Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Metode imagistice

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2018

Tomografia computerizata

Sus
Metode imagistice Vezi galerie foto

Computer tomograful (CT) foloseste raze X pentru a efectua imagini detaliate ale structurilor din interiorul organismului. In timpul testarii, pacientul va fi intins pe o masa conectata la scanner-ul computer tomografului, un aparat de dimensiuni mari cu aspectul unui cilindru fara miez.

Acesta va trimite impulsuri de raze X prin corpul pacientului. Fiecare impuls dureaza mai putin de o secunda si formeaza imaginea unei felii subtiri din organul sau zona studiata. O parte a scanner-ului se poate inclina, fapt ce permite preluarea imaginilor zonei studiate din diferite pozitii. Imaginile sunt memorate intr-un computer.

Computer tomograful (CT) poate fi folosit pentru studiul oricarui organ al corpului ca ficatul, pancreasul, intestinele, rinichi, glande suprarenale, plamani si inima. De asemenea poate studia vasele de sange, oasele si maduva spinarii.

O vopsea iodata (substanta de contrast) poate fi folosita pentru a face structurile si organele mai usor de observat pe imaginile computer tomograf. Substanta de contrast poate fi folosita pentru a studia fluxul sanguin, pentru a gasi tumori sau pentru a cauta alte probleme. Substanta de contrast poate fi administrata intravenos sau per os (oral), in functie de testul dorit. Imaginile computer tomograf pot fi preluate inainte sau dupa administrarea substantei de contrast.

Cuprins articol

  1. Tomografia computerizata
  2. Rezonanta magnetica nucleara
  3. Radiografia
  4. Ecografia
  5. Citeste pe aceeasi tema

Rezonanta magnetica nucleara

Sus

Rezonanata magnetica nucleara este un test ce foloseste cimpul magnetic si energia undelor radio pentru a prelua imagini ale oraganelor si structurilor din interiorul corpului. In cele mai multe cazuri rezonanta magnetica nucleara furnizeaza informatii care nu pot fi oferite de alte explorari ca radiografii, echografii sau computer tomograf.

Pentru testarea cu rezonanata magnetica nucleara partea din organism ce se doreste a fi studiata este plasata in interiorul unei masini speciale care este, de fapt, un magnet foarte puternic. Informatiile furnizate de catre aparat pot fi memorate si stocate intr-un computer.

Fotografii sau filme ale anumitor expuneri pot fi, de asemenea, efectuate. Uneori se poate folosi si substanta de contrast pentru a oferi imagini mai clare ale organelor si structurilor studiate.

Rezonanata magnetica nucleara este folosita pentru a descoperi probleme ca hemoragii, tumori, infectii, blocaje, leziuni ale: creierului, organelor interne, glandelor, vaselor de sange sau articulatiilor.

Radiografia

Sus

Razele X reprezinta o forma de radiatie precum lumina sau undele radio, ce pot fi focalizate intr-un fascicul asemanator unui fascicul luminos. Spre deosebire de fasciculul luminos, razele X pot trece prin majoritatea obiectelor, inclusiv prin corpul uman.

Cand un fascicul de raze X loveste un film fotografic pe acesta se imprima o imagine. Tesuturile dense din organism, precum oasele, blocheaza (absorb) o mare parte din razele X aparand albe pe filmul fotografic. Tesuturile mai putin dense, precum muschii sau organele, blocheaza mai putine raze X (mare parte din fascicului de raze X trece prin acestea) si apar pe filmul fotografic in nuante

Ecografia

Sus

Ecografia este un test ce foloseste reflectia undelor sonore pentru a produce imaginea unui organ sau a unei structuri din organism. Aceasta testare nu foloseste raze X sau orice alt fel de radiatie ce se poate dovedi potential daunatoare.

Pentru testarea cu ultrasunete, un gel sau un ulei este aplicat pe piele pentru a imbunatati transmitera undelor sonore. Un instrument mic, manevrabil manual, denumit transductor, este miscat inainte si inapoi deasupra ariei ce se doreste a fi studiata.

Transductorul transmite unde sonore de mare putere (aflate deasupra spectrului auditiv uman) care sunt reflectate inapoi catre acesta. Un computer analizeaza undele sonore si le converteste intr-o imagine afisata ecranul unui monitor.

Imaginea produsa de ultrasunete se numeste sonograma, echograma sau scanare cu ultrasunete. Se pot realiza fotografii sau filme ale imaginilor ultrasonografice.

Ultrasunetele sunt folosite pentru studiul organelor si structurilor care sunt uniforme sau solide (precum ficatul) sau umplute cu lichid (precum vezica biliara, vezica urinara). Structurile mineralizate precum oasele sau umplute cu aer precum plamanii nu pot fi vizualizate pe sonograme.


Medici specialisti Imagistica Medicala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate