozei multiple.
Articole recomandate
- Imbunatatirea sanatatii oaselor in scleroza multipla
- Sindromul de Intestin iritabil
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Ce este si cum tratam scleroza multipla pediatrica
- Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple
- 10 simptome timpurii ce pot indica prezenta sclerozei multiple
- Stadiile sclerozei multiple
- Scleroza primara laterala
- Ce este si cum se manifesta scleroza tuberoasa