Clickmed
programare rapida la medic

Informatii despre aparatul dentar

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2021
Informatii despre aparatul dentar

Multa lume apeleaza la aparatul dentar, la recomandarea dentistului sau a ortodontului, insa nu toti stiu si cum functioneaza acest aparat.

Pe scurt, aparatul aplica o presiune asupra dintilor, pentru a-i deplasa incet in pozitia corecta. Miscarea dintilor trebuie realizata prin deplasarea acestora prin mijlocul osului alveolar.

Durata

Durata purtarii aparatului variaza de la persoana la persoana, in functie de gravitatea problemei, de distanta pe care trebuie sa se miste dintii, de sanatatea acestora, a gingiilor si a osului care sustine dintii. De asemenea, foarte important este ca pacientul sa urmeze cu strictete indicatiile medicului stomatolog.

Daca este sa facem o medie, un aparat dentar se poarta intre 2 si 3 ani.

In tot acest timp, trebuie sa va prezentati la ortodont in fiecare luna, pentru ca acesta sa poata verifica daca aparatul exercita o presiune corecta asupra dintilor si sa il poata ajusta in caz de nevoie.

Durere?

Este adevarat ca anumite ajustari aduse aparatului va pot face sa simtiti disconfort sau o usoara durere. Daca durerea devine prea mare, puteti apela la antiinflamatoare sau discutati cu medicul dumneavoastra.

Cum influenteaza varsta

Tinand cont ca osul adultului nu mai este in crestere, anumire corectii nu mai pot fi obtinute. In plus, in cazul adultilor, simplul aparat este posibil sa nu mai fie suficient si sa se recurga si la alte metode suplimentare de indreptare a dintilor.

In concluzie, aparatul dentar este o solutie atat pentru copii, cat si pentru adulti, al carui mod si timp de utilizare variaza de la persoana la persoana, dar al carui efect este acelasi: de a imbunatati aspectul estetic, dar si calitatea muscaturii.

Autor:
Dr. Andrei Iacob, ortodont Clinica Trident


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate