Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Recuperarea dupa o interventie chirurgicala

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati

Sus
Recuperarea dupa o interventie chirurgicala

Recuperarea in urma unei interventii chirurgicale depinde, in mare masura, de tipul operatiei suferite.

De exemplu, interventiile chirurgicale realizate cu anestezie locala si operatie laparoscopica au o perioada mai mica de recuperare, in vreme ce un bypass cardiac sau o operatie de replantare a unui segment necesita mai multe zile de spitalizare si o urmarire atenta din partea echipei medicale.

Cu cat interventia este mai complexa, cu atat convalescenta va fi mai lunga, iar recuperarea mai dificila. Exista proceduri clare ce trebuie urmate dupa o operatie complexe.

Acestea au, pe de o parte, rolul de a preveni infectiile, iar pe de alta, de a reusi o cicatrizare rapida a inciziei si o revenire la activitatile cotidiene obisnuite.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Revenirea dupa anestezie
  3. Controlul durerii post-operatorii
  4. Prevenirea complicatiilor post-operatorii
  5. Externarea
  6. Citeste pe aceeasi tema

Revenirea dupa anestezie

Sus

In cazul unei anestezii generale, va fi nevoie de cel putin 24 de ore de repaus total, pana ce efectul anesteziei dispare. Pacientul se va trezi, va respira pe cont propriu, fiind in acelasi timp monitorizat atent de catre echipa medicala pentru a preintampina orice tip de complicatii ce ar putea aparea. Se urmaresc tensiunea, alura ventriculara, saturatia in oxigen, traseul EKG, temperatura etc.

Abia dupa ce efectul anesteziei a disparut incepe cu adevarat recuperarea dupa interventia chirurgicala. Pacientii care sunt capabili fizic ar putea incepe sa mearga sau cel putin sa se ridice pe marginea patului. Aceasta activitate este esentiala pentru a preveni complicatiile, inclusiv tromboza venoasa profunda. In cazul in care vorbim despre operatii care presupun repaus in perioada postoperatorie, se opteaza pentru administrarea unui anticoagulant in vederea prevenirii aparitiei de cheaguri in sistemul venos profund.

Controlul durerii post-operatorii

Sus

Controlul durerii in aceasta perioada este esential, intrucat miscarea poate determina o intensificare a durerii. Atunci cand durerea devine mult prea puternica, ea trebuie raportata cadrelor medicale.

Pe masura ce trece timpul de la interventia chirurgicala, durere trebuie sa se amelioreze pana la disparitie. Orice lucru care o intensifica trebuie sa fie atent observat, intrucat poate masca o eventuala complicatie.

Prevenirea complicatiilor post-operatorii

Sus

Incizia reprezinta o plaga deschisa care este predispusa infectiilor. De aceea, este necesara o ingrijire atenta a acesteia, pentru o cicatrizare rapida si pentru prevenirea complicatiilor. In functie de natura operatiei, pansamentul poate fi schimbat frecvent sau doar la recomandarea ori sub asistenta chirurgului. Acesta trebuie sa se asigure ca plaga se vindeca fara sa se infecteze. De regula, firele de sutura de la nivelul membrelor si toracelui se suprima la 14-21 zile postoperator, in timp ce materialul folosit la nivelul fetei se suprima la 7-10 zile postoperator. 

Un rezultat comun al anesteziei si analgezicelor este constipatia si dificultatea la urinare. De aceea, trebuie consumata cat mai multa apa si ar putea fi recomandata administrarea unui purgativ usor.

In cazul interventiilor realizate cu anestezie locala, aceasta isi pierde in cateva ore efectul, astfel inca pacientii trebuie avertizati vis-a-vis de acest aspect. 

Pentru o preveni aparitia unei infectii, plagile trebuie ingrijite corespunzator, conform indicatiilor anterior mentionate, monitorizandu-se starea generala a pacientului, temperatura si analize de sange in dinamica. Orice semn inflamator ar trebui tratat cu seriozitate si intervenit asupra lui cat mai rapid, pentru a aplica masurile necesare in vederea evitarii aparitiei unor rezultate dezastruoase.

Externarea

Sus

Odata ce chirurgul stabileste faptul ca pacientul poate fi externat, acesta se va intoarce acasa, unde va primi indicatiile necesare pentru tratament si recuperare post-operatorie, inclusiv legate de ingrijirea plagilor.

Nivelul de activitate permisa variaza foarte mult in functie de tipul de operatie efectuat. Anumite interventii chirurgicale pot necesita terapie fizica indelungata, de pana la 3 luni sau mai mult, insa, indiferent de cat de simpla a fost operatia, efortul fizic intens trebuie evitat pentru o perioada de timp.

Pacientul va reveni periodic in cabinetul medicului curant pentru a i se urmari evolutia post-operatorie, dar va ajunge de urgenta intr-o unitate medicala in momentul in care resimte dureri bruste sau cand incizia prezinta inflamatie, sangerare sau exteriorizare de secretii cu aspect purulent. De asemenea, exista anumite interventii chirurgicale care necesita urmarirea in dinamica a analizelor medicale, motiv pentru care pacientul va ramane in contact cu medicul sau si ii va respecta intocmai indicatiile. 


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate