Clickmed
programare rapida la medic

Atitudinea pozitiva - cat de importanta este si cat te influenteaza cei cu atitudine negativa/pozitiva

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2020
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Prezentare generala

Sus
Atitudinea pozitiva - cat de importanta este si cat te influenteaza cei cu atitudine negativa/pozitiva

Multe persoane afirma ca au o atitudine pozitiva, iar acest lucru atrage lucrurile bune in jurul lor. Ei bine, adevarul este ca o atitudine pozitiva este ghidul prin care se poate duce o viata pozitiva si prin care se poate face mai usor fata stresului zilnic.

O atitudine pozitiva aduce optimism in viata si faciliteaza evitarea grijilor si a gandirii negative, sporind calitatea mai multor aspecte ale vietii, precum starea sociala, munca, sanatatea si relatiile sociale.

Persoanele ce au o perspectiva negativa asupra modului in care merg lucrurile trebuie doar sa isi aminteasca faptul ca atitudinea pozitiva este totul, aceasta ajutand la depasirea oricaror griji. In plus, adoptarea sa ca un mod de viata poate duce la schimbari contructive, crescand nivelul de fericire, implinire si succes.

Cuprins articol

 1. Prezentare generala
 2. Importanta unei atitudini pozitive
 3. Amplificarea nivelului de fericire
 4. Stimularea motivatiei
 5. Cresterea stimei de sine
 6. Imbunatatirea starii de sanatate
 7. Imbunatatirea relatiilor sociale
 8. Atragerea de oportunitati pozitive
 9. Cresterea performantelor
 10. Cum ne influenteaza atitudinea celor din jur?
 11. Citeste pe aceeasi tema

Importanta unei atitudini pozitive

Sus

Cand o persoana se considera pozitiva, aceasta va observa frecvent schimbari pozitive in viata. O atitudine pozitiva ajuta individul sa se dezvolte optim din punct de vedere fiziologic si psihologic si aduce o multime de beneficii vietii de zi cu zi.

In plus, nimanui nu ii place sa observe latura negativa a altei persoane, astfel incat o fiinta umana cu o atitudine pozitiva este placuta si apreciata in toate locurile. In continuare sunt prezentate cateva dintre motivele pentru care oamenii ar trebui sa adopte o atitudine pozitiva in viata.

Amplificarea nivelului de fericire

Sus

O atitudine pozitiva trezeste fericirea. Astfel, nu trebuie ca o persoana sa fie extrem de bogata sau sa atinga anumite obiective marete pentru a fi fericita, ci este o chestiune de atitudine.

Cand se adopta un spirit pozitiv, fericirea se instaleaza automat, deoarece aceasta nu depinde neaparat de cauze externe, ci vine din interiorul individului.

Orice persoana poate fi fericita, iar tot ce trebuie sa faca este sa lucreze la atitudinea pe care o are. O perspectiva pozitiva asupra vietii va duce la fericire, in timp ce negativitatea va degrada starea de bine si va produce nefericire.

Stimularea motivatiei

Sus

O gandire pozitiva va ajuta la realizarea unor aspiratii si obiective, iar sarcinile vor deveni mai usor de indeplinit.

Motivatia este o calitatea pozitiva si o trasatura minunata pe care un individ o are. Aceasta il va stimula sa mearga inainte, il va incuraja si il va ajuta sa depaseasca obstacolele ce apar in viata.

O stare de spirit pozitiva stimuleaza motivatia de a reusi si de a obtine lucrurile dorite. Astfel, persoanele motivate si pozitive vor considera intotdeauna ca primesc mult mai mult decat au asteptat, iar acest lucru va duce chiar la un nivel crescut de fericire.

Cresterea stimei de sine

Sus

Atitudinea si modul de gandire pe care o persoana le are influenteaza foarte mult felul in care aceasta se simte fata de sine. Daca atitudinea si gandirea sunt pozitive, parerea despre propria persoana va fi una mult mai buna, ceea ce inseamna un nivel mai crescut al stimei de sine.

Specialistii recomanda tuturor persoanelor sa se vada in lumini pozitive, iar acest lucru va creste automat stima de sine. De asemenea, se recomanda evitarea grijilor cu privire la vorbele negative pe care altii le pot avea. Astfel, atunci cand exista o atitudine pozitiva pentru propria persoana, chiar si oamenii din jur vor avea o parere mai buna si vor oferi mai mult respect.

Imbunatatirea starii de sanatate

Sus

Oamenii care gandesc pozitiv sunt, de obicei, mai energici si mai sanatosi decat oamenii care gandesc negativ. De asemenea, persoanele pozitive sunt mai fericite, acest lucru influentand in mod benefic sanatatea.

Mintea are un efect puternic asupra corpului si asupra sanatatii, iar oamenii ce sunt pozitivi vor observa ca sistemul imunitar este mai puternic, iar recuperarea dupa boala este mai rapida.

Imbunatatirea relatiilor sociale

Sus

Un alt motiv pentru care oamenii ar trebui sa adopte o atitudine pozitiva este reprezentat de efectul benefic pe care aceasta il are asupra relatiilor cu ceilalti oameni.

Oamenii tind sa stea mai mult in preajma celor pozitivi si sa pastreze o distanta mai mare fata de cei negativi. Oamenii pozitivi aduc bucurie si fericire, energizand mediul si persoanele din jur.

Atragerea de oportunitati pozitive

Sus

Oamenii cu atitudini pozitive pot fi abordati mai usor decat cei cu atitudini negative. De asemenea, oamenii pozitivi sunt mai placuti si se prefera sa se stea in preajma lor.

In ceea ce priveste oportunitatile, oamenii cu atitudini pozitive au mai multe sanse sa intalneasca persoane cu un statut inalt sau cu o importanta crescuta atunci cand au o stare pozitiva si energica. In plus, persoanele pozitive sunt mult mai deschise sa-si extinda cercul social, avand si mai multe sanse pentru a avea acces la diferite oportunitati.

Cresterea performantelor

Sus

Atitudinea pozitiva ajuta individul sa se comporte mult mai bine in fiecare sfera a vietii sale. Astfel, pozitivitatea ajuta la executarea sarcinilor in moduri mult mai bune, crescand randamentul si performanta.

Credinta ferma in propriile abilitati vine la pachet cu o atitudine pozitiva, iar productivitatea va fi una sporita, succesul urmand in scurt timp. In final, se poate observa ca o atitudine pozitiva chiar poate produce minuni in viata unei persoane.

Cum ne influenteaza atitudinea celor din jur?

Sus

Starea de spirit si atitudinea unei persoane pot influenta foarte mult persoanele din jur, iar de multe ori acest lucru nici nu este constientizat.

Spre exemplu, studiile au observat faptul ca numeroase persoane au raportat ca s-au simtit neplacut in timp ce au stat impreuna cu persoane ce aveau o atitudine negativa. De asemenea, multe persoane au raportat ca au devenit foarte vesele in prezenta unor oameni pozitivi. Astfel, oamenii sunt profund afectati de atitudinile si starile persoanelor din mediul inconjurator.

Un scurt exemplu ce poate fi dat in legatura cu modul de influenta al atitudinii este frecvent regasit la locul de munca. Astfel, persoanele care au lucrat in medii in care sefii au avut comportamente reci si perspective negative au raportat ca aceste lucruri au afectat intreaga echipa.

Astfel, liderii trebuie sa impuna o atitudine pe care si-ar dori sa o aiba si cei din jur. Daca se doreste un mediu cald si incurajator, atitudinea de acest tip trebuie adoptata cat mai curand.

Modul in care atitudinea celorlalti influenteaza o persoana este unul relativ simplu: oamenii au tendinta sa primeasca ceea ce ofera.

Astfel, chiar si persoanele care sunt morocanoase si nu saluta niciodata vor raspunde pana la urma atunci cand sunt salutate in fiecare dimineata. In plus, unii specialisti considera ca 90% din modul in care decurge viata este compus din atitudinea avuta, iar restul de 10% este ceea ce vine din mediul inconjurator.

In cazul emotiilor negative, specialistii explica faptul ca acestea pot avea un impact mai mare decat cele pozitive. Atunci cand sunt comparate efectele unei atitudini pozitive cu cele ale unei atitudini negative, cea din urma are un impact de 4-7 ori mai mare decat cea pozitiva. Chiar si supararile zilnice pot afecta starea de spirit, dar acest lucru ar trebui evitat.

Nu este bine ca grijile si nervii acumulati sa fie varsati pe cei din jur, mai ales ca acestia din urma nu sunt vinovati. In plus, oamenii vor observa cand exista o atitudine negativa, iar in final vor reactiona tot in acelasi mod. Astfel, se recomanda ca respectul si bunatatea sa primeze, chiar daca exista anumite griji si evenimente stresante.

Bibliografie:
Five Reasons Why You Should Think Positively https://www.successconsciousness.com/blog/positive-attitude/five-reasons-why-you-should-think-positively/
The Way that Your Attitude Influences Those Around You http://www.situationmanagementsystems.com/blog/index.php/influence-skills-2/the-way-that-your-attitude-influences-those-around-you/
How Others Influence Your Happiness https://www.uwhealth.org/health-wellness/the-happiness-ripple-effect/50784
The importance of a positive attitude http://www.plazacollege.edu/the-importance-of-a-positive-attitude/
Why Attitude Is Important http://www.tipsforgrooming.com/why-attitude-is-important/


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter