Guvernul vrea sa taie din bugetele sanatatii si educatiei pentru a mentine deficitul bugetar sub 3%

Noul proiect de buget ar putea prevedea un buget pentru sanatate mai mic de 4% din produsul intern brut (PIB) si mai putin de 6% din PIB pentru educatie in 2009, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

"Bugetul alocat sanatatii ar putea fi similar cu cel alocat in 2008, astfel incat ne asteptam ca si in acest an ministerul sanatatii sa nu dispuna de mai mult de 4% din PIB, iar in ce priveste educatia, noul proiect ar putea prevedea o reducere a sumei alocate cu aproape 2 procente", au precizat sursele citate.

In legea bugetului de stat pe 2008 Ministerului Educatiei i-a fost alocat 6% din PIB, iar Ministerului Sanatatii - 4,5% din PIB.

Potrivit surselor citate, banii alocati efectiv pentru educatie anul trecut au reprezentat de fapt circa 4% din produsul intern brut, iar pentru sanatate a fost alocat de la bugetul de stat de 3,95% din produsul intern brut.

Totodata, sursele sustin ca guvernul vrea sa aloce in acest an mai putini bani pentru aparare si pentru cercetare.

Aceste prevederi ar putea fi cuprinse in structura noului proiect de buget pe 2009, care va trebui aprobat ulterior de Guvern si apoi de Parlament.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, i-a informat pe participantii la intalnirea cu partenerii sociali din comisiile pentru stabilirea masurilor anticriza ca daca ar accepta cererile de alocare a bugetului venite de la toate ministerele, deficitul bugetar ar ajunge la 12% din PIB in 2009, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii sindicatelor.