Clickmed
programare rapida la medic

Vulvovaginita la fetite - afectiune comuna in randul fetelor tinere

Actualizat la data de: 16 Iunie 2023

Ce este vulvovaginita

Sus
Vulvovaginita la fetite - afectiune comuna in randul fetelor tinere

Vulvovaginita la fetite reprezinta inflamatia vaginului si a vulvei, de cauze diverse. Vulvovaginita pediatrica este o afectiune comuna in randul fetelor tinere.

Inainte de pubertate, copilul nu are productie endogena de hormoni estrogeni, ceea ce inseamna ca tegumentul de la nivelul vulvei este subtire, sensibil la iritatie si factori externi. Produsele iritante precum unele sapunuri, detergentii utilizati pentru haine sau chiar materialul hainelor pot astfel duce la vulvovaginita.

In lipsa estrogenului, mucoasa endovaginala nu se dezvolta. Stratul gros de mucus intravaginal are rol protector impotriva infectiilor, atunci cand incepe sa se formeze la pubertate. Un alt factor ce favorizeaza vulvovaginita la fetite este distanta scurta dintre vagin si anus, fiind astfel mai usor pentru germeni sa se raspandeasca catre vagin.

Majoritatea fetitelor sunt inca in proces de invatare in ceea ce priveste obiceiurile de igiena si toaleta, ceea ce creste suplimentar riscul de infectie si inflamatie genitala.

Vulvovaginita este cea mai frecventa patologie ginecologica intalnita in randul fetelor tinere. Aceasta constituie pana la 65% dintre afectiunile ginecologice pediatrice.

Cuprins articol

  1. Ce este vulvovaginita
  2. Semne si simptome
  3. Cauze
  4. Metode de diagnostic
  5. Optiuni de tratament
  6. Preventie
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Vulvovaginita la fetite poate produce simptome inconfortabile si semne vizibile pentru parinti. In functie de varsta copilului si de abilitatea de a recunoaste problemele, acesta poate raporta simptome precum:
• Roseata locala
• Mancarimi
• Durere, rigiditate sau tumefiere
Secretii vaginale (vizibile pe lenjeria intima)
• Hemoragie vaginala
• Senzatie de arsura in timpul mictiunii

Cauze

Sus

Lipsa de estrogen inainte de debutul pubertatii este factorul responsabil de sensibilitatea accentuata si de susceptibilitatea crescuta la infectii a tegumentelor genitale. Lipsa pilozitatii si tesutul adipos slab dezvoltat contribuie de asemenea la o protectie scazuta a vulvei si a vaginului. Iritatia mecanica data de diversi factori reprezinta cauza a 75% dintre vulvovaginitele intalnite la fete.

Factorii iritanti pot include:
• Lenjerie intima si haine stramte, de marimi nepotrivite
• Produsele de igiena cu ingrediente iritante, dure
• Lotiunile de corp ce contin parfum
• Detergentii de rufe si balsamurile de rufe
• Materialele dure, nevaporoase, groase

Igiena precara si infectiile bacteriene pot de asemenea duce la vulvovaginita pediatrica. Infectiile bacteriene sunt favorizate de varsta mica a fetitelor, distanta mica dintre anus si vagin si lipsa de protectie a tegumentului genital.

Alte cauze de vulvovaginita pediatrica pot fi:
• Oxiuri: oxiurii sunt un tip de vierme parazitar ce traieste in interiorul intestinului si rectului. Oxiurii depun oua in jurul orificiului anal, loc de unde se pot raspandi catre vagin
• Aderentele labiale. Acestea apar atunci cand labiile se unesc intre ele, de regula din cauza nivelului scazut de estrogen din corp
• Lichenul scleros. Lichenul scleros este o afectiune dermatologica inflamatorie, ce afecteaza zonele genitale si anale. Cercetatorii cred ca etiologia acesteia este autoimuna.
• Candidoza. Candidoza vaginala la fetite este rara, insa posibila, fiind o infectie fungica

Metode de diagnostic

Sus

Medicul va incepe evaluarea fetitei prin cateva intrebari cu privire la simptome, la istoricul medical si personal. Acesta va cere informatii cu privire la debutul simptomelor, factorilor agravanti sau amelioranti si la posibilitatea unor infectii genitale recente. Obiceiurile de igiena trebuie de asemenea identificate si descrise.

Dupa aceasta scurta anamneza, medicul va efectua un examen fizic. Acesta va inspecta regiunea genitala externa si interna. Este important ca parintele sa ramana in camera cu fetita pentru a reduce senzatia inconfortabila pe care o va avea in timpul consultului. Daca medicul suspecteaza o infectie, poate preleva o proba de mucoasa vaginala pentru a fi testata in laborator. Alte teste paraclinice nu sunt de regula necesare, insa pot fi individualizate in functie de fiecare caz.

Optiuni de tratament

Sus

In cele mai multe cazuri, puteti trata vulvovaginita fetitei cu ajutorul remediilor facute acasa. Remediile naturale pentru vulvovaginita produsa de factori iritanti includ:
• Baile calde fara gel de curatare sau alte produse
• Evitarea totala a iritantilor
• Educarea fetitei in ceea ce priveste obiceiurile de igiena si toaleta (curatare din fata in spate)
• Purtarea de haine largi, de marimi potrivite sau usor mai mari
• Dormitul fara lenjerie intima

Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor, puteti aplica o crema emolienta ce contine steroizi sau oxid de zinc. Discutati cu medicul despre indicatiile si modul de administrare a acestor medicamente topice. In cazul in care este diagnosticata o infectie bacteriana, medicul va prescrie si tratament antibiotic.

Atunci cand vulvovaginita este cauzata de oxiuri (infectie parazitara), medicul va prescrie medicatie speciala antiparazitara si va recomanda tratamentul tuturor membrilor familiei.  Aderentele labiale se vindeca de la sine in 80% din cazuri. Infectia cu Candida este o infectie fungica, fiind tratata cu medicatie antifungica.

Preventie

Sus

Vulvovaginita este un diagnostic frecvent in randul fetitelor. Totusi, exista cateva metode eficiente de preventie ce pot scadea riscul fetitei dumneavoastra de a face vulvovaginita.

Masurile de preventie pe care le puteti lua includ:
• Imbracati-va copilul in haine cat mai largi si lejere, optand in special pentru haine de bumbac. Lenjeria intima ar trebui sa fie intotdeauna din bumbac
• Uitilizati produse de dus speciale pentru copii si pentru regiunea genitala, fara parfum sau alte ingrediente iritante
• Uscati intotdeauna eficient si usor zona genitala a fetitei
• Nu va lasati copilul in medii umede pentru timp indelungat
• Nu o puneti la somn cu lenjerie intima sau scutec
• Oferiti educatie in ceea ce priveste obiceiurile de toaletare si igiena, de la varste cat mai mici

Concluzie

Sus

Simptomele date de vulvovaginita pot fi un semn de alarma pentru parintele fetitei. Este important insa sa stiti ca vulvovaginita este mult mai comuna decat credeti in randul fetelor, iar tratamentul si masurile de preventie sunt eficiente de cele mai multe ori. Iritantii utilizati in rutina copilului sunt cea mai frecventa cauza. Pentru a exclude sau pentru a identifica eventualele cauze mai serioase, este esential sa faceti o vizita medicului, care va stabili diagnosticul si va face recomandari de tratament.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22488-vulvovaginitis-toddler
https://kingstonhospital.nhs.uk/wp-content/uploads/2020/09/A0071-Information-about-vulvovaginitis-in-girls.pdf


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate