Clickmed
programare rapida la medic

Ce beneficii au probioticele in sarcina? Cat de sigure sunt?

Actualizat la data de: 25 August 2022

Ce sunt probioticele?

Sus
Ce beneficii au probioticele in sarcina? Cat de sigure sunt?

Probioticele sunt alcatuite din bacterii bune care ajuta la mentinerea sanatatii organismului uman. Aceste bacterii bune au multiple beneficii. Cele mai cunoscute sunt cele asupra sistemului digestiv, insa studiile arata ca probioticele influenteaza starea de bine generala si au implicatii in sanatatea mentala, prevenirea alergiilor, absorbtia vitaminelor sau sustinerea sistemului imunitar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste probioticele astfel: Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, aduc reale beneficii sanatatii organismului uman gazda. Bacteriile bune ajuta sistemul imunitar si, la nivel intestinal, regleaza digestia.

Indicatii comune ale probioticelor sunt:
Sindromul Intestinului Iritabil
Boala inflamatorie intestinala
Diaree infectioasa (cauzata de virusi, bacterii sau paraziti)
Diaree cauzata de antibiotice

Exista, de asemenea, cercetari care arata ca acestea sunt utile in afectiuni precum:
Probleme dermatologice, cum ar fi eczema
Sanatatea tractului urinar
Prevenirea alergiilor si a racelilor
Sanatatea orala

Cuprins articol

  1. Ce sunt probioticele?
  2. Ce beneficii au probioticele pentru femeile insarcinate?
  3. Nu toate probioticele sunt la fel. Cum sa alegem probioticul potrivit?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ce beneficii au probioticele pentru femeile insarcinate?

Sus

Probioticele pot reduce greata, varsaturile sau constipatia

Cercetatorii de la UC Davis School of Medicine au descoperit ca probioticele amelioreaza semnificativ simptomele de greata, varsaturi si constipatie din timpul sarcinii. Durata studiului a fost de 16 zile, au fost incluse 32 de participante, care au luat o capsula cu probiotice de doua ori pe zi, timp de sase zile, urmata de o pauza in administrare de doua zile, apoi au repetat ciclul. S-a observat ca probioticele au redus considerabil greata si varsaturile si au reglat tranzitul intestinal. Probioticele erau disponibile fara prescriptie medicala si contineau in principal Lactobacillus, un tip de bacterii bune ce se gaseste in mod natural in intestinul omului sanatos.

Observatiile recente indica faptul ca administrarea de suplimente probiotice in timpul sarcinii este asociata cu o frecventa mai mica a nasterii premature si a altor complicatii ale sarcinii. O sinteza stiintifica din 2020 care a inclus 18 studii randomizate a constatat ca durata sarcinii a fost semnificativ mai aproape de termenul normal, pentru femeile insarcinate care au luat suplimente probiotice, prin comparatie cu cele care au primit tratamente placebo (1). in plus, analiza a mai constatat ca bebelusii a caror mame au luat probiotice au avut un risc semnificativ mai mic de deces si fasceita necrozanta, o infectie rara, care poate aparea in timpul sarcinii.

Probioticele pot reduce riscul de eczeme la sugari

Exista dovezi stiintifice publicate in 2019 prin analiza mai multor studii ce indica un risc semnificativ redus de aparitie a eczemelor, la femeile insarcinate care au luat probiotice si la copiii acestora(1).

Probioticele pot reduce depresia si anxietatea

intr-un studiu publicat in 2017 efectuat pe 380 de femei, administrarea unui probiotic de tip Lactobacillus, in saptamanile 14-16 de sarcina timp de 6 luni dupa nastere, a dus la scoruri semnificativ mai mici de depresie si anxietate, in comparatie cu grupul care a luat produse placebo(2).

Sunt probioticele sigure in sarcina?

Concluzia specialistilor este ca nu exista dovezi privind un efect nociv al administrarii de probiotice la gravide.

Nu toate probioticele sunt la fel. Cum sa alegem probioticul potrivit?

Sus

Caracteristicile unui probiotic de calitate:
1. Sa treaca de bariera gastrica, unde acidul clorhidric ataca majoritatea bacteriilor. Culturile vii din Enterolactis, datorita invelisului propriu de exopolizaharide, depasesc aceasta bariera si ajung in intestin unde incep sa actioneze.
2. Sa contina lactobacili de origine umana, nu animala. “Originea umana” se refera la capacitatea bacteriilor de a trai si a se inmulti in corpul uman sanatos. Dintre miliardele de bacterii de pe planeta, bacteriile de tip uman au evoluat impreuna cu oamenii. Aceasta caracteristica le permite sa colonizeze rapid si usor intestinul, sa se multiplice cu usurinta si sa lupte eficient cu patogenii. Bacteriile Lactobacillus casei DG (adica cele continute in Enterolactis) sunt parte integrata din microbiomul uman.
3. Sa contina o cantitate suficienta de culturi vii, minimum 8 miliarde per doza.
4. Sa nu contina gluten sau lactoza.
5. Sa fie ambalat corespunzator pentru a oferi viabilitate culturilor vii, adica sa aiba un ambalaj de aluminiu plus elemente impotriva umezelii, precum cele continute in produsele din gama Enterolactis.
6. in cazul femeilor gravide ce sufera de constipatie, se recomanda un simbiotic. Enterolactis Duo este un simbiotic, contine atat probiotic, cat si prebiotic (hrana pentru bacteriile benefice din flora intestinala) si regleaza tranzitul intestinal. Stimuleaza eficient si bland peristaltismul intestinal si nu provoaca dependenta.
7. Eficienta sa fie demonstrata prin studii clinice.

Enterolactis Duo contine 8 miliarde de lactobacili de origine umana si 4g de inulina (prebiotic). Este sigur in sarcina si alaptare. Nu contine gluten sau lactoza, iar tulpina din Enterolactis a fost atent studiata in numeroase studii internationale.

Enterolactis Duo mod de administrare:
1 plic pe zi, inainte de masa, pe toata perioada sarcinii.

Bibliografie
L. Kuang, Y. Jiang, Effect of probiotic supplementation in pregnant women: a meta-analysis of randomised controlled trials, 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31856928/
R F Slykerman et. co, Effect of Lactobacillus rhamnosus HN001 in Pregnancy on Postpartum Symptoms of Depression and Anxiety: A Randomised Double-blind Placebo-controlled Trial, 2017, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28943228/


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.