Clickmed
programare rapida la medic

Paralizia cerebrala ar putea fi mostenita pe cale ereditara

Actualizat la data de: 16 Iulie 2014
Paralizia cerebrala ar putea fi mostenita pe cale ereditara

Paralizia cerebrala ar putea fi mostenita din familie, potrivit unui studiu recent derulat de cercetatori norvegieni, care au descoperit ca bebelusii nascuti in familii cu istoric medical al acestei afectiuni prezinta un risc crescut de a dezvolta boala cerebrala.

Cercetatorii din Norvegia sustin ca paralizia cerebrala este cea mai frecventa cauza a handicapului fizic la copii si apare la 2 din 1000 de nasteri.

Afectiunea cerebrala se manifesta adesea prin simptome precum pierderea echilibrului, rigiditate a membrelor sau a altor parti din corp, miscari involuntare etc. Este cauzata de anomalii sau leziuni ale creierului, iar printre principalii factori de risc de numara nasterea prematura, sarcina multipla sau retardul de crestere intrauterina.

Insa cercetatorii norvegieni au descoperit ca paralizia cerebrala ar putea fi mostenita genetic, in cazul in care exista cel putin un diagnostic in randul membrilor familiei in care se naste un copil cu o astfel de afectiune.

Pentru studiu, savantii au analizat peste doua milioane de nasteri care au avut loc in Norvegia intre 1967 si 2002.

Rezultatele studiului au evidentiat faptul ca paralizia cerebrala include o componenta genetica care are o recurenta crescuta in randul rudelor de gradul intai.

Potrivit oamenilor de stiinta, un copil nascut intr-o familie in care unul dintre parinti a fost diagnosticat cu paralizie cerebrala prezinta un risc de 6.5 mai mare de a dezvolta si el, la randul lui, boala. Riscul scade pe masura ce rudele afectate sunt de grade mai indepartate.

Cel mai mare risc se inregistreaza in randul gemenilor. In cazul in care unul dintre copii sufera de paralizie cerebrala, exista un risc de 15 ori mai mare ca si fratele lui sa dezvolte boala.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate