Transferul embrionilor congelati (FET) – Fertilizarea in vitro

Publicat la data de: 02 Noiembrie 2006 | Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Transferul embrionilor congelati (FET) – Fertilizarea in vitro

Daca ai facut recent un tratament pentru infertilitate sau te gandesti sa faci o FIV, probabil te intrebi ce se va intampla cu toti embrionii in exces, care au fost creati in timpul procedurii. Daca tu si partenerul tau aveti embrioni pe care nu i-ati folosit in timpul procedurii FIV initiale, acesti embrioni pot fi inghetati si apoi transferati in uterul tau la o data ulterioara. Cunoscuta sub numele de "transferul embrionilor congelati (FET)", aceasta procedura este acum larg disponibila in Statele Unite si a ajutat multe cupluri ce sufereau de infertilitate sa obtina o sarcina.

Definitie

Transferul embrionilor congelati (FET) este un tip de tratament pentru fertilitate relativ nou. Introdusa in anii 1980 aceasta procedura ia embrionii ce au fost congelati pentru o perioada de timp si ii repun in uterul tau dupa ce acestia au fost dezghetati. FET este o procedura relativ neinvaziva, pe care multe cupluri aleg sa o faca. Poate fi efectuata cu succes la femeile care au ciclul menstrual fie natural fie controlat.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Indicatii
 3. Modul de efectuare a testelor
 4. Transferul embrionilor
 5. Eficacitate
 6. Costuri
 7. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

Multe cupluri aleg sa faca un transfer de embrioni congelati (FET) daca au facut anterior o procedura IUI fara succes sau daca au embrionii ramasi de la un ciclu FIV initial. Unele cupluri nu agreeaza ideea distrugerii embrionilor doar pentru ca ei "au ramas" dintr-un ciclu FIV. Alte cupluri stiu sau suspecteaza faptul ca vor avea nevoie in viitor de o noua procedura FIV si prefera sa-si congeleze embrionii pentru a face urmatorul ciclu FIV mai putin stresant psihic pentru femeie. Pentru a face un ciclu FIV, sunt creati numerosi embrioni, pentru a ne asigura ca sunt suficienti embrioni sanatosi si viabili pentru transfer.
Multe cupluri decid sa-si inghete unii dintre acesti embrioni pentru a le acorda oportunitatea de a avea o noua sarcina din nou in viitor sau pentru a-i folosi intr-un ciclu FIV ulterior. Cuplurile ce primesc embrioni donati, de asemenea trebuie sa treaca printr-o procedura de transfer a embrionilor congelati FET, deoarece toti embrionii donati trebuie sa fie congelati pentru cel putin 6 luni, pentru a li se asigura sanatatea si siguranta.

Modul de efectuare a testelor

Sus

Congelarea embrionilor

Procedura de transfer a embrionilor congelati (FET) implica congelarea sau crioprezervarea embrionilor tai. Embrionii pot fi crioprezervati la perioade diferite dupa fertilizare, incepand din ziua 1 pana in ziua 6 dupa fertilizare. Crioprezervarea embrionilor permite ca embrionii tai sa fie pastrati sanatosi si viabili, pentru o perioada de timp pana la 10 ani.

Procesul de congelare are loc dupa cum urmeaza:

- embrionii tai sunt plasati in fiole dintr-o sticla speciala, care este foarte asemanatoare cu o picatura

- apoi embrionii sunt amestecati cu o solutie speciala numita crioprotector; acest crioprotector previne formarea de gheata intre celulele embrionilor tai

- fiolele de sticla ce contin embrionii, sunt puse apoi intr-un congelator controlabil, plin cu nitrogen lichid

- acestia sunt raciti treptat pana cand ajung la temperatura de -196 grade Celsius.

Dezghetarea embrionilor

Inainte sa aiba loc transferului embrionilor congelati FET, embrionii tai trebuie sa fie dezghetati dupa procesul de congelare.
Cand medicul specialist decide ca este momentul sa inceapa procedura de FET, embrionii tai vor fi indepartati din congelator si dezghetati:
- embrionii pot sa se dezghete natural, pana ajung la temperatura camerei

- embrionii sunt apoi trecuti prin 4 solutii diferite, pentru a ajuta la indepartarea tuturor urmelor de crioprotector folosit in timpul procesului de inghetare

- embrionii sunt apoi incalziti la temperatura corpului (37 grade Celsius) si amestecati cu o cantitate mica de mediu de cultura.

Transferul embrionilor

Sus

Procesul de transfer al embrionilor congelati FET este actual destul de facil de efectuat. Este foarte asemanator cu procedura tipica de transfer embrionar din cadrul FIV: ti se va monitoriza ovulatia si dezvoltarea endometriala si apoi embrionii vor fi plasati in uterul tau.

Inaintea transferului embrionar

Inainte ca embrionii tai sa poata fi dezghetati si transferati tu si medicul specialist trebuie sa decideti impreuna cati embrioni vor fi transferati in uterul tau. Numarul de embrioni transferati are impact direct asupra ratei de succes a procedurii de transfer a embrionilor congelati (FET).
Medicul tau iti va monitoriza organismul pentru a determina care este cel mai bun moment pentru transferul embrionar. Ti se vor face numeroase ecografii (probabil 4 sau 5) pentru a monitoriza dezvoltarea foliculara la nivelul ovarelor tale si grosimea mucoasei uterine. Medicul specialist va incerca sa asocieze varsta embrionilor cu stadiul corect al ciclului menstrual. Tipic, transferul embrionar are loc la aproximativ doua zile dupa ovulatie. Embrionii vor fi dezghetati cu o zi inaintea procesului de transfer al embrionilor congelati (FET).

Procedura: actual, transferul embrionilor congelati se face fara durere si usor, si dureaza doar aproximativ 15 minute:
- se insera uncateter prin col pana in uter
- embrionii sunt injectati in cateter si depozitati in uter
- ti de va cere sa stai nemiscata pentru cateva minute, pentru a permite embrionilor sa se pozitioneze in mucoasa uterina.

Dupa transfer
Dupa transfer specialistul va dori probabil sa continui medicatia de fertilizare pe care ai luat-o si pana atunci. La 12 zile dupa procedura de transfer al embrionilor congelati (FET), te vei intoarce la clinica pentru un test de sarcina.


Eficacitate

Sus

Rata de succes a transferului embrionilor congelati (FET) depinde de o serie de factori, in special de varsta mamei si de numarul de embrioni transferati. De obicei rata de succes este in jur de 20% per ciclu. Este important sa stim ca nu toti embrionii vor supravietui procesului de congelare si de dezghetare prin care trec. Cam 70% din embrioni supravietuiesc congelarii si aceasta poate avea uneori impact asupra ratei de succes a transferului embrionilor congelati (FET). Acest fapt face sa fie necesara congelarea si dezghetarea unui numar suficient de embrioni, atunci cand se efectueaza procesul de FET.

Costuri

Sus

Procesul de transfer al embrionilor congelati (FET) este destul de scump, desi in anumite cazuri este mai ieftin decat procedura de FIV continua. Daca se folosesc medicamente de fertilizare cum ar fi Clomid sau Pergonal, costurile pot creste destul de mult.


Medici specialisti Ginecologie

 • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
 • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
 • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
 • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Calculul ovulatiei Calculul ovulatiei

  Generalitati Ovulatia are loc atunci cand este eliberat din ovar un ovul matur, apoi este impins in trompa uterina si este pregatit pentru a fi fecundat. Mucoasa uterina se va ingrosa si va fi pregatita pentru ovulul fecundat. In cazul in care nu are loc conceptia,...citeste mai mult

 • Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Ovarectomia (chirurgia indepartarii...

  Ce este ovarectomia Ovarectomia este procedura chirurgicala prin care se elimina unul sau ambele ovare. Ovarele sunt organe care au forma de migdala, situate de o parte si de alta a uterului, in pelvis. Acestea contin ovule si produc hormonii care controleaza ciclul...citeste mai mult

 • Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism Cauzele genetice ale avortului...

  Generalitati Omul, dincolo de pozitia sa privelegiata in lumea vie, nu este nici el altceva decat un organism care se supune, ca si restul populatiei vegetale si animale de pe aceasta planeta, celor doua mari legi ale Biologiei: supravietuirea individului si...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
Coronavirus Update