Inhibitia TNF alfa la pacientii cu hepatita cronica virala C

Publicat la data de: 06 Noiembrie 2007

Hepatita virala C (HVC) se poate asocia cu o serie de manifestari extrahepatice, incluzand artrita, fibroza pulmonara, sindromul Sjogren, vasculita cutanata, glomerulonefrita, porfiria cutanea tarda, lichenul plan. Artrita poate fi simetrica, de tip reumatoid sau poate fi intermitenta afectand articulatiile mari (in aceasta situatie se asociaza frecvent cu crioglobulinemia).

Pe de alta parte, HCV este intalnita frecvent la pacienti cu diverse boli autoimune (la 0,6-5,4 % dintre pacientii cu poliartrita reumatoida; 10% din cei cu Sindrom Sjogren; 1-14% din cei cu lupus eritematos sistemic), mai frecvent decat prevalenta intalnita la populatia generala (2% in SUA, prevalente mai mari in Europa sudica).
Prezenta HVC ridica probleme legate de utilizarea medicamentelor imunosupresoare conventionale, precum si a riscului de hepatotoxicitate a acestora.

Siguranta administrarii medicamentelor anti TNF alfa la pacientii cu HVC nu este cunoscuta. Cu toate acestea blocarea TNF alfa ar putea fi benefica la pacientii cu HVC, deoarece TNF alfa este implicat in patogeneza fibrozei hepatice prin stimularea apoptozei. Doi pacienti, unul cu artrita psoriazica si altul cu spondilita anchilozanta au fost tratati cu agenti anti TNF alfa timp indelungat fara a se demonstra semne de reactivare a hepatitei sau de deteriorare a functiei hepatice.


Citeste si

Arhiva
  • Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Testul Torch - depistarea infectiilor...

    Generalitati Testul Torch este o analiza prenatala facuta cu scopul identificarii sindromului Torch. Acesta este un acronim medical reprezentat de un grup de infectii care se pot dovedi periculoase pentru fat in sarcina. Printre ele se numara toxoplasmoza, rubeola,...citeste mai mult

  • Modalitati de transmitere a infectiilor Modalitati de transmitere a infectiilor

    Generalitati Puteti reduce riscul contactarii de boli infectioase in primul rand intelegand cum se transmit si cum va puteti proteja impotriva lor. De la persoana care sta pe scaunul alaturat pana la puiul crud pe care va pregatiti sa il preparati, viata de zi...citeste mai mult

  • Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Infectia nou-nascutilor cu...

    Generalitati Infectiile cu Streptococ de grup B reprezinta infectii bacteriene severe care sunt o cauza de deces si de invaliditate la nou-nascuti. In anii 1970 aproximativ jumatate din nou-nascuti au decedat datorita acestor infectii. In zilele noastre, datorita...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update