Clickmed
programare rapida la medic

Lucrul in fata calculatorului - pe cat de util, pe atat de nesanatos

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2022
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Generalitati

Sus
Lucrul in fata calculatorului - pe cat de util, pe atat de nesanatos

Tehnologia se afla intr-o permanenta evolutie, noi gadgeturi sunt lansate frecvent pe piata, iar direct proportional cu acestea scade si varsta de la care populatia este expusa la acestea. Retelele de socializare si munca efectuata in mediul online pot face ca multi dintre noi sa ne petrecem o buna parte din zi in fata unui calculator / laptop.

Cu siguranta, situatia actuala a impins acest lucru la extrem, atat pentru adultii care au desfasurat activitati in mediul online, cat si pentru tinerii care au fost nevoiti sa practice invatamantul in acest mediu virtual in fata unui laptop.

Pe langa unele avantaje, expunerea pentru un timp indelungat in fata monitorului poate avea consecinte resimtite in dezvoltarea ulterioara a unor probleme medicale. Ca orice alta activitate profesionala, si munca celor din domeniul online prezinta anumite riscuri. Evident ca sistemul vizual este printre principalele afectate de acest lucru. De asemenea, statul pe scaun pentru mai multe ore, stilul de viata sedentar sunt dezavantaje ale expunerii in fata ecranelor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Probleme de sanatate asociate expunerii indelungata la calculator
  3. Factori de risc
  4. Diagnostic si tratament
  5. Preventie si recomandari
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Probleme de sanatate asociate expunerii indelungata la calculator

Sus

La vremea actuala se pare ca, mediul online cu multitudinea lui de retele de socializare, ne aduce pe toti impreuna, ca suntem mai conectati ca niciodata prin intermediul tehnologiei. Online muncim si comunicam intre noi mai mult decat inainte, si am avea tendinta sa credem ca este si mai eficient asa. Nu pot fi contestate unele beneficii, insa din perspectiva medicala, timpul indelungat petrecut in fata ecranului implica ulterior modificari negative ale sanatatii fizice si psihice.

Din punct de vedere fizic, problemele medicale majore se resimt la nivel ocular. Oboseala globilor oculari isi face simtita prezenta dupa cele mai bine 5 ore pe care multi dintre noi suntem nevoiti sa le petrecem muncind in mediul online, la acestea adaugandu-se altele pe care le dedicam socializarii sau altor activitati care implica monitorul unui laptop.

Simptomele oboselii oculare se manifesta prin vedere neclara, incetosata, uscaciunea globilor oculari. De asemenea, acestia apar inrositi, pot fi insotiti de durere si de alte semne si simptome precum cefaleea si dureri la nivelul gatului, spatelui si umerilor.

Efecte negative are si pozitia in care se afla persoana din fata monitorului, aceasta stand de multe ori cu spatele aplecat spre anterior si privind in jos spre ecran. In timp, aceasta pozitie vicioasa va cauza probleme musculo-scheletice punand presiune pe coloana vertebrala si pe musculatura spinala. Asa apar durerile de gat, durerile lombare si cele resimtite la nivelul musculaturii spinale.

Sedentarismul este o alta problema pe care o implica munca in mediul online. Activitatea fizica a persoanelor care lucreaza astfel, este mai redusa, asta daca dupa orele petrecute in fata monitorului, acestea nu isi acorda timp pentru sport sau alte forme de miscare care sa contracareze timpul indelungat petrecut in repaus. Este cunoscut faptul ca reducerea activitatii fizice atrage dupa sine probleme medicale de natura cardiovasculara, crestere ponderala, obezitate si diabet zaharat de tip 2 sau alte perturbari metabolice.

Copiii pot fi mai afectati decat adultii, in special in ceea ce priveste dezvoltarea cognitiva, lucru ce ar trebui luat in considerare tinand cont de faptul ca expunerea la variabilitatea gadgeturilor existente pe piata in prezent atrage in proportii considerabile copii cu varste tot mai mici.

Tesutul lor cerebral este in proces de dezvoltare si este mai sensibil la factorii din mediul extern. Lipsa de atentie si hiperactivitatea, deficiente in ceea ce priveste creativitatea, capacitatea de invatare si memorare, dezvoltarea limbajului pot fi consecinte ale timpului petrecut prea mult in fata monitorului. Totodata, expunerea de la o varsta mai frageda la aceste tehnologii va duce la dezvoltarea dependentei, iar ulterior se pot instala comportamente agresive, dizabilitati in relatiile sociale, anxietate, tulburari de somn si afectare emotionala.

Nici psihicul adultului nevoit sa isi desfasoare activitatea profesionala in mediul virtual nu este crutat de efectele negative ale acestei necesitati. Desi aduce oamenii impreuna, tehnologia are un efect paradoxal ducand treptat la izolare deoarece aceasta conectare se petrece fictiv, intr-un spatiu virtual, nu fizic, iar omul va ajunge sa se simta tot singur.

Aflate impreuna online, atunci cand ajung in preajma altor oameni, persoanele care muncesc din fata calculatorului pot suferi mai mult de izolare sociala decat cei care folosesc mai putin aceste tehnologii, dar petrec mai mult timp fizic alaturi de alte persoane. Depresia si anxiatatea gasesc astfel un teren propice pentru a se instala. De asemenea, calitatea somnului poate fi perturbata, persoanele respective fiind predispuse sa dezvolte insomnii, sa se odihneasca mai dificil noaptea, iar ziua sa se simta foarte obositi.

Factori de risc

Sus

In ceea ce priveste posibilitatea dezvoltarii problemelor de sanatate oculara drept consecinta a timpului indelungat in fata monitorului, factorii de risc sunt reprezentati de existenta in antecedente a unor afectiuni oftalmice, de distanta fie prea apropiata, fie prea departata si pentru care ochiul trebuie sa faca eforturi de acomodare. De asemenea, se cumuleaza ulterior si factori care tin de luminozitatea monitorului, de tipul ecranului, postura adoptata pe scaun, de multe ori vicioasa si mentinuta pe o durata lunga de timp.

In cazul copiilor, varsta mai frageda de la care incep sa aiba contact cu aceste forme de tehnologie este principalul factor de risc in dezvoltarea ulterioara a unor probleme medicale determinate de acestea raportat la sistemele organismului lor aflate inca in proces de dezvoltare.

Diagnostic si tratament

Sus

Afectiunile cauzate de lucrul indelungat in fata calculatorului vor necesita investigatii medicale oftalmologice, consult psihiatric in cazul efectelor negative instalate pe partea psihica, iar tratamentul se va face in functie de acestea. Poate fi necesar ca persoanele respective sa poarte ochelari daca apar tulburari de acomodare si claritate vizuala, uscaciunea globului ocular poate beneficia de utilizarea lacrimilor artificiale. Durerile de cap, gat sau cele spinale necesita dupa caz, administrarea de antialgice sau alte medicamente care sa amelioreze simptomatologia prezentata.

Preventie si recomandari

Sus

Este mai dificil sa recomanzi unei persoane care isi desfasoara activitatea in mediul online sau a carei specializare si loc de munca implica tehnologia, sa evite expunerea la monitorul unui calculator. Inevitabil, consecintele acestei activitati se vor instala la un moment dat, partea preventiva urmarind amanarea acestora.

Pauzele regulate pot reduce oboseala oculara, iar efectuarea unor exercitii simple in timpul acestora pot ajuta sistemul osteo-articular sa nu sufere atat de mult din cauza faptului ca este mentinut un timp indelungat in aceeasi pozitie. Distanta de la care este privit monitorul trebuie sa fie adaptata functiei vizuale si este recomandat sa fie de cel putin 30-40 de centimentri pentru a nu forta capacitatea de acomodare nici de aproape, nici de la distanta.

Concluzii

Sus

In prezent, datorita progreselor tehnologice, multora dintre noi ne este mai comod sa ne efectuam activitatile profesionale din fata unui laptop, este util, necesar, dar trebuie sa fim constienti ca, la un moment dat, organismul nostru nu va fi de aceeasi parere. Pot aparea probleme medicale de natura oftalmica, dureri ale sistemului musculo-scheletal, iar factorul psihic poate suferi si acesta modificari.

Bibliografie:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/computer-related-injuries
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28168778/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33323599/


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate