Ce afectiuni poti preveni daca mergi pe jos zilnic?
Generalitati
SusMersul pe jos este extrem de benefic pentru sanatate, fiind indicat si in cazul celor care doresc sa slabeasca. Tonifica picioarele si ajuta la relaxare, eliminand astfel stresul.
In plus este o activitate care nu presupune nicio investitie financiara, fiind gratis si putand fi practicat de catre oricine. De asemenea, aceasta activitate scade riscul de accident vascular cerebral si de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Potrivit unor studii, sunt suficiente 20 de minute de mers pe jos zilnic pentru a reduce cu pana la 30% riscul dezvoltarii unor afectiuni cardiace.
De ce este bine sa mergem pe jos zilnic
Sus• Ajuta la arderea caloriilor. Persoanele care merg, de exemplu, 30 de minute pe jos ard nu mai putin de 200 de kcal. De asemenea, cei care obisnuiesc sa mearga pe jos si care au predispozitie genetica spre ingrasare, reusesc prin aceasta activitate, daca este practicata regulat, sa diminueze riscul aparitiei obezitatii cu pana la 50%.
• Scade tensiunea arteriala. Mersul pe jos este foarte util pentru scaderea tensiunii arteriale, iar 15 minute de plimbare la un ritm alert zilnic sunt suficiente.
• Tine sub control simptomele diabetului. Mersul pe jos, sustin reprezentantii Asociatiei Americane a Diabeticilor, este o metoda foarte buna de a controla manifestarile diabetului zaharat, fiind o activitate benefica pentru acesti pacienti.
In plus, mersul pe jos previne diabetul. Astfel, 30 de minute pe zi de mers pe jos echilibreaza nivelul glicemiei din organism.
• Mersul pe jos, daca este sustinut si regulat, contribuie la mentinerea tonusului muscular, creste aportul de substante nutritive si oxigen de la nivelul muschilor. De asemenea, imbunatateste circulatia sangvina de la nivelul picioarelor si contribuie la prevenirea formarii varicelor.
• Creste imunitatea organismului. Multe studii sustin ca plimbarile zilnice au rolul de a mari numarul de celule ale sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte cu infectiile sau virusii.
• Previne cancerul. Cercetatorii sustin ca mersul frecvent pe jos contribuie la scaderea riscului de a dezvolta cancer uterin cu 20%.
• Are efect pozitiv asupra memoriei. Mersul pe jos are un efect pozitiv asupra creierului, imbunatatind memoria.
• Diminueaza nivelul stresului din organism. Este indicat ca o persoana sa faca 10.000 de pasi zilnic, deoarece plimbarile lungi, cel putin 30 de minute zilnic, declanseaza secretia de endorfine, diminuand nivelul cortizolului din organism.
• Mersul pe jos creste nivelul colesterolului bun, inima si sistemul circulator fiind protejate. Mai mult, incetineste coagularea sangelui, contribuind la fluidizarea acestuia si protejand astfel persoana in cauza de infarct si de afectiuni trombotice.
• Stimuleaza creativitatea si imaginatia. Unii oameni de stiinta sustin ca mersul pe jos contribuie la stimularea imaginatiei si a creativitatii, atat in timpul plimbarilor, cat si dupa efectuarea lor, producand de doua ori mai multe idei creative decat daca stati pe scaun, la birou.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Medic specialist Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Sindromul Down si monitorizarea prenatala
- Ischemia arteriala periferica
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural
- Scleroza multipla
- Tulburarea dezintegrativa a copilariei
- Deficitul si excesul de vitamina E
- Viata normala dupa infarct
- Metode simple de a preveni un infarct