Coronavirus Update

Supravietuirea pacientilor ventilati mecanic depinde de ingrijirea acestora la terapie

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2010

Supravietuirea bolnavilor ventilati mecanic este direct proportionala cu efectivul pacientilor tratati in sectiile de terapie intensiva. Este cunoscut faptul ca spitalele cu un efectiv mare de pacienti asigura o asistenta medicala superioara celor cu o capacitate de spitalizare mai redusa.

Un studiu recent a analizat masura in care afirmatia ramane valabila si in cazul prognosticului bolnavilor internati in sectiile de terapie intensiva, care au necesitat ventilatie mecanica. Au fost evaluati 20241 de subiecti internati in 37 de spitale din SUA, impartite in patru grupuri, in functie de capacitatea de spitalizare (87-150 pacienti/an; 151-275 pacienti/an; 276-400 pacienti/an si 401-617 pacienti/an).

Internarea bolnavilor in spitalele din cuartila superioara a condus la o scadere cu 37% a mortalitatii din sectia de terapie intensiva si a mortalitatii intraspitalicesti, comparativ cu unitatile din cuartila inferioara (p=0,001), ceea ce a corespuns unei mortalitati generale intraspitalicesti de 25,5% pentru spitalele din cuartila superioara fata de 34,2% pentru cele din cuartila inferioara.
Nu au existat diferente ale duratei de internare.

In concluzie, prognosticul bolnavilor internati in sectiile de terapie intensiva, care necesita ventilatie mecanica, este direct proportional cu efectivul pacientilor tratati in cadrul respectivelor sectii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate