Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2011

Ce este somnilocvia?

Sus
Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia

Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia este actul vorbirii care se desfasoara in timpul somnului. Este un tip de parasomnie, o tulburare care apare in timpul somnului. Somnilocvia este intalnita destul de frecvent si de cele mai multe ori nu este considerata o problema medicala. Vorbitul in timpul somnului desi este inofensiv, poate fi deranjant pentru cei din jur.

Episoadele de somnilocvie nu dureaza mai mult de 30 de secunde, dar o persoana poate experimenta mai multe episoade de acest gen pe parcursul unei singure nopti. Vorbitul in timpul somnului poate avea forma unor certuri, unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi soptit sau chiar strigat. De obicei, cei care vorbesc in somn par a vorbi cu ei insisi, iar alteori par sa poarte conversatii cu altii.

Cuprins articol

  1. Ce este somnilocvia?
  2. Cine vorbeste in somn?
  3. Cauze
  4. Care ar putea fi semnificatia cuvintelor rostite in timpul somnului?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cine vorbeste in somn?

Sus

Majoritatea oamenilor vorbesc in somn. Jumatate dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani poarta conversatii in timp ce dorm si doar 5% dintre adulti vorbesc in timp ce dorm. Somnilocvia se poate manifesta ocazional sau in fiecare noapte. Persoanele de sex feminin vorbesc la fel de mult in somn ca si cele de sex masculin. Iar expertii considera ca somnilocvia se poate mosteni genetic.

Cauze

Sus

Oamenii de stiinta considera ca somnilocvia nu are neaparat legatura cu visele din timpul noptii si ca se poate manifesta in orice stadiu al somnului. Vorbitul in somn apare de obicei de la sine si este inofensiv, dar alteori poate semnala o tulburare grava de somn sau a starii de sanatate.

Tulburarile de comportament asociate cu somnul REM si teroarea nocturna sunt doar doua dintre tipurile de tulburari de somn care ar putea determina unele persoane sa vorbeasca atunci cand dorm. Teroarea nocturna implica de obicei tipete inspaimantate, agitatie si chiar incercarea de a lovi sau a se lupta a celui care are cosmaruri. Este destul de greu sa se trezeasca din somn o persoana care sufera de teroare nocturna. Copiii diagnosticati cu teroare nocturna, de obicei vorbesc in timpul somnului si sunt somnambuli.

Somnilocvia si somnambulismul pot fi legate inclusiv de tulburari de alimentatie (persoana poate manca in timp ce doarme). Alti factori care pot provoca somnilocvie sunt:
- anumite medicamente
- stresul emotional
- febra
- tulburarile de sanatate mintala
- abuzul de substante nocive.

Care ar putea fi semnificatia cuvintelor rostite in timpul somnului?

Sus

Desi exista un mit conform careia cei care vorbesc in timpul somnului isi dezvaluie secretele, acest lucru e departe de realitate. Multi parinti au semnalat specialistilor ca micutii lor vorbesc in somn. Acest lucru este mai mult o un fapt care are legatura cu dezvoltarea creierului la copii, iar majoritatea copiilor dupa ce vor creste nu vor mai avea acest obicei.

Vorbitul in somn si somnambulismul pot fi deranjante mai ales pentru partenerul de dormit. Totusi daca o persoana se simte somnoroasa in marea majoritate a timpului, ar trebui sa consulte medicul specialist. In acest caz, pot fi implicate si alte probleme de sanatate (cum ar fi apneea de somn) care pot impiedica un somn odihnitor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate