Coronavirus Update

Obezitatea la copii poate fi determinata de o tulpina de virus care declanseaza raceala

Actualizat la data de: 27 Ianuarie 2011
Obezitatea la copii poate fi determinata de o tulpina de virus care declanseaza raceala

Cel putin o parte din vina obezitatii manifestata de copii ii apartine unei tulpini de virus care cauzeaza infectii respiratorii. Cercetari recente au demonstrat ca mai mult de jumatate dintre tinerii care au fost infectati cu adenovirus 36, care provoaca una dintre tipurile des intalnite de raceala insotita de tulburari gastrointestinale, aveau o greutate care depasea limitele normale.

"Obezitatea si procesul prin care organismul controleaza greutatea unei persoane, sunt mult mai complexe. Rezultatele obtinute in urma cercetarilor sustin ideea ca o infectie virala poate fi una din cele mai importante cauze care stau la baza declansarii obezitatii", a declarat autorul principal, dr. Jeffrey B Schwimmer, de la spitalul de copii Rady din San Diego.

Acest studiu nu exclude faptul ca oamenii ar trebui sa renunte la alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice, care contribuie la mentinerea si chiar imbunatatirea starii de sanatate, considera specialistii.
Dr. Schiwmmer spera ca aceste noi rationamente ii vor determina pe cei care au un surplus de greutate sa nu isi asume in mod exclusiv vina pentru numarul excesiv de kilograme, sa extinda modul in care acestia gandesc despre obezitate. In prezent, majoritatea persoanelor au credinta oarecum simplista ca obezitatea este doar rezultatul actiunilor proprii, sau in cazul copiilor, vina ar apartine familiei. Totusi aceasta este o viziune restransa care deseori nu este cea mai potrivita sau realista. Alte studii efectuate asupra animalelor sau a persoanelor adulte, au demonstrat deja asocierea dintre infectiile virale si obezitate, desi relatia exacta dintre acesti factori inca nu este pe deplin inteleasa, considera specialistii.

Studiul a inclus un lot de 124 copii cu varste curpinse intre 8 si 18 ani, 62% dintre copii fiind hispanici, 11% apartineau rasei negroide iar 27% caucaziene. Dintre acestia 56% erau de sex masculin. Mai mult dintre copii (mai exact 67) au fost considerati obezi conform masuratorilor indicelui de masa corporala corespunzator varstei si sexului lor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate