Coronavirus Update

Cauzele si tratamentul durerilor periombilicale

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este durerea periombilicala

Sus
Cauzele si tratamentul durerilor periombilicale

Durerea periombilicala este un simptom frecvent acuzat de oameni, putand fi provocat de mai multe afectiuni. Varietatea larga de boli in care se regasesc durerile periombilicale reprezinta un obstacol in realizarea diagnosticarii.

Durerea periombilicala este o senzatie neplacuta aparuta in regiunea ombilicului sau buricului. Pentru a putea pune un diagnostic corect, medicii trebuie sa stie cu exactitate localizarea durerii, dar si daca aceasta iradiaza spre alte parti anatomice. De exemplu, in cazul apendicitei, durerea incepe adesea in zona periombilicala si apoi se deplaseaza spre partea inferioara dreapta a abdomenului (fosa iliaca dreapta).Este posibil ca medicul sa efectueze o serie de investigatii suplimentare pentru a depista cauza exacta a acestui simptom.

Cuprins articol

 1. Ce este durerea periombilicala
 2. Cauzele durerii periombilicale
 3. Cele mai frecvente afectiuni in care este prezenta durerea periombilicala
 4. Tratament
 5. Concluzii
 6. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele durerii periombilicale

Sus

Intensitatea durerii ombilicale poate varia de la un disconfort usor pana la o durere puternica ce poate reprezenta o urgenta chirurgicala.

Persoanele cu acest tip de durere pot avea dificultati in a explica cu exactitate unde simt durerea. Cu toate acestea, in functie de zona afectata, durerea poate fi asociata cu multe afectiuni diferite. De exemplu, durerea din zona superioara dreapta a abdomenului poate sugera o afectiune a ficatului, in timp ce durerea din zona superioara stanga poate semnala instalarea unui atac de cord sau a pancreatitei.

Cele mai frecvente afectiuni in care este prezenta durerea periombilicala

Sus
 • Hernia ombilicala- Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune pot observa o zona inflamata in regiunea ombilicului, aceasta fiind insotita de durere. Hernia ombilicala apare atunci cand un organ impinge peretele abdominal catre exterior. Copiii au mai multe sanse sa dezvolte boala, in timp ce la adulti este mai frecventa la femeile insarcinate si la persoanele supraponderale.
 • Apendicita acuta- Persoanele cu apendicita acuta au nevoie de un diagnostic rapid si precis, urmat de o interventie chirurgicala de eliminare a apendicelui. Apendicectomia este cea mai frecventa interventie chirurgicala abdominala la copii. Persoanele cu aceasta afectiune pot manifesta dureri acute periombilicale care migreaza spre fosa iliaca dreapta. De asemenea, durerea se poate insoti de pierderea apetitului si de febra.
 • Ischemia entero-mezenterica- Medicii definesc ischemia entero-mezenterica ca o intrerupere a fluxului de sange catre intestinul subtire. Oamenii se pot confrunta cu ischemie entero-mezenterica acuta sau cronica. In ischemia acuta debutul este brusc, insotit de greata, varsaturi si durere periombilicala.
 • Disectia de artera aorta abdominala- Disectia de aorta abdominala apare in urma ruperii unui anevrism si duce la aparitia hemoragiei interne. Persoanele care banuiesc ca se confrunta cu aceasta afectiune trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta. Medicii estimeaza ca 3 din 1000 de persoane care se prezinta in sectia de urgente cu dureri retrosternale sau la nivelul abdomenului se confrunta cu disectia de aorta. Chirurgii trebuie sa trateze disectia de aorta abdominala de urgenta, deoarece mortalitatea poate ajunge pana la 50% in primele 48 de ore.
 • Obstructia intestinului subtire- Prin obstructia intestinului subtire se intelege ca traiectul acestui organ a fost blocat din diferite cauze. Exista mai multi factori ce pot provoca acest blocaj, printre care si:
  - Tesutul cicatricial de la nivelul abdomenului;
  - Hernia;
  - Cancerul;
  - Bolile inflamatorii intestinale;
  - Constipatia;
  - Corpi straini;
  - Volvulus de intestin subtire – o bucla de la nivelul intestinului subtire ce se rasuceste si il blocheaza.

              Persoanele cu obstructia intestinului subtire se pot confrunta cu urmatoarele simptome:
            - Durere periombilicala;
            - Distensie abdominala;
            - Greata;
            - Varsaturi;
            - Constipatie usoara pana la severa.

             Medicii pot diagnostica aceasta afectiune prin efectuarea unei examinari fizice, dar si prin tomografie computerizata, ecografie sau radiografie. Majoritatea persoanelor                cu obstructie intestinala vor necesita interventii chirurgicale pentru deblocarea intestinului.

 • Gastrita, esofagita sau ulcerul peptic- Persoanele cu gastrita, esofagita sau ulcer peptic pot prezenta dureri periombilicale ce pot migra in partea superioara a abdomenului. Gastrita poate fi acuta sau cronica. Persoanele cu gastrita pot manifesta dureri abdominale, greturi si varsaturi. Este posibil ca unii bolnavi sa nu prezinte nici un simptom in timp ce altii pot experimenta simptome usoare sau severe. Esofagita reprezinta inflamatia la nivelul esofagului, organul care leaga cavitatea bucala de stomac. Cele mai frecvente simptome pe care le raporteaza persoanele cu esofagita sunt reprezentate de durere in piept si dificultati la inghitire insotite tot de durere. Persoanele cu ulcer peptic au leziuni la nivelul stomacului si in portiunea superioara a intestinului subtire. Simptomele acestei afectiuni variaza in functie de varsta si localizare. Persoanele cu aceasta boala au raportat dureri epigastrice si periombilicale, balonare, greata si varsaturi.
 • Durerile periombilicale la copii- Cel mai frecvent diagnostic al copiilor cu dureri periombilicale este apendicita. Aceasta este o afectiune ce reprezinta o urgenta chirurgicala, deoarece are un risc crescut de a duce la peritonita. Apendicita poate fi dificil de diagnosticat la copii, deoarece simptomele tipice nu se incadreaza intotdeauna la acestia. Copiii pot raporta simptome vagi, nespecifice, cum ar fi durerile de stomac ce sunt insotite de greata si varsaturi. Este posibil ca medicii sa fie nevoiti sa confirme simptomele copilului efectuand examinari fizice, analize de sange, ecografii sau scanari CT sau IRM.

Diagnosticare

Durerea periombilicala este un simptom comun al mai multor afectiuni, din acest motiv diagnosticul exact fiind dificil de pus in unele cazuri. Testele de sange, tehnicile imagistice, precum razele X, tomografia, ecografia si IRM-ul sunt instrumente utile pentru confirmarea diagnosticului. Trebuie cunoscut faptul ca durerea periombilicala nu sugereaza intodeauna prezenta unei afectiuni care implica tractul abdominal. De exemplu, disectia de aorta abdominala poate provoca dureri ombilicale, desi este o afectiune vasculara.

Tratament

Sus

Tratamentul pentru durerea ombilicala depinde de cauza principala ce a dus la aparitia acesteia. Tratamentul poate include:
- In cazul herniei ombilicale se realizeaza interventie chirurgicala;
- Pentru apendicita acuta se indica interventie chirurgicala si tratamente cu antibiotice si calmante;
- Ischemia entero-mezenterica va necesita, de asemenea, interventie chirurgicala, dupa aceasta fiind prescrise anticoagulante pentru a evita recidiva;
- Disectia de aorta abdominala reprezinta o urgenta chirurgicala si trebuie tratata ca atare. Dupa interventie medicii vor prescrie betablocante;
- In cazul gastritei, esofagitei si a ulcerului peptic nu este necesara interventia chirurgicala. Medicii vor trata aceste afectiuni folosind medicamente specifice.

Concluzii

Sus

Persoanele care se confrunta cu dureri periombilicale trebuie sa discute cu un medic, acesta putand ajuta la determinarea cauzei care sta la baza acestui simptom. Specialistii considera ca este dificila diagnosticarea cauzelor durerii periombilicale, deoarece este un simptom ce sta la baza unei varietati largi de afectiuni. Majoritatea afectiunilor care stau la baza durerilor ombilicale necesita ca tratament interventia chirurgicala. Totusi, exista si afectiuni ce nu necesita chirurgie, precum esofagita, gastrita sau ulcerul peptic.

Bibliografie:
Antunes, C., Mathew, G. (2018). Esophagitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442012/
Azer, S. A., Akhondi, H. (2019). Gastritis. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544250/
Cartwright, S. L., Knudson, M. P. (2008). Evaluation of acute abdominal pain in adults. https://www.aafp.org/afp/2008/0401/p971.html
Coste, A. H.,et al.(2019). Umbilical hernia. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459312/
Gadiparthi, R., & Waseem, M. (2019). Pediatric appendicitis. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441864/
Gragossian, A., Dacquel, P. (2019). Mesenteric artery ischemia. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513354/
Levy, D., Le, J. K. (2018). Aortic dissection. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441963/
Malik, T. F., Singh, K. (2018). Peptic ulcer disease. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534792/
Schick, M. A., Meseeha, M. (2018). Bowel, obstruction small. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448079/
Stringer, M. D. (2017). Acute appendicitis [Abstract]. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jpc.13737
Volkamer, H. M.,et al.(2016). Man with sharp periumbilical pain. https://www.annemergmed.com/article/S0196-0644(15)01206-8/pdf


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate