Clickmed
programare rapida la medic

Interventii chirurgicale minim invazive cu ajutorul chirurgiei robotice

Actualizat la data de: 11 Iulie 2023
Interventii chirurgicale minim invazive cu ajutorul chirurgiei robotice

Chirurgia robotica reprezinta cea mai avansata forma de chirurgie disponibila la ora actuala, una care prezinta avantaje importante atat pentru pacienti, cat si pentru chirurgi. Datorita ei, a devenit posibila rezolvarea unor cazuri extrem de complexe, care nu ar fi putut fi tratate prin abordarea clasica. Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre chirurgia robotica si aplicatiile sale, precum si despre numeroasele avantaje pe care le ofera aceasta.

Ce este chirurgia robotica

Chirurgia robotica utilizeaza tehnologie de ultima generatie pentru a permite chirurgului sa efectueze operatii complexe, cu o mai mare precizie si cu rezultate mult mai bune.

Desi poate fi utilizata si pentru operatii deschise, este cel mai des asociata cu interventii minim-invazive, adica interventii ce presupun doar incizii de foarte mici dimensiuni.

Este adesea descrisa ca fiind o combinatie intre tehnicile laparoscopice conventionale si tehnologia robotica de inalta precizie.

La ora actuala, cel mai avansat sistem de chirurgie robotica este da Vinci Xi. Acesta este format din trei componente principale: bratele robotice multiarticulate de care sunt atasate instrumentele chirurgicale, camere de inalta rezolutie ce ofera imagini 3D, marite de pana la 10 ori, ale structurilor corpului uman si consola de la care chirurgul va controla fiecare miscare a bratelor robotice.

Cu alte cuvinte, sistemul robotic se transforma intr-o extensie a chirurgului, fara insa a-l putea inlocui. Ii permite acestuia sa controleze cu precizie sporita instrumentele chirurgicale si sa execute miscari superioare celor care ar putea fi executate de mana unui om.

Avantajele chirurgiei robotice

Chirurgia robotica ofera numeroase avantaje majore fata de chirurgia traditionala, dar si fata de cea laparoscopica. Pe unul dintre cele mai importante l-am mentionat deja: bratele robotice pot executa miscari de o mare finete, cu o precizie sporita, prin orificii foarte mici, in locuri in care altfel s-ar putea obtine acces doar prin incizii mult mai mari.

Camerele de inalta rezolutie ale sistemului robotic ii ofera chirurgului acces in timp real la imagini de o calitate superioara a campului operator, imagini ce pot fi marite pentru a se obtine o vedere foarte clara a structurilor de interes.

Dincolo de avantajele pe care le prezinta pentru medici, chirurgia robotica ofera numeroase beneficii si pentru pacient. Printre cele mai importante se numara reducerea riscului de complicatii si infectii, sangerari si durere postoperatorie reduse, recuperare mai rapida, durata de spitalizare mai scurta si cicatrici mai mici si mult mai putin vizibile.

Chirurgia robotica la MedLife

De avantajele chirurgiei robotice pot beneficia si pacientii care aleg serviciile MedLife. Liderul pietei de servicii medicale private ofera acestora acces la interventii chirurgicale minim invazive, realizate cu tehnologia da Vinci Xi, pentru o gama larga de afectiuni. Prin abord robotic pot fi tratate, de exemplu, cancerul de prostata, de vezica sau rinichi, cancerul colorectal, cancerul ovarian, endometrioza si alte tipuri de cancer genital, malformatiile aparatului urinar si hernia abdominala.

Pe langa cele mentionate mai sus, chirurgia robotica mai poate fi aplicata cu succes si in chirurgia generala, chirurgia obezitatii, chirurgia toracica, si in diverse alte specialitati, permitand medicilor sa rezolve, cu rezultate mult mai bune si cu mai putine riscuri pentru pacient, cazuri de o complexitate mare.

Chirurgia robotica reprezinta, la ora actuala, cea mai moderna optiune de tratament din medicina moderna, iar robotul da Vinci este cel mai avansat instrument de acest tip din lume. Tehnologia de inalta generatia, combinata cu experienta chirurgilor, a facut posibila realizarea unor interventii care in trecut ar fi fost imposibile, iar avantajele sunt, dupa cum am vazut mai sus, numeroase, atat pentru medici, cat si pentru pacienti.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter