Clickmed
programare rapida la medic

Tanorexia - dependenta de bronz

Actualizat la data de: 31 August 2017

Generalitati

Sus
Tanorexia - dependenta de bronz

Aceasta reprezinta dorinta de nestavilit, obsesia unei persoane de a avea cu orice pret pielea bronzata, fara a tine cont de efectele daunatoare ale soarelui sau ale solarului asupra pielii.

Cu toate acestea, din ce in ce mai multe femei sunt afectate de bronzul excesiv, la ora actuala incidenta cancerului de piele fiind in crestere.

Reprezentanti ai Academiei Europene si a celei Americane de dermatologie au afirmat, in urma unor cercetari temeinice, ca expunerea cronica la soare fara protectie sau sesiunile de bronz la solar pot duce la aparitia tumorilor maligne la nivelul pielii.

Mai exact, 90% dintre carcinoame si 80% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea necotrolata la radiatiile ultraviolete. Totodata, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual se inregistreaza in jur de doua - trei milioane de noi cazuri de cancer alb al pielii si de 130 000 de noi cazuri de melanom, la nivel mondial.

Tanorexia se regaseste de regula la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani, procentul barbatilor afectati de aceasta obsesie pentru bronz fiind mult mai mic comparativ cu cel al femeilor.

Cercetatorii sustin ca aceasta obsesie, dependenta de bronz se explica prin faptul ca razele UV stimuleaza eliberarea de endorfine, ceea ce creeaza o stare de bine.

De aceea, este foarte important sa constientizati problema aceasta, iar in cazul in care nu o puteti tine sub control, este indicat sa apelati la sfatul unui psiholog. Intr-adevar, pielea bronzata este frumoasa, insa trebuie sa fiti constienti de efectele pe termen lung pe care le are expunerea necontrolata la soare.

Efectele sunt destul de grave, precum pielea imbatranita prea devreme, aparitia ridurilor si aparitia cancerului de piele. In plus, intotdeauna cand ne dorim un bronz frumos nu trebuie sa uitam ca exista o legatura directa intre soare si cancerele de piele, fie el melanom sau carcinom.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce dauneaza soarele
  3. Formele cancerului de piele
  4. Citeste pe aceeasi tema

De ce dauneaza soarele

Sus

Soarele este extrem de periculos pentru sanatatea pielii, din cauza subtierii stratului de ozon. In afara UVA si UVB mai exista si alte tipuri de radiatii.

De aceea, expunerea la soare trebuie sa fie controlata prin aplicarea corecta a cremelor de protectie solara pe toata perioada expunerii la soare, dar si atunci cand se intra sau se iese din apa marii. Aceasta este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului de piele, in acelasi timp va puteti bucura de un bronz sanatos, insa fara a exagera.

Formele cancerului de piele

Sus

De departe, cea mai cunoscuta forma de cancer de piele este cancerul negru al pielii, adica melanomul malign. De asemenea, formele mai frecvente sunt epiteliomul bazocelular si epiteliomul spinocelular, aceste doua forme numindu-se si cancerul alb al pielii.

Datele statistice arata ca melanomul reprezinta aproximativ 4% din totalitatea tumorilor maligne, de regula fiind intalnit mai des la femei decat la barbati. Basaliomul are o frecventa de cinci ori mai mare decat spinaliomul, insa rata mortalitatii este semnificativ mai mare in cazul cancerului negru de piele.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate