ASLO - Antistreptolizina O
Generalitati
Sus
In momentul in care sunteti expus la bacterii daunatoare, corpul dumneavoastra produce anticorpi. Acest anticorpi ajuta la protejarea corpului impotriva infectiilor viitoare de la aceeasi bacterie. Acesti anticorpi pot fi detectati cu ajutorul testelor de sange. Un astfel de test de sange este testul antistreptolizina O (ASLO).
Testul ASLO masoara nivelul anticorpilor impotriva streptolizinei O. Acesti anticorpi apar atunci cand sunt organismul este expus la streptococii din grupa A.
Infectiile simptomatice cauzate de gazele naturale sunt tratate cu antibiotice. Cu toate acestea, multi oameni nu prezinta niciun simptom. Prin urmare, infectiile lor nu pot fi detectate si astfel nu se poate furniza un tratament specific.
Complicatiile mentionate drept complicatii post-streptococice pot aparea daca streptococii din grupa A raman in organism. Testul ASLO este esential in detectarea si tratarea streptococilor din grupa A.
Medicul dumneavoastra va poate solicita sa faceti un test ASLO daca aveti simptome si complicatii post-streptococice.
Astfel de complicatii includ printre altele si:
-Endocardita bacteriana;
-Glomerulonefrita;
-Febra reumatica;
-Scarlatina.
Anticorpul antistreptolizenol ramane in organism intre 4 si 6 saptamani de la contactarea bacteriei din grupa A. Medicul dumneavoastra va poate determina si comunica daca simptomele sunt cauzate de diversele complicatii post-streptococice prin verificarea nivelului de anticorpi din organism.
Testul ASLO este efectuat pe o proba de sange. Aceasta proba este luata de obicei de catre un tehnician de asistenta medicala sau de catre un laborator specializat. Un ac va fi folosit pentru a lua aceasta proba de sange dintr-o vena de la nivelul cotului sau al mainii. Sangele va fi colectat intr-un tub special.
Acest tub va fi trimis catre un laborator pentru analize. Medicul dumneavoastra va poate impartasi rezultatele, atunci cand acestea sunt disponibile.
Cuprins articol
Riscurile testarii
SusRiscurile testului antistreptolizina O sunt minime. Este posibil sa apara dureri in timpul sau dupa ce s-a luat doza de sange din organismul dumneavoastra. Alte riscuri potentiale includ:
-Sangerare excesiva din locul de unde proba de sange a fost luata;
-Lesin, din cauza pierderii excesive de sange;
-Acumulare de sange sub piele, cunoscuta sub numele de hematom;
-Diverse infectii la locul extragerii sangelui.
Medicul dumneavoastra va spune daca exista vreo pregatire speciala necesara pentru acest test ASLO. Este posibil ca medicul sa va precizeze sa nu mancati si sa nu beti absolut nimic timp de 6 ore inainte de test. Medicul va poate recomanda sa nu va mai administrati anumite medicamente inainte testare.
Corticosteroizii si anumite antibiotice pot reduce nivelurile de anticorpi, ceea ce face dificil ca medicul sa confirme diagnosticul corect.
Spuneti-i medicului despre toate medicamentele pe care le luati. Asigurati-va ca ii spuneti si prescriptiile medicale. Nu incetati sa mai luati medicamente decat in cazul in care medicul v-a recomandat acest lucru.
In general, o valoare a testului antistreptolizina O sub 200 este considerata normala. La copiii de varsta prescolara, valoarea testului trebuie sa fie mai mica de 100. Cu toate acestea, rezultatele specifice vor varia in functie de fiecare laborator. Daca rezultatele arata ca valoarea testului ASLO este ridicata, este posibil sa aveti o complicatie post-streptococica.
Medicul poate repeta testul in termen de 10 pana la 14 zile pentru a confirma rezultatele. Organismul produce anticorpi termen de o saptamana dupa infectarea cu streptococii din grupa A. In cazul in care ambele teste sunt negative, simptomele nu sunt, probabil, cauzate de o infectie cu streptococi.
Daca rezultatele testelor dumneavoastra arata ca anticorpii sunt in crestere, este probabil ca infectia sa fie foarte recenta. Scaderea nivelurilor de anticorpi sugereaza ca infectia se indreapta spre vindecare.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Vara si pericolele sale pentru amigdale
-
Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida
-
Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al cop ...
-
Cine este Ibrahim Ashary, bărbatul în brațele căruia Anamaria Prodan pozează fericită
-
Cum se trateaza corect infectiile streptococice
-
Cele 13 simptome ale cancerului pe care trebuie neapărat să le verificați
-
Cat de periculoase pot fi infectiile cu streptococi?
-
Faringita streptococica acuta
-
Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice