Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptomele si tratamentul luxatiei congenitale de sold

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Simptomele si tratamentul luxatiei congenitale de sold

Luxatia congenitala de sold reprezinta o malformatie a membrelor, destul de frecvent inregistrata la copii. Aceasta malformatie se soldeaza cu sechele de tip functional, destul de greu de remediat care, in mod frecvent, lasa pacientul cu un oarecare grad de invaliditate.

In cazul luxatiei traumatice a soldului, capul femural se deconecteaza de la cavitatea acetabulara in urma socului traumatic, insa componentele articulare sunt dezvoltate in mod normal.

Pozitia defectuoasa a bebelusului in timpul sarcinii si laxitatea articulara pot duce la o intarziere a dezvoltarii capului femural si la luxatia congenitala de sold.

Luxatia congenitala de sold la copii este o afectiune dificil de diagnosticat. Anomalia este mai frecventa la fetite, dar se poate trata daca este descoperita la timp.

Daca este diagnosticata si mai ales tratata la timp, inainte ca un copil sa invete sa mearga, prognosticul este bun.

Daca insa diagnosticul se stabileste dupa ce copilul a inceput sa mearga, prognosticul este variabil, fiind legat de varsta la care se incepe tratamentul, de complicatiile care pot sa apara pe parcurs, tratamentul devenind astfel mai complicat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalii factori de risc
  3. Principalele simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Principalii factori de risc

Sus

• sexul feminin;

hipertensiunea arteriala materna;

• anumita intarzierea de crestere intrauterina;

sarcina gemelara;

• greutatea mare la nastere;

torticolis.

Principalele simptome

Sus

• asimetrii ale cutelor picioarelor,
• miscarea asimetrica a picioarelor,
• asimetrii de pozitie si de indoire ale piciorului,
• dificultati de rotatie a piciorului.

Simptomele pot fi inexistente imediat dupa nastere, insa pot aparea oricand in primele sase luni. La patru luni, semnele se pot observa mai clar.

Diagnostic

Sus

Ecografia reprezinta o investigatie esentiala in diagnosticul luxatiei congenitale a soldului, precum si in stabilirea si urmarirea rezultatelor tratamentului acestei afectiuni.

Pe langa ecografie, foarte important este si controlul periodic pe care un copil trebuie sa-l efectueze in primul an de viata la medicul pediatru ortoped.

Cea mai importanta investigatie insa ramane ecografia soldului, deoarece aceasta ofera cele mai relevante informatii in ceea ce priveste nou-nascutii cu varsta mai mica de cinci luni, ale caror articulatii sunt cartilaginoase.

Ecografia ofera imagini utile care sa completeze tabloul clinic incomplet in cazul imposibilitatii diagnosticarii displaziei de sold prin examen clinic.

Sunt insa si cazuri in care este utilizat examenul computer tomograf, mai exact atunci cand medicul doreste o monitorizare cat mai atenta a evolutiei afectiunii.

Tratament

Sus

Aplicarea hamului Pavlik. Dispozitivul poate fi aplicat pentru prima oara la copiii cu varste mai mici de sase luni. Hamul este construit dintr-o curea si inchizatori din materiale speciale si are rolul de a mentine picioarele copilului in extensie, cu soldurile flexate, astfel incat coapsele sa fie fixate inspre lateral.

Legaturile si atelele. Acestea pot fi aplicate si secundar altor tratamente initiale precum interventia chirurgicala. Astfel, dispozitivele sunt folosite cu scopul de a oferi sustinere soldurilor si membrelor inferioare pe parcursul procesului de vindecare.

Operatia. Pentru corectia deformarilor femurului si a cavitatii articulare se intervine chirurgical.

Fizioterapia. Copiii cu varste mai mari pot incepe sedintele de fizioterapie, menite sa revina la mobilitatea normala dupa interventia chirurgicala.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate