O treime dintre pacientii cu cataracta risca sa-si piarda vederea

Publicat la data de: 04 Octombrie 2010 | Actualizat la data de: 04 Octombrie 2010
O treime dintre pacientii cu cataracta risca sa-si piarda vederea

In Romania, aproximativ o treime dintre pacientii cu cataracta care se prezinta la medic vin in stadii extrem de avansate, cand interventia chirurgicala nu mai poate salva vederea. Cataracta neoperata la timp poate duce la pierderea vederii, atentioneaza specialistii clinicii de chirurgie oftalmologica Oculus.

Necesitatea prevenirii pacientilor asupra minimalizarii extreme, in cazul operarii timpurii, a riscurilor de pierdere a vederii din cauza cataractei mature (albe) este tema uneia dintre sesiunile de chirurgie live, sustinuta de echipa Centrului Oftalmologic Oculus in cadrul Congresului National de Oftalmologie care a avut loc la Sinaia, in perioada 29 septembrie - 2 octombrie a.c.

Cataracta este una dintre afectiunile oculare cu consecinte ireversibile pentru sanatatea ochiului. Neoperata la timp, cataracta afecteaza functionarea normala a vazului. Operatia cataractei in faza incipienta inlatura acest risc major pentru sanatatea ochiului, complicatiile intra-operatorii fiind minime. Tratarea cataractei (opacifierea cristalinului) prin interventie chirurgicala, cu conditia sa fie intr-un stadiu incipient al bolii, este una dintre cele mai sigure si eficiente proceduri chirurgicale, recuperarea pacientului fiind rapida si integrala.

Este pentru prima oara cand Congresul National de Oftalmologie dedica o sesiune de chirurgie live unei teme dedicata riscurilor cataractei neoperate (foarte matura). Cazuistica ultimilor ani releva ca a scazut sensibil varsta la care se manifesta cataracta matura, o boala rezervata in general generatiei a treia.

"Cauza majora a ajungerii uneori tardive a bolnavului pe masa de operatie este faptul ca vechea generatie de medici de familie nu trimit imediat pacientii la un control oftalmologic complet si le recomanda amanarea operatiei, iar cataracta se acutizeaza. In al doilea rand, pacientii ajung foarte tarziu sa se opereze din motive ca lipsa de timp, de infrastructura sau pur si simplu neglijenta si o insuficienta educatie medicala", a declarat dr. Ozana Moraru, medic oftalmolog chirurg si director general adjunct in cadrul clinicii Oculus.

"Tragem un semnal de alarma pentru ca pacientii sa constientizeze riscurile majore la care se expun prin amanarea operatiei de cataracta. Am observat ca in jur de o treime din pacienti vin in stadii extrem de avansate, cand complicatiile pre-operatorii, intra-operatorii si post-operatorii sunt iminente. S-a simtit nevoia unui avertisment in acest sens, caci daca se intarzie foarte mult, exista riscul producerii glaucomului acut facotoxic si implicit pierderea vederii", a mai declarat dr. Ozana Moraru.

Despre Oculus
Infiintat in 1993, Centrul oftalmologic Oculus este prima clinica de microchirurgie oculara din Romania si cea mai mare clinica oftalmologica privata din tara, atat ca personal, numarand 57 de angajati, cat si prin amploarea serviciilor medicale (consultatii si operatii): 8 cabinete in care sunt consultati si tratati zilnic in medie 200-250 pacienti, doua sali cu trei mese operatorii, efectuandu-se aproximativ 550-650 operatii pe luna. Clinica ofera servicii acoperind aproape intreaga gama de specialitati medicale oftalmologice: chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia refractiva, chirurgia dezlipirii de retina si tratamente laser pentru afectiuni vitro - retiniene.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  •  Tot ce trebuie sa stii despre complicatiile operatiei de cataracta Tot ce trebuie sa stii despre...

    Generalitati Operatia de cataracta este una dintre cele mai comune operatii chirurgicale din lume. Rata succesul este de peste 98%, fiind astfel una dintre cele mai putin riscante interventii chirurgicale. Cu toate acestea pot exista si complicatii, intr-un numar insa...citeste mai mult

  • Laserul in operatiile oftalmologice Laserul in operatiile oftalmologice

    Generalitati Inainte de a face cunoscute tipurile principale de metode de chirurgie oftalmologica, consideram necesara mentionarea principalelor tulburari de refractie si scurta prezentare a acestora. In ochiul uman, suprafata frontala (corneea) si lentila din...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate