Clickmed
programare rapida la medic

Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema

Actualizat la data de: 17 August 2021

Ochii umflati dimineata

Sus
Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema

Cu totii stim cat poate fi de neplacut sa ne trezim cu ochii umflati dimineata, dupa o noapte mai lunga, sau dupa o perioada de stres si oboseala. Ce ne facem insa daca umflatura nu dispare pe parcursul zilei si apare mai des decat ne-am dori, poate chiar in fiecare dimineata?

Umflarea fetei si a ochilor apare in general din cauza retentiei de lichide in organism, retentie care poate proveni dintr-o serie de factori. Tratamentele si tehnicile de ingrijire acasa pot usura si preveni aceasta problema prin descoperirea si tratarea cauzei de baza.

Cuprins articol

  1. Ochii umflati dimineata
  2. Ce este edemul periorbital?
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Cand este momentul sa consultati un medic?
  6. Cum este diagnosticat edemul periorbital?
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Concluzii
  10. Citeste pe aceeasi tema

Ce este edemul periorbital?

Sus

Edemul periorbital este unul dintre termenii medicali pentru „ochii pufosi”. Se refera la umflatura care apare in jurul ochilor, zona cunoscuta sub numele de orbita oculara. Edemul periorbital poate sa apara la un singur ochi sau la ambii in acelasi timp.

Cand o persoana are edem periorbital, inflamatia din jurul ochiului provoaca acumularea de lichid in aceasta zona, astfel apare aspectul de ochi umflati.

Semne si simptome

Sus

Umflarea ochilor se refera la prezenta excesului de lichid (edem) in tesuturile conjunctive din jurul ochiului, cel mai frecvent al pleoapelor.

Alte semne si simptome pot fi asociate cu umflarea ochilor, inclusiv:
lacrimare excesiva,
• iritatie la ochi,
• roseata a ochilor,
• ochi uscati sau
• vedere incetosata sau afectata, in functie de cauza.

Cauze

Sus

Pentru aceasta afectiune se pot lua in calcul foarte muti factori care sa contribuie si sa duca la aparitia ochilor umflati. Cu toate acestea, veti observa ca marea majoritate dintre acestia sunt in stransa legatura cu stilul personal de viata, drept urmare, daca ii cunoastem ii putem si modifica in avantajul nostru.

1. Somnul

Pentru multi oameni, trezirea cu fata umflata este cauzata de retentia normala de lichid de peste noapte - dar acest lucru poate fi mai vizibil daca o persoana doarme prea putin sau prea mult. Pozitia din timpul somnului accentueaza umflarea fetei si a ochilor. Dormitul cu fata in jos, de exemplu, poate avea acest efect, deoarece toate lichidele drenate la nivelul fetei se vor acumula conform gravitatiei in zonele cele mai declive. Pe masura ce persoana isi incepe dimineata si petrece timp in pozitie verticala, aceste fluide vor disparea.

2. Machiajul

In ceea ce le priveste pe doamne si domnisoare, adormirea cu machiajul pe fata poate provoca o reactie a pielii numita dermatita de contact, care poate duce la roseata, iritatie sau umflaturi la nivelul fetei si ochilor.

In majoritatea cazurilor nu sunt motive de ingrijorare, dar oricine are simptome severe, cum ar fi probleme cu deschiderea ochilor sau privire incetosata care persista, are nevoie de asistenta medicala.

3. Alimentatia

Consumul anumitor alimente noaptea sau seara duce uneori la umflaturi suplimentare dimineata.
In general, consumul de alimente bogate in sodiu poate determina organismul sa retina mai multa apa. Aceasta crestere a sodiului provoaca sete, din nevoia de a reechilibra balanta hidroelectrolitica, asa ca oamenii beau mai mult, dar organismul nu elibereaza aceasta apa suplimentara in urina. in schimb, apa se aduna in diferite zone, inclusiv la nivelul fetei.

Iata cateva alimente pe care sa evitati sa le consumati mai ales seara, deoarece au un continut ridicat de sodiu :

• Mancarea tip fast-food, cum ar fi burgeri, cartofi prajiti si pizza;
• Carne procesata;
• Sushi, mai ales cu sos de soia;
• Chipsuri, nachos si covrigi.

4. Alcoolul

Unii oameni se trezesc cu fata si ochii umflati dupa o noapte de baut.

Alcoolul determina o persoana sa urineze mai mult, ceea ce poate provoca o deshidratare usoara. Ca raspuns, corpul incepe sa retina apa acolo unde poate si are nevoie cum ar fi la nivelul fetei.

5. Ciclul menstrual

Menstruatia cauzeaza frecvent retentie de lichide si, in perioada premenstruala, femeile pot remarca dimineata ca se trezesc cu ochii umflati. Acest simptom face parte din sindromul premenstrual (PMS).

6. Alergiile

Uneori, umflarea fetei dimineata este cauzata de alergii la praf, par, sau polen inhalat in timpul noptii. Este posibil ca persoana sa nu observe niciun simptom pana nu se trezeste.

Alte simptome ale reactiilor alergice, cum ar fi congestia nazala, rinita, stranutul si senzatia de mancarime, pot indica faptul ca alergiile provoaca umflaturi.

7. Infectia sinusurilor

O fata pufoasa dimineata poate fi un semn al unei infectii sinusale. De asemenea, aceasta mai poate provoca si durere si sensibilitate la nivelul fetei, rinita, dureri de cap frontale, dureri de dinti, febra sau congestie nazala (nas infundat).

8. Hipotiroidismul

In hipotiroidism, glanda tiroida care are un rol vital in reglarea metabolismului si functiilor de baza ale organismului, nu produce suficienti hormoni pentru a mentine in limite normale aceste functii.

Dincolo de umflarea fetei, persoanele cu hipotiroidism pot prezenta, de asemenea:

• crestere in greutate;
• oboseala;
• slaba toleranta la frig;
• piele uscata;
• subtierea parului.

Oricine suspecteaza ca are hipotiroidism ar trebui sa discute cu un medic endocrinolog, care poate cere testele necesare pentru a pune diagnosticul corect si pentru a recomanda un tratament personalizat pe nevoile fiecarui om.

9. Sindromul Cushing

In unele cazuri, sindromul Cushing poate provoca in cursul diminetii edeme la nivelul ochilor. Acest sindrom implica cresteri peste valorile normale ale cortizolului secretat de organism si poate aparea fie in urma unui dezechilibru hormonal, fie ca efect secundar al anumitor clase de medicamente.

Sindromul Cushing poate provoca in edeme la nivel facial si nu numai pe tot parcursul zilei, insa in cursul diminetii adeseori sunt cele mai pronuntate.

Cand este momentul sa consultati un medic?

Sus

Umflarea fetei dimineata nu este de obicei un motiv de ingrijorare si tinde sa dispara rapid pe parcursul zilei.

Insa, daca umflaturile persista dupa ce o persoana face modificari in ceea ce priveste dieta si stilul de viata, ar putea fi un semn de alarma care sa va determine sa consultati un medic, care poate descoperi o alergie subiacenta sau o alta problema de sanatate.

Cum este diagnosticat edemul periorbital?

Sus

Medicul dumneavoastra va incerca sa determine cauza principala a inflamatiei. Vi se vor adresa o serie de intrebari despre istoricul medical si vi se va efectua un examen clinic. in functie de simptome, medicul poate recomanda analize si teste suplimentare, cum ar fi:

• analizele de sange care verifica in mod specific infectia si anomaliile tiroidei- dozand hormonii
• teste de alergie
• biopsie cutanata
• teste imagistice precum CT si RMN

Tratament

Sus

In functie de cauza, diverse tehnici de ingrijire la domiciliu si tratamente medicale pot reduce sau preveni umflaturile care apar in jurul ochilor si la nivelul fetei, dimineata.

1. Apa rece

Efectele benefice ale apei asupra organismului sunt nenumarate, iar in cazul umflaturilor si al inflamatiilor in general, apa rece vine sa calmeze zona cu probleme si sa reduca vizibil aspectul inestetic datorat edemelor. O compresa cu apa rece aplicata local poate reduce rapid umflaturile.

2. Cafea sau ceai

Aplicarea zatului de cafea sau a unui pliculet de ceai infuzat si racit in zonele cu umflaturi poate contribui la reducerea umflaturilor prin stimularea pielii si contractia vaselor de sange care s-au dilatat excesiv.

Cofeina din ceai contine antioxidanti puternici si poate creste fluxul de sange la nivelul pielii, contribuind la elasticitatea si fermitatea acesteia. Se spune, de asemenea, ca protejeaza impotriva razelor UV si poate incetini procesul de imbatranire.

Ceaiul verde, in special, a fost promovat de cercetatori in urma numeroaselor studii, pentru potentialele sale efecte antiinflamatorii.

3. Role de jad

O rola de jad este un instrument care maseaza usor fata pentru a favoriza micro-circulatia si pentru a ajuta la drenarea lichidului limfatic.

Unii oameni care folosesc regulat rolele de jad raporteaza o reducere semnificativa a inflamatiei si umflaturilor de sub ochi si de la nivelul fetei.

4. Activitatea fizica

Activitatea fizica regulata este atat de benefica pentru organism, iar printre beneficiile acesteia se numara si reducerea inflamatiei din corp si lipsa acumularii de lichide in locurile unde nu este necesar.

O tura de alergat dimineata sau mersul cu bicicleta la locul de munca contribuie la functionarea optima a intregului organism. Reduce umflaturile, te scapa de balonare, iti intareste sistemul cardiovascular si te ajuta sa ai o stare de bine pe tot parcursul zilei.

5. Creme, masti si alte produse cosmetice

O serie de produse cosmetice sunt special concepute pentru a reduce umflaturile la nivelul fetei.

Cu toate acestea, retineti ca pielea fetei este extrem de sensibila. Astfel, cand alegeti un produs de ingrijire, asigurati-va ca evitati alergenii cunoscuti si, cel mai important, testati orice produs nou pe o zona mica a fetei inainte de a-l utiliza pe termen lung.

6. Hidratarea este cheia

Apa reprezinta aproximativ 60% din greutatea corporala. Avand in vedere acest lucru, nu este deloc surprinzator faptul ca deshidratarea poate contribui la acumularea lichidelor in jurul ochilor. Corpul are tendinta sa retina apa in organism, atunci cand nu primeste suficient. Astfel, cresterea aportului de apa ar trebui sa va ajute.

Cat inseamna suficient? Expertii recomanda sa beti cel putin doi litri de apa zilnic, in functie si de greutatea corporala, pentru o hidratare optima. Iar daca gustul apei nu este printre cele preferate, vestea buna este ca toate fluidele conteaza pentru totalul zilnic. Cu toate acestea, apa este o optiune cu continut scazut de calorii. incercati sa adaugati in paharul de apa putina zeama de lamaie, sau o bucata din fructul preferat pentru a obtine o aroma cat mai placuta. Ceaiul din plante, fierbinte sau rece este o alta alegere la fel de buna.

7. Pozitia capului din timpul somnului

Incercati sa va ridicati capul cu perne suplimentare in timp ce dormiti. Folosirea a doua sau mai multe perne ar trebui sa va ajute la prevenirea acumularii de lichid in pleoapele inferioare care creeaza umflaturile din timpul somnului.

8. Dormiti suficient

Dincolo de modul in care dormiti, cat de mult o faceti este, de asemenea, un factor. Pe langa cearcanele si ochii umflati care vin la pachet cu orele insuficiente de somn, acest obicei nesanatos poate afecta organismul in foarte multe feluri. Somnul este perioada in care corpul uman se reface, se regenereaza, iar daca pe parcursul noptii nu are suficient timp sa isi incheie acest proces, diverse afectiuni pot aparea.

Majoritatea adultilor ar trebui sa doarma intre sapte si opt ore in fiecare noapte.

Daca intampinati dificultati in ceea ce priveste un somn odihnitor, puteti sa incercati aceste trucuri:

Incercati sa creati un program de somn, o ora de culcare pe care sa respectati , astfel incat organismul sa intre intr-un ritm.
Evitati bauturile si alimentele cu cofeina cu cel putin 6 ore inainte de culcare.
Evitati bauturile alcoolice in jurul orei de culcare.
Evitati sa mancati cu cel putin doua ore inainte de culcare.
Finalizati toate exercitiile intense cu cateva ore inainte de culcare.
Opriti televizoarele, telefoanele mobile si alte dispozitive electronice cu o ora inainte de culcare.

Preventie

Sus

Este posibil sa nu fie intotdeauna posibil sa prevenim umflaturile de la nivelul fetei care apar dimineata, dar urmatoarele strategii pot ajuta:

• evitarea alimentelor bogate in sodiu, mai ales seara tarziu sau noaptea
• evitarea glucidelor rafinate in cursul serii
• evitarea meselor copioase inainte se somn
• un somn de durata prea scurta sau prea lunga este de evitat
• incercati sa dormiti cu capul mai sus decat nivelul corpului
• mentineti un nivel optim de hidratare pe parcursul zilei.
• evitati bauturile alcoolice

Concluzii

Sus

Chiar daca la prima vedere dimineata, ochii si fata umflata va pot alarma, incercati sa faceti cateva modificari in stilul de viata si in ceea ce priveste dieta si urmariti schimbarile care apar. De cele mai multe ori, in urma abordarii unui stil de viata echilibrat, multe probleme incep sa dispara de la sine.

Daca nu vedeti nicio imbunatatire in urma schimbarilor pe care le faceti si starea pare sa se agraveze, este posibil sa existe o afectiune organica, raspunzatoare de simptomele pe care le aveti , deci nu ezitati sa cereti sfatul medicului.

Preventia este cea mai buna metoda de a scapa de posibilele afectiuni care apar odata cu tulburarile din stilul de viata. Oricand alegeti sa faceti o schimbare catre o viata mai sanatoasa, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Bibliografie

https://www.medicalnewstoday.com/articles/puffy-face-in-the-morning

https://www.healthline.com/health/periorbital-edema

https://www.medicinenet.com/swollen_eyes/symptoms.htm


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate