Coronavirus Update

Infectiile postoperatorii

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2015
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus

Infectiile postoperatorii se numara printre cele mai frecvente complicatii posibile ale unei interventii chirurgicale, provocand durere, vindecare dificila a plagii, necesitatea administrarii de antibiotice, spitalizare prelungita si costuri suplimentare suportate de pacient.

Totodata, infectiile postoperatorii pot cauza probleme severe, precum esecul operatiei, septicemia, insuficienta organica si chiar decesul.

Pericolul infectiilor instalate dupa o interventie chirurgicala este influentat de factorii de risc la care este supus pacientul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri
  3. Cauze
  4. Factori de risc
  5. Simptome
  6. Tratament
  7. Prevenire
  8. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri

Sus

Pielea este o bariera naturala impotriva infectiilor pe care agentii patogeni din mediu le-ar putea produce. O interventie chirurgicala presupune efectuarea uneia sau mai multor incizii la nivelul tesutului cutanat, ceea ce ridica riscul aparitiei unei infectii postoperatorii. Pacientii supusi unei operatii prezinta, in medie, un risc de 1%-3% de dezvoltare a unei infectii.

In mod normal, infectarea zonei operate se petrece in decurs de 30 de zile dupa interventia chirurgicala. Exista trei tipuri principale de infectii postoperatorii:

- Infectia superficiala a plagii operatorii. Se instaleaza doar in locul in care a fost efectuata incizia.

- Infectia profunda a plagii operatorii. Apare intre zona incizata in tesutul muscular si in fascia musculara (tesutul care inconjoara muschii).

- Infectia organica. Se instaleaza in oricare alta regiune corporala in afara de piele, muschi si fascia musculara, precum la nivelul unui organ sau in spatiul dintre doua organe.

Cauze

Sus

Infectiile postoperatorii sunt cauzate de diverse microorganisme, precum stafilococii, streptococii sau bacteria Pseudomonas.

Acestea pot infecta plaga operatorie prin diverse forme de contact, de la atingerea de un instrument medical contaminat si patrunderea agentului patogen pe cale aeriana in rana, pana la deplasarea unui microorganism deja existent in organism catre plaga.

Factori de risc

Sus

Gradul de risc privind aparitia unei infectii postoperatorii se afla in stransa legatura cu tipul plagii operatorii a pacientului. Clasificarea generala a plagilor este urmatoarea:

- Plagile operatorii curate. Nu exista portiuni inflamate si nu implica operarea unui organ intern (riscul de infectare este mai mic de 2% in acest caz).

- Plagile operatorii curate-contaminate. Nu exista dovada unei infectii la momentul operatiei, insa interventia presupune operarea unui organ intern (riscul de infectare este mai mic de 10%).

- Plagile operatorii contaminate. Implica operarea unui organ intern cu imprastierea continutului in plaga (riscul de infectare este intre 13% si 20%).

- Plagile operatorii murdare. Exista dovada unei infectii la momentul interventiei chirurgicale (riscul infectiei postoperatorii este de aproximativ 40%).

Factorii de risc principali in aparitia unei infectii dupa operatie sunt:

- diabetul;
- supraponderalitatea si obezitatea;
- varsta inaintata;
- operatiile de urgenta;
- contaminarea evidenta a plagii operatorii (cu puroi, materii fecale sau alte substante).
- interventiile chirurgicale care dureaza mai mult de doua ore;
- existenta unei alte probleme medicale sau boli;
- fumatul;
- cancerul;
- sistemul imunitar slabit;
- interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului.

Simptome

Sus

Orice infectie postoperatorie poate cauza inrosirea zonei afectate, vindecare lenta, febra, durere, sensibilitate la atingere, temperatura crescuta a plagii si a tesutului cutanat din proximitate si umflaturi. Exista si simptome suplimentare asociate cu infectiile care apar dupa efectuarea unei interventii chirurgicale:

- O infectie superficiala a plagii operatorii poate produce puroi (secretie purulenta) in zona inciziei. Mostrele acestei materii purulente pot fi analizate in laborator, pentru depistarea microorganismului care a cauzat infectia si stabilirea tratamentului care se impune.

- O infectie profunda a plagii operatorii poate produce de asemenea puroi, atunci cand rana se deschide singura sau este deschisa de medicul chirurg pentru indepartarea puroiului care s-ar fi putut acumula in tesutul muscular sau in fascia musculara.

- O infectie organica ar putea conduce la eliminarea de puroi printr-o punctie efectuata in zona operata. Intr-un alt caz, se poate forma o secretie purulenta, numita abces, intr-o zona cu puroi inchisa, dezintegrand tesutul inconjurat de inflamatie. Abcesul poate fi observat de specialist atunci cand deschide plaga sau efectueaza o radiografie a locului operat.

Tratament

Sus

Tratamentul infectiilor postoperatorii implica administrarea antibioticelor. In unele situatii, pot fi necesare interventii chirurgicale noi.

Antibioticele pot fi administrate oral sau intravenos, in cazul infectiilor severe. In numeroase cazuri, sunt prelevate culturi din regiunea plagii, pentru a se verifica daca bacteriile rezistente la tratament impiedica vindecarea.

Explorarea unei incizii chirurgicale poate fi necesara pentru drenarea puroiului, a abcesului sau a hematomului (o acumulare de sange sau cheag care se poate infecta). In cazul pacientilor cu proteze, partile de metal pot fi indepartate din pricina infectiei postoperatorii survenite.

Medicamentele pentru reducerea febrei, administrarea de fluide si analgezicele sunt deseori o parte importanta a tratamentului.

Prevenire

Sus

Discutia prealabila a pacientului cu medicul chirurg este esentiala pentru reducerea la minimum a riscului de infectare a plagii operatorii. Renuntarea la fumat si detalierea istoricului medical personal (mai ales atunci cand exista un diagnostic de diabet si alta boala cronica) in fata specialistului sunt doi pasi importanti in prevenirea infectiilor postoperatorii.

Dupa efectuarea interventiei chirurgicale, igiena este foarte importanta. Incizia nu trebuie sa fie atinsa cu mana sau alte obiecte, iar indicatiile medicului trebuie sa fie respectate cu strictete. De asemenea, este importanta instiintarea medicului la aparitia febrei, temperaturii crescute a plagii, durerii, sensibilitatii crescute a zonei operate sau a puroiului. Interventia prompta inseamna o rezolvare rapida a problemei si o prevenire eficienta a posibilelor complicatii grave.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate