Clickmed
programare rapida la medic

Ortodontia la adulti

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2015

Generalitati

Sus
Ortodontia la adulti

Tratamentul ortodontic poate fi efectuat cu succes la orice varsta. In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului pacientilor adulti. De fapt, astazi, doi din cinci pacienti sunt adulti. Tesuturile implicate in deplasarea dentara sunt aceleasi la adulti ca si la copii.

Cu toate acestea, la adulti lipsa de crestere a oaselor maxilare se poate constitui intr-o limitare usoara a tratamentului. De asemenea, starea de sanatate a dintilor, a structurilor de sprijin a acestora, precum si a musculaturii faciale si articulatiei temporo-mandibulare pot influenta perspectivele de imbunatatire.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tratamentul ortodontic
  3. Tratamentele ortodontico-chirurgicale
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tratamentul ortodontic

Sus

Adultii care cauta tratament ortodontic pot fi incadrati in doua categorii: adultii tineri cu varsta sub 35 de ani care si-au dorit, dar nu au primit tratament in adolescenta, iar acum si-l permit fiind independenti financiar, iar al doilea grup cuprinde pacientii cu varsta intre 40 si 50 de ani, care au nevoie de tratament ortodontic ca parte dintr-un plan mai mare stomatologic de tratament.

Pentru primul grup scopul unui tratament ortodontic il reprezinta imbunatatirea calitatii vietii. Acesti adulti doresc un tratament complet, cu toate beneficiile acestuia. Al doilea grup este interesat de tratamentul ortodontic in masura in care acesta este necesar ca tratament auxiliar pentru rezolvarea altor probleme stomatologice.

Acesti pacienti nu doresc un tratament complet, scopul tratamentelor ortodontice fiind in cazul lor asigurarea conditiilor pentru realizarea tratamentele parodontale sau restaurarea protetica ori implantologica mai eficienta a dintilor lipsa.

Spatiile dintre dinti, inghesuirea dentara, protruzia dintilor, bascularea dintilor intr-un spatiu care nu a fost pastrat deschis dupa extractia unui dinte, sau dinti care s-au mutat intr-o pozitie anormala, toate pot beneficia de tratamentul ortodontic in cazul adultilor.

Aspectul functional al tratamentului ortodontic este de multe ori consideratia principala pentru tratamentul adultilor. Dintii incorect pozitionati pot exercita o solicitare suplimentara asupra tesuturilor de suport.

Imposibilitatea de a corecta problema ar putea provoca astfel boli ale tesuturilor de suport ale dintilor, sau chiar pierderea dintilor si necesitatea unor restaurari protetice.

Lasata netratata, in cazul adultilor, o malocluzie poate conduce la efecte daunatoare asupra starii generale de sanatate a pacientului, inclusiv defecte de vorbire, tulburari emotionale si psihologice.

Un aspect fizic placut este un atu esential pentru increderea si respectul de sine. Adesea, acestea se imbunatatesc in cazul adultilor pe masura ce tratamentul ortodontic aduce corectarea pozitiei dintilor, buzelor si a fetei.

Componenta psihologica reprezinta un aspect foarte important al tratamentului ortodontic al adultilor. Medicul trebuie sa inteleaga si sa analizeze exact motivele pentru care pacientul isi doreste tratamentul pentru a evita situatiile in care asteptarile acestuia nu vor putea fi indeplinite.

Uneori tratamentul ortodontic reprezinta un ultim efort la care recurge un pacient adult pentru a isi imbunatatii viata personala, relatia cu partenerul sau chiar cariera profesionala.

Pacientii adulti sunt preocupati de modul in care tratamentul ortodontic le va afecta aspectul estetic, de felul in care acesta ar putea interfera cu imaginea profesionala. Importanta pe care pacientii adulti o acorda aspectului estetic dictat de profesie si alte obligatii sociale ii face pe acestia candidati ideali pentru diversele tipuri de aparate ortodontice estetice sau invizibile existente: aparate linguale, aparate ceramice, sistemul Invisalign, etc.

Tratamentul ortodontic complet al adultilor prezinta particularitati tehnice si poate fi mai dificil in comparatie cu cel al adolescentilor. Spre deosebire de adolescenti, care beneficiaza in timpul tratamentelor ortodontice de o componenta de crestere a oaselor maxilare, absenta acestei cresteri in cazul adultilor face ca anomaliile scheletale sa fie mai dificil de tratat.

Astfel, tratamentul ortodontic in cazul adultilor presupune fie un tratament de camuflaj al anomaliei dento-maxilare, care consta in deplasarea dintilor astfel incat modificarea pozitiei acestora sa compenseze dezechilibrul oaselor bazale maxilare, fie o abordare complexa ortodontico-chirurgicala.

Tratamentele ortodontico-chirurgicale

Sus

Tratamentele ortodontico-chirurgicale implica un efort de echipa intre chirurgul maxilo-facial si ortodont in rezolvarea problemelor dentare si faciale care necesita o combinatie de competente. Cele doua specialitati, lucrand impreuna, sunt capabile de a trata anomalii dento-maxilare, care nu pot fi tratate doar de catre chirurg sau ortodont.

Patru probleme de baza sunt, de obicei, corectate de ortodontia chirurgicala. Acestea includ un maxilar superior proeminent sau retrudat sau un maxilar inferior proeminent sau retrudat. Cunostintele ortodontului in determinarea amplasarii corecte a dintilor inainte de interventia chirurgicala sunt vitale pentru chirurgul maxilo-facial.

De mare importanta in cazurile chirurgicale este intelegerea plasarii dintilor in raport cu proportiile faciale, precum si intelegerea fortelor pe care muschii faciali le vor exercita in conditiile noilor relatii inter-maxilare.

Dezvoltarea noilor tehnici de tratament ortodontic care permit o estetica superioara, rezultate mai rapide si abordarea ortodontica chiar si a situatiilor clinice dificile din punctul de vedere al statusului parodontal sau a disponibilitatii dintilor din zona de ancoraj, au determinat sporirea numarului de pacienti adulti care se adreseaza medicului ortodont si au permis cresterea nivelului ingrijirilor stomatologice de care poate beneficia acestia.

Dr Andrei Iacob – Medic specialist ortodont
Clinica Trident
www.clinicatrident.ro


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter