Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2024
Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist

Desi adesea ignoram sau amanam vizita la medicul stomatolog pana cand problemele dentare devin insuportabile, trebuie sa intelegem ca anumite afectiuni reprezinta o urgenta stomatologica. Ignorarea acestor simptome poate duce la complicatii dentare grave si la riscuri care afecteaza starea generala de sanatate. Iata cateva semne care iti indica necesitatea vizitei la un medic stomatolog.

Durerea de masea acuta

Durerea de masea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale afectiunilor dentare si poate avea diverse cauze. Acest simptom poate indica o urgenta stomatologica in cazul pulpitei dentare, al parodontitei apicale acute sau al infectiilor. Durerea la nivelul maselelor de minte, in special atunci cand nu au erupt complet, poate fi extrem de inconfortabila si afecta calitatea vietii zilnice a pacientilor. In unele cazuri, aceasta durere poate indica necesitatea de extractie masea de minte si reprezinta o problema ce solicita atentie medica imediata.

Fractura dentara

Fracturile dentare sunt considerate urgente stomatologice care necesita tratament imediat. Aceste fracturi apar ca rezultat al unui traumatism puternic si pot avea diverse simptome asociate. Printre acestea se numara mobilitatea fragmentelor osoase, dureri spontane la miscare, imposibilitatea de a mesteca, deformari ale structurii fete sau echimoze (vanatai). In cazul pacientilor la care exista aparatul dentar, fracturile pot fi mai complexe si agrava leziunile. De aceea, este recomandat ca acestia sa solicite imediat asistenta medicala.

Abcesul dentar

Abcesul dentar este o afectiune care poate duce la complicatii severe daca nu este tratata corespunzator. Acesta provoca inflamatia si deteriorarea tesutului din jurul radacinii dintelui si poate duce si la umflarea unei parti a fetei, in functie de localizare. Infectia din abces se poate raspandi si in alte parti ale corpului, ceea ce pune in pericol sanatatea generala a pacientilor. Prin urmare, este considerat o urgenta stomatologica si necesita evaluare imediata. Daca experimentati simptome asociate abcesului dentar, puteti programa un consult de urgenta la un cabinet stomatologic Bucuresti.

Dinte ciobit, rupt sau crapat

Un dinte ciobit, rupt sau crapat este considerat o urgenta medicala in cazurile in care exista durere severa, sangerare abundenta sau alte complicatii asociate. Un tratament imediat poate ajuta la prevenirea infectiilor si contribui la salvarea aspectului dintelui. Se recomanda ca pacientii care se confrunta cu astfel de probleme sa consulte un medic stomatolog cat mai curand posibil pentru evaluare si tratament adecvat.

Probleme ale plombelor si coroanelor

Decimentarea sau caderea completa a unei plombe sau a unei coroane duce la expunerea dintilor la anumite probleme dentare. De asemenea, durerea persistenta sau sensibilitatea severa pot indica o problema subiacenta care necesita tratament imediat. Fractura sau fisura plombei sau a coroanei este o alta urgenta stomatologica ce necesita interventie imediata pentru a preveni deteriorarea suplimentara a dintelui.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter