Clickmed
programare rapida la medic

Presedintele CNAS anunta introducerea din septembrie a sistemului de coplata a serviciilor medicale

Publicat la data de: 25 Mai 2009

Presedintele Casei Nationale de Asigurari, Irinel Popescu, a declarat sambata, la Tg Mures, ca pana la 1 iulie expertii vor definitiva sistemul de coplata in sistemul sanitar, urmand ca dupa 1 septembrie procedura sa devina operationala, transmite corespondentul NewsIn.

„Un grup de experti ai Bancii Mondiale, impreuna cu experti de la noi, lucreaza la introducerea dupa 1 iulie a unui sistem de coplata. Ministrul Sanatatii s-a angajat ca pana la 1 iulie sa defineasca conditiile in care aceasta sa fie introdusa, iar de la 1 septembrie sa devina operationala”, a declarat Irinel Popescu.

El a adaugat ca sistemul de coplata este necesar din doua motive: aduce bani la buget si ii determina pe oameni sa mearga mai putin la medic. „Acolo unde functioneaza sistemele de coplata, ele sunt, in primul rand, o maniera de disciplinare a populatiei si a presiunii pe care o exercita asupra sistemului, in sensul unor consultatii care nu sunt intotdeauna justificate. si atunci minimul de coplata ii readuce pe oameni la niste conditii rezonabile, a numarului de internari care la noi este putin cam mare. Coplata scade cazurile nejustificate si retetele in plus si internarile. Viziunea este ca nu plecam de la un pachet bazal peste care vine inca o coplata, ci apare in anumite sectoare ale asistentei medicale care are dublu scop: de finantare si scadere a presiunii nu intotdeauna justificata pe sistem”, a afirmat seful CNAS.

Popescu a sustinut ca, la un mod extrem de optimist, sistemul de coplata ar aduce un miliard de euro. "In opinia mea, coplata nu va aduce acea finantare de care sistemul are nevoie sau mai bine zis nu va satisface in intregime necesitatile de cofinantare a sistemului si in niciun caz nu va aduce finantarea de la 3,2% la 8% cat e media europeana, dar va aduce un surplus de finantare pentru zonele prioritare. Estimarile actuale sunt catre un miliard de euro care ar insemna mult, dar cred ca sunt eu optimist”, a spus Popescu.

Presedintele CNAS mai considera ca „procentul de 2,7 % din PIB, cat colecteaza CNAS plus 0,5 % din PIB cat are Ministerul Sanatatii ca buget pentru asistenta medicala inseamna putin. "Atunci ne-am pus si noi problema cum reusim sa suplimentam aceasta suma”, a adpugat el.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate