Cand si de ce trebuie sa luam probiotice?
Generalitati
Sus
Probioticele sunt microorganismele care pot ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate si la formarea unui sistem imunitar rezistent in fata virusurilor si a bacteriilor.
Radacina cuvantului probiotic provine din cuvantul grecesc pro, adica "pentru", si "bios", adica "viata".
Probioticele prezinta o multitudine de efecte benefice asupra organismului. Astfel, principalele beneficii pe care le aduc sanatatii sunt: contribuie la intarirea sistemului imunitar, previn si amelioreaza simptomele infectiilor tractului urinar, contribuie la buna functionare a sistemului digestiv, sunt adjuvante in cazul racelilor si gripelor atat la adulti, cat si la copii, dar mai ales micsoreaza efectele nocive pe care le au antibioticele asupra organismului.
In plus, doamnele care doresc sa slabeasca pot afla in probiotice un aliat de nadejde, deoarece acestea inlatura senzatia de foame si accelereaza arderea grasimilor din organism.
Cuprins articol
Principalele efecte benefice
Sus• Cresc imunitatea. Sunt studii care demonstreaza ca probioticele contribuie la stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A, iar acesta reprezinta mecanismul principal prin care probioticele sunt capabile sa sustina imunitatea, adica sa participe la imunomodulare.
• Previn afectiunile digestive la copii. Constipatia si diareea, probleme des intalnite la copii, pot fi prevenite cu ajutorul probioticelor.
• Lupta cu infectiile. Rolul antimicrobian al probioticelor se bazeaza pe actiunea duala a acestora. Ele actioneaza atat prin productia proprie de factori cu rol antimicrobian, cat si prin stimularea productiei de peptide, substante cu rol antiinfectios produse de organismul pe care probioticele il colonizeaza.
• Benefice in lupta impotriva candidozei. Candidoza apare in primul rand din cauza unei imunitati scazute, dar si din cauza inmultirii coloniilor de Candida albicans la nivelul florei intestinale. Administrarea probioticelor in candidoza ajuta la restabilirea echilibrului la nivelul microbiomului.
• Intretin o digestie normala. Atunci cand o persoana ia antibiotice sau daca are o anumita afectiune la nivel digestiv, un dezechilibru de exemplu, administrarea de probiotice duce la imbunatatirea digestiei.
• Au efect benefic asupra sanatatii pielii, deoarece cresc secretia de sebum si ajuta la hidratarea pielii. In plus, sunt studii care sustin ca administrarea de probiotice poate diminua efectele psoriazisului, fiind de real ajutor si in cazul dermatitei atopice, frecvent intalnite la copii.
• Limiteaza efectele adverse ale antibioticelor. Astfel, atunci cand o persoana urmeaza un tratament cu antibiotice, prescris numai la recomandarea unui medic, este indicata si administrarea unui probiotic, in acest caz efectele negative ale antibioticelor in organism sunt diminuate.
Cat timp si cum se administreaza probioticele
SusPentru a avea un efect maxim este recomandat ca probioticul sa fie administrat cu o jumatate de ora inainte de masa, iar daca o persoana urmeaza un tratament cu antibiotice, probioticul se ia la o diferenta de 2-3 ore de antibiotic si administrarea acestuia continua inca 10 zile dupa incheierea tratamentului cu antibiotice.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
-
Raceala si gripa primavara: inevitabila daca nu iti protejezi sistemul imunitar
-
Intareste-ti imunitatea cu suplimente naturale in aceasta perioada
-
Probiotice pentru sanatatea digestiei
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Probioticele amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil
-
Probioticele, adjuvanti excelenti in prevenirea racelii
-
15 alimente bogate in probiotice
Citeste pe aceeasi tema
-
Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii?
-
5 motive pentru care trebuie sa eviti excesul de antibiotice
-
Dureri de spate, insomnii, probleme cu greutatea...si daca acestea sunt cauzate de abdomen?
-
Despre balonare, eructatii si flatulenta
-
O imunitate puternica din timp se construieste
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Un probiotic nou uimeste medicii
Cel mai puternic i-a impresionat cat de repede functioneaza Probioticul care a impresionat medicii din SUA si Brazilia a ajuns deja si la noi. in fata medicilor de dincolo de ocean produsul s-a dovedit prin rapiditatea cu care functioneaza. Probioticul...citeste mai mult
-
Alimente interzise in caz de diaree
Generalitati Diareea cronica este caracterizata prin scaunele moi care dureaza cel putin patru saptamani si implica prezenta a cel putin trei scaune pe zi. Exista mai multe cauze posibile ale diareei cronice. Tratamentul are ca scop tratarea cauzelor diareei...citeste mai mult
-
Alimente care determina constipatia
Generalitati O dieta cu un continut scazut de fibre poate sa determine constipatia. Sentimentul de blocaj rectal si eliminarea unui scaun la mai mult de 24 de ore poate creste riscul dezvoltarii constipatiei cronice. O data ce apar primele simptome trebuie consultat...citeste mai mult