Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Bucuresti, 19 Mai 2008 – Astazi, 19 mai 2008, oamenii din intreaga lume marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei.

Ziua Mondiala a Hepatitei este initiata si organizata de Alianta Mondiala pentru Hepatita, o coalitie globala care cuprinde peste 200 de asociatii de pacienti, printre care si Asociatia Sano-Hep Romania. Alianta Mondiala pentru Hepatita, cu sediul la Geneva, in Elvetia, este condusa de catre un consiliu format din grupuri reprezentative de pacienti din toate cele sapte regiuni ale lumii - Europa, zona Est Mediteraneana, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australasia si Pacificul de Vest. Toti acesti pacienti si-au luat angajamentul de a schimba destinul oamenilor infectati cu hepatita virala cronica si au hotarat ca Ziua Mondiala a Hepatitei sa fie marcata anul acesta in data de 19 mai.

Pziua mondiala a hepatiteiroiectul a fost lansat, in primul rand pentru a-i ajuta pe oameni sa constientizeze pericolul hepatitei virale si apoi pentru a castiga recunoastere si sprijin politic – doua aspecte care nu au atins nici pe departe acelasi nivel de constientizare cum s-a intamplat in cazul maladiei HIV/SIDA, tuberculozei si malariei, desi numarul celor infectati si ucisi de hepatita virala este la fel de mare. Prin aceasta campanie, asociatiile de pacienti au lansat in lume o intrebare pe care oricine dintre noi ar trebui sa si-o puna - „Sunt eu numarul 12?”. Intrebarea, menita a fi un semnal de alarma pentru populatie, porneste de la o statistica mondiala care releva ca in lume, o persoana din 12 sufera de hepatita virala, iar majoritatea nu stie acest lucru.

Una dintre cele mai severe si agresive tipuri de hepatita este cea determinata de virusul hepatic B, considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun[1].

In Romania, aproape 1 milion de romani (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica B si ca urmare sunt supusi riscului sa dezvolte complicatii.

“In fiecare luna, la Institutul Matei Bals din Bucuresti, diagnosticam 50 - 60 de pacienti cu hepatita B. Din pacate, cei mai multi dintre ei se afla deja in stadiul de hepatita cronica”, sustine Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti.

Netratata, aceasta forma de hepatita, cauzata de virusul hepatitic B, poate provoca ciroza sau cancer hepatic si, in final, decesul. Virusul B este de 100 de ori mai contagios decat virusul HIV (virusul imunodeficientei umane) care determina maladia SIDA. Hepatita B este o problema serioasa de sanatate publica la nivelul intregii lumi. Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume sunt infectati cu virusul hepatitei B, ceea ce inseamna o treime din populatia globului[2].

Mircea dinculescu“Credem ca in populatia Romaniei ar exista 1 milion de persoane care au avut contact cu hepatita virala B si care pot fi purtatorii acestui virus. Trebuie sa mergem periodic la medic nu pentru ca ne simtim bolnavi, ci pentru ca un control periodic poate fi extrem de util!

Este mai usor sa tratezi o boala in stadiul de inceput si mai greu sa tratezi fazele avansate ale bolii”, spune si Prof. Dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Virusul B poate fi transmis de la persoana la persoana prin contact direct cu sangele si secretiile umane contaminate. Principalele cai de transmitere sunt contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasa a drogurilor prin utilizarea in comun a acelor nesterile, folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje si piercing, folosirea unor obiecte personale precum periute de dinti sau aparate de ras apartinand persoanelor infectate. Copiii nascuti de mame infectate prezinta un risc crescut de a contracta acest virus.

In lume mai mult de 350 de millioane de oameni sufera de forma cronica a bolii, iar 1 milion de oameni mor anual din cauza complicatiilor bolii[3].

“Hepatita B este considerata in statisticile mondiale a doua boala cu transmitere sexuala, ca incidenta. Este o afectiune cu potential sever. In jur de 40%-50% dintre persoanele infectate raman purtatoare de virus B. Dintre acestea, circa 60% dezvolta hepatita cronica, in jur de 30% ajung la ciroza hepatica si intre 5% si 10% dezvolta cancer de ficat. Din fericire, hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare.

La noi in tara, vaccinarea obligatorie gratuita pentru copii a fost introdusa in 1996, dar ceilalti oameni trebuie sa se imunizeze pe cont propriu. Pentru asta, insa, trebuie sa-si faca testul ca sa vada daca sunt purtatori de virus B tot pe cont propriu, pentru ca sistemul nostru sanitar nu asigura screening complet gratuit”, adauga Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Hepatita B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice. Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales ca si in Romania bolnavii pot beneficia de tratamente noi disponibile, care tin boala sub control si cresc speranta de viata.

ziua mondiala a hepatitei De Ziua Mondiala a Hepatitei, care este marcata astazi si in Romania, Bristol-Myers Squibb impreuna cu Asociatia Pacientilor cu Boli Hepatice Sano-Hep Romania, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) si Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti sustin o campanie de informare si educare a populatiei pentru a atrage atentia asupra severitatii acestei boli si a impactului ei asupra starii generale de sanatate din Romania.

Este important ca populatia sa fie informata in ceea ce priveste riscurile de dobandire a acestei infectii precum si necesitatea diagnosticarii precoce a acestei afectiuni.Campania a inceput ieri, 18 mai, cu actiuni educative publice. Mii de bucuresteni care au trecut ziua mondiala a hepatiteiprin Piata Unirii, Parcul Herastrau, Parcul Cismigiu si Plaza Romania au primit materiale informative despre hepatita B si au stat de vorba cu reprezentantii campaniei pentru a afla detalii despre boala si riscurile ei.

Astazi, in cadrul evenimentului media, partenerii campaniei au lansat oficial si site-ul de informare despre hepatita B - www.hepatitab.com.ro – creat special pentru publicul larg.

Accesand acest site, oamenii vor afla ce inseamna hepatita cronica B, cu ce se deosebeste ea de hepatita acuta de tip A (boala mainilor murdare), de ce este considerata una dintre cele mai periculoase forme de hepatita, cum poate fi transmisa, care sunt metodele de preventie.

Site-ul mai cuprinde informatii utile despre ce trebuie sa faca o persoana care a fost supusa riscului de infectie cu virusul B si care sunt posibilitatile generale de testare si tratament. Un chestionar disponibil pe site-ul www.hepatitab.com.ro ii ajuta pe vizitatori sa afle daca au fost sau sunt supusi riscului de a contracta aceasta boala.

Fiti informati, implicati-va si alaturati-va specialistilor de Ziua Mondiala a Hepatitei, pentru a intelege care sunt cauzele hepatitei B si cum poate fi diagnosticata aceasta boala. Cei care cred ca au fost expusi contaminarii cu virusul hepatitic B ar trebui sa ia in considerare sa faca un test pentru hepatita B.

Pentru alte informatii despre hepatita B accesati site-ul www.hepatitab.com.ro.
[1] Organizatia Mondiala a Sanatatii, http://www.who.int//mediacentre/factsheets/fs204/en/, accesat la 1 August 2007
2 Organizatia Mondiala a Sanatatii, http://www.who.int//mediacentre/factsheets/fs204/en/, accesat la 1 August 2007
3 Lavanchy D. J Viral Hepatitis 2004; 11: 97-107
Valla D J Hepatol 2003; 38: 533-54

Pentru informatii suplimentare contactati:
Bristol-Myers Squibb
Calin Galaseanu – [email protected]
2activePR
Raluca Balota: 0745.050.172; [email protected]
Voichita Ciotoran: 0721.740.701; [email protected]


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate