Guvernul vrea sa taie din bugetele sanatatii si educatiei pentru a mentine deficitul bugetar sub 3%
Stire medicala
Noul proiect de buget ar putea prevedea un buget pentru sanatate mai mic de 4% din produsul intern brut (PIB) si mai putin de 6% din PIB pentru educatie in 2009, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.
"Bugetul alocat sanatatii ar putea fi similar cu cel alocat in 2008, astfel incat ne asteptam ca si in acest an ministerul sanatatii sa nu dispuna de mai mult de 4% din PIB, iar in ce priveste educatia, noul proiect ar putea prevedea o reducere a sumei alocate cu aproape 2 procente", au precizat sursele citate.
In legea bugetului de stat pe 2008 Ministerului Educatiei i-a fost alocat 6% din PIB, iar Ministerului Sanatatii - 4,5% din PIB.
Potrivit surselor citate, banii alocati efectiv pentru educatie anul trecut au reprezentat de fapt circa 4% din produsul intern brut, iar pentru sanatate a fost alocat de la bugetul de stat de 3,95% din produsul intern brut.
Totodata, sursele sustin ca guvernul vrea sa aloce in acest an mai putini bani pentru aparare si pentru cercetare.
Aceste prevederi ar putea fi cuprinse in structura noului proiect de buget pe 2009, care va trebui aprobat ulterior de Guvern si apoi de Parlament.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, i-a informat pe participantii la intalnirea cu partenerii sociali din comisiile pentru stabilirea masurilor anticriza ca daca ar accepta cererile de alocare a bugetului venite de la toate ministerele, deficitul bugetar ar ajunge la 12% din PIB in 2009, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii sindicatelor.
Sursa NewsIn
Articole recomandate
-
Ruscoven, sanatate si confort pentru picioarele tale!
-
Feroglobin - Sanatate cu fier pentru toata familia
-
Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina
-
In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
-
Germenii si microbii din baie
-
Dependentule de cofeina, ce faci atunci cand nu poti scapa din ghearele cafelei?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime
-
Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I
-
De ce este importanta monitorizarea imagistica a pacientilor vindecati de COVID-19