Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor
Generalitati
SusCare este cel mai bun mod de a trata o arsura? Cum se poate interveni cel mai eficient in cazul in care copilul se loveste la cap?
Mai jos sunt prezentate cateva masuri de prim ajutor pe care le pot lua parintii in cazul in care copilul sufera o leziune.
Cuprins articol
Masuri de prim ajutor
SusLoviturile la cap
Masuri rapide. Presupunand ca cel mic este constient si receptiv (in caz contrar se va apela la 112), se va aplica o compresa cu gheata sau o punga de legume congelate, pe zona lezata, timp de 20 de minute, pentru a se reduce orice urma de inflamatie.
Ce se va face in continuare. Se va urmari cu atentie starea generala a copilului. In cazul in care se modifica dimensiunea pupilelor, daca apar varsaturile, ameteala, durerea se agraveaza sau micutul nu mananca ori se simte rau, se va merge la medic.
Ce nu se va face. Chiar daca micutul doarme, parintele il va trezi la fiecare 4 ore (in prima zi dupa accident) pentru a se convinge ca se simte bine si este constient. Copilului i se vor interzice activitatile sportive cateva zile.
Taieturi sau zgarieturi
Masuri rapide. Daca exista o sangerare activa se va aplica o presiune directa cu o bucata curata de panza. Sangerarea ar trebui sa se opreasca in 5-10 minute. In caz contrar se va consulta medicul.
Ce se va face in continuare. Daca in interiorul ranii exista un obiect strain, ar trebui indepartat cu ajutorul unei pensete sterilizate in alcool. Se va curata rana cu apa calda si sapun, se va sterge cu un prosop curat si se va aplica un unguent cu antibiotic. Se va acoperi cu un bandaj steril, care se va schimba zilnic pana la vindecarea completa a ranii.
Ce nu se va face. Nu se va sterge rana cu antiseptic cu peroxid deoarece nu este necesar, usturimea va fi accentuata si acest lucru va accentua trauma.
Sangerari nazale
Masuri rapide. In cazul in care sangerarea nazala este insotita de varsaturi sau copilul este neobisnuit de palid sau transpirat, trebuie sa primeasca ajutor medical. Daca sangerarea nazala nu este insotita de nici un alt simptom, se vor apasa narile ferm, timp de 10 minute.
Ce se va face in continuare. Daca sangerarea nu se opreste, se va merge la medic.
Ce nu se va face. Copilul nu va fi intins si nici nu trebuie sa incline capul pe spate, intrucat ar putea inghiti sangele. Nu se vor introduce bandaje in nas, intrucat o data cu eliminarea lor, crustele s-ar putea redeschide. In schimb, poate fi introdus in nas, un tifon umezit cu picaturi nazale decongestionante care au rolul de a contracta vasele de sange.
Arsura
Masuri rapide. Se va aplica apa rece pe zona afectata, timp de cateva minute, apoi se va tampona cu un prosop curat.
Ce se va face in continuare. Pentru a ameliora durerea initiala se va aplica o compresa cu apa rece si se va acoperi arsura cu un bandaj steril. Se va oferi copilului ibuprofen. Daca in zona arsurii apar basici, scurgeri, roseata este accentuata sau persista mai mult de cateva ore, se va solicita ajutor medical.
Ce nu se va face. Nu se va aplica nici un unguent care poate inrautati arsura. De asemenea, nu se va pune unt pe arsura intrucat bacteriile din compozitia acestuia pot provoca o infectie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Sincopa la copii
- RMN Whole Body
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii
- Constipatia la copii intre 0 si 11 ani
- Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale)
- Arsuri stomac