Globul faringian sau senzatia permanenta de nod in gat
Generalitati
SusSenzatia persistenta de nod in gat poarta denumirea de glob faringian sau de senzatie de globus. Aceasta conditie nu interfereaza cu deglutitia sau cu respiratia, dar poate fi suparatoare pentru pacienti.
Din acest motiv, globul faringian poate duce la o senzatie de anxietate semnificativa. Persoanele ce au senzatie de globus pot crede ca se sufoca sau ca sunt pe punctul de a se sufoca.
Cuprins articol
Ce este globul faringian?
SusGlobul faringian este o conditie care determina o senzatie ca gatul este partial blocat. Persoanele care se confrunta cu acest sentiment il caracterizeaza ca pe o senzatie permanenta de nod in gat.
Senzatia poate fi perceputa ca un corp strain blocat in gat. Aceasta nu este dureroasa, dar poate fi extrem de deranjanta, provocand senzatie de tensiune, presiune sau zgarietura. Cu toate acestea, diferenta fundamentala dintre globul faringian si alte probleme ale gatului consta in faptul ca nu exista niciun corp strain in gat.
Senzatia de glob faringian este diferita de cea a disfagiei (dificultati la inghitire). Cu toate acestea, unele persoane cu glob faringian pot prezenta dificultati la inghitire sau se pot simti nelinistite, crezand ca inghitirea va provoca sufocarea.
Majoritatea persoanelor cu glob faringian au constatat ca simptomele se imbunatatesc temporar dupa consumul de alcool si, uneori, dupa masa.
Anxietatea si problemele psihologice pot provoca aparitia globului faringian. Conditia a fost numita anterior globus hystericus sau globul isteric.
De asemenea, globul faringian a fost frecvent asociat cu menopauza sau cu alti factori psihologici la femei. Medicii stiu acum ca senzatia de globus poate avea atat cauze psihologice, cat si fizice, iar oamenii nu isi falsifica simptomele, chiar si atunci cand nu exista cauze fizice.
Cauze
SusUn medic poate pune diagnosticul de glob faringian dupa ce a cautat corpi straini la nivelul gatului. In multe cazuri, un medic nu poate gasi nicio cauza aparenta a senzatiei. Adesea, globul faringian poate fi determinat de aparitia unei inflamatii minore in gat sau la nivelul gurii.
Muschii si mucoasele de la nivelul gatului se pot simti tensionate cand gatul este uscat, provocand senzatia ca ceva este blocat la acest nivel. Medicamentele sau unele afectiuni medicale pot cauza uscarea gatului.
O alta cauza frecventa ce poate da senzatia de gat uscat este reprezentata de inghitirea frecventa din cauza anxietatii. Unii oameni raspund senzatiei de glob faringian prin inghitire frecventa, iar faptul ca aceasta senzatie nu dispare poate inrautati simptomele.
Alte cauze ce pot produce globul faringian sunt reprezentate de:
• Boala de reflux gastroesofagian – iritarea faringelui cu acid gastric poate provoca senzatia de glob faringian si spasm muscular, declansand senzatia de corp strain in gat;
• Tulburari de sanatate mintala sau schimbari de dispozitie – la unele persoane, tulburarile anxioase si depresia pot declansa senzatia de nod in gat;
• Tulburari ale muschilor scheletici – persoanele cu anumite tulburari ale muschilor scheletici, cum ar fi miastenia gravis si miotonia, pot prezenta probleme la nivelul muschilor gatului, provocand senzatia de globus faringian;
• Esofagita eozinofilica – reprezinta inflamatia cronica a conductului alimentar, in mod normal din cauza alergiilor;
• Diverticulul lui Zenker – reprezinta o zona de tesut in forma de balon la nivelul peretelui gatului;
• Tumori rare – rareori, senzatia de globus poate fi cauzata de o tumora la nivelul gatului, precum metastazarea la nivel orofaringian a carcinomului cu celule Merkel;
• Afectiuni faringiene inflamatorii – aceste afectiuni provoaca iritarea si inflamarea faringelui. Unele dintre aceste conditii includ amigdalita, faringita si sinuzita cronica.
• Boala de reflux gastroesofagian si anxietatea sunt cele mai frecvente cauze ale globului faringian. Rareori, afectiunea este cauzata de aparitia leziunilor sau cresterii unor mase de tesut in gat. Aceste mase de tesut includ:
• Tiroida marita in volum sau inflamata;
• Chisturi sau alte cresteri benigne;
• Neoplazii;
• Leziuni ale mucoaselor.
Globul faringian este prezent in mod egal la barbati si femei. Cu toate acestea, este mai probabil ca o femeie sa raporteze simptomele afectiunii decat barbatii. De asemenea, persoanele cu varste mijlocii au un risc mai mare de a dezvolta aceasta conditie decat persoanele mai tinere.
Conditii similare si conexe
SusO afectiune asociata, disfagia, cauzeaza dificultati la inghitire. Persoanele cu disfagie pot avea senzatia de corp strain in gat, dar, cu toate acesta, majoritatea persoanelor cu glob faringian nu au disfagie.
Odinofagia este termenul care se refera la inghitirea dureroasa. Odinofagia poate provoca, de asemenea, dificultati la inghitire. Persoanele cu glob faringian nu raporteaza dureri la inghitire.
Corpii straini care se blocheaza in gat se pot misca si pot face dificila respiratia. In acest caz persoanele afectate trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta.
Vizita la medic
SusSenzatia de nod in gat poate fi inspaimantatoare si deranjanta pentru o persoana. Aceasta face ca o persoana sa se duca la medic mult mai repede decat in cazul altor simptome. In majoritatea cazurilor, cauza nu este grava, iar senzatia poate sa dispara de la sine.
Identificarea si tratarea senzatiei de globus nu este intotdeauna usoara, deoarece exista multe cauze posibile, iar diagnosticul bazat pe un examen fizic este de obicei imposibil.
Persoanele care experimenteaza senzatia de nod in gat ar trebui sa ceara parerea unui medic daca aceasta este insotita de:
- Durere la nivelul gatului;
- Scadere in greutate;
- Simptomatologie brusca dupa varsta de 50 de ani;
- Greata si varsaturi;
- Dificultate la inghitire;
- Slabiciune musculara;
- Masa palpabila la nivelul gatului sau in alta parte a corpului;
- Simptomatologie care se agraveaza treptat;
- Simptome care semnaleaza o infectie, cum ar fi febra sau inflamarea ganglionilor limfatici.
Tratament
SusNu exista medicamente specifice sau modificari ale stilului de viata pentru tratarea globului faringian.
Cand senzatia de globus este cauzata de prezenta unei alte afectiuni medicale, tratarea afectiunii de baza poate elimina globul faringian. De exemplu, antiacidele pot ajuta la disparitia senzatiei de globus in cazul bolii de reflux gastroesofagian.
Abordarea factorilor psihologici poate ajuta o persoana sa isi reduca disconfortul provocat de globul faringian. Luarea unor masuri pentru a reduce anxietatea sau stresul poate imbunatati semnificativ simptomele unei persoane. Medicul poate recomanda terapia cognitiva comportamentala sau alte metode de reducere a anxietatii.
Senzatia de globus este adesea dificil de tratat si poate dura timp indelungat. De asemenea, persoanele care au experimentat o data aceasta senzatie o pot experimenta din nou, mai ales in momentele de stres ridicat.
In cazul in care globul faringian este provocat de ingerarea unor corpi straini, este necesara solicitarea asistentei medicale de urgenta, deoarece caile respiratorii pot fi blocate, acest lucru ducand la deces.
Profilaxie
SusDeoarece cauza exacta a globului faringian nu este cunoscuta, tratamentul poate fi dificil de acordat. Din acest motiv se recomanda incercarea prevenirii acestei afectiuni prin anumite obiceiuri sanatoase. Aceste obiceiuri includ:
Consumul de lichide – mentinerea unei stari optime de hidratare poate ajuta la evitarea uscaciunii tegumentelor si mucoaselor;
Evitarea fumatului – gatul, sinusurile si gura sunt puternic afectate de consumul de tutun. Aceste obiceiuri cresc riscul multor afectiuni, inclusiv cancerul;
Pauzele vocale si evitarea tipatului – pauzele de vorbire sunt recomandate mai ales cand este vorba despre o raceala sau o laringita.
In cazul acestor boli, muschii gatului sunt deja inflamati, iar folosirea lor poate provoca senzatia de glob faringian. De asemenea, tipatul poate agrava tensiunea si uzura coardelor vocale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Medic specialist Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Asist. univ dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Mr. dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Tratamentul cancerului tiroidian
- Dr. Vladislav Brasoveanu si Dr. Dragos Romanesc
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament
- Informatii esentiale despre hemangioame
- Boala de reflux esofagian - manifestari si mod de ameliorare
- Patologia chirurgicala a tiroidei
- Spasmofilie - cauze, simptome, tratament
- Cauzele durerilor de clavicula