Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum recunosti un bolnav cu tulburari psihice

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Generalitati

Sus
Cum recunosti un bolnav cu tulburari psihice

Diferenta dintre o stare de spirit proasta si o problema de sanatate mintala poate fi destul de fragila.

Cand un prieten sau un cunoscut incepe sa bea dintr-odata prea mult ori strica buna dispozitie in cadrul unei petreceri sau are orice alta manifestare ciudata, nelalocul ei, temeri exagerate, ganduri sinucigase ori isi schimba brusc atitudinea vizavi de un lucru ar putea suferi de o tulburare psihica.

Semne ale tulburarilor psihice

Problemele mintale nu vin cu o singura schimbare de atitudine, de comportament, ci cu o combinatie de stari. Urmatoarele semne te pot ajuta sa iti dai seama daca persoana din preajma ta care manifesta tulburari comportamentale are o suferinta mintala.

1. Senzatie de anxietate sau ingrijorare

Fiecare persoana traverseaza, din cand in cand, perioade stresante. Insa anxietatea poate fi semnul unei probleme de sanatate mintala, atunci cand este constanta. Alte probleme generate de anxietate pot include palpitatii cardiace, dificultati de respiratie, dureri de cap, agitatie, diaree.

2. Deprimare

O persoana care sufera de tulburari mintale isi pierde brusc interesul pentru un hobby, sa spunem, pentru pescuit sau pentru fotbal. La acest dezinteres se adauga o stare de tristete, de iritabilitate care dureaza cateva saptamani sau chiar mai mult, o lipsa de motivatie si de energie.

Persoana respectiva e tentata sa izbucneasca in mod constant in plans, ceea ce inseamna ca ar putea avea de a face cu o depresie.

3. Izbucniri emotionale

Toata lumea are diferite stari de spirit, dar schimbarile bruste si dramatice de atitudine, cum ar fi accesele de furie, pot fi un simptom al unei boli mintale.

4. Probleme de somn

In general, avem nevoie de 7-9 ore de somn in fiecare noapte. Atunci cand o persoana doarme prea mult sau prea putin, se trezeste noaptea fara motiv ar putea fi indicatori ai unei boli psihice.

5. Modificari de greutate sau de apetit

Fluctuatiile de greutate sau pierderea rapida in greutate ar putea fi unul dintre semnele de avertizare ale unei tulburari psihice precum depresia. Si alte probleme de sanatate mintala pot avea impact asupra apetitului si greutatii.

6. Insingurare

Fiecare persoana are nevoie de momente de liniste, insa retragerea din viata sociala a unei persoane care era foarte activa este un semnal de alarma.

Daca la un prieten sau la un cunoscut se observa tendinta de autoizolare in mod regulat, acesta ar putea suferi o depresie, o tulburare bipolara sau alta problema de sanatate mintala.

7. Abuz de alcool

Utilizarea in cantitati mari a unor substante precum alcoolul, tutunul sau drogurile ar putea fi un semn, dar si un factor care sa contribuie la dezvoltarea unei tulburari de natura psihica.

8. Invinovatire sau lipsa stimei de sine

Ganduri de genul "Sunt un ratat", "E vina mea" sau "Sunt lipsit de valoare" sunt toate semnele posibile ale unei probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia.

Persoana care sufera astfel de sentimente de invinovatire are cel mai probabil nevoie de ajutor medical specializat, cu atat mai mult cu cat exista riscul ca atunci cand starile se acutizeaza sa aiba inclusiv tentative de sinucidere.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate