Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Beneficiile muzicii pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2013

Generalitati

Sus
Beneficiile muzicii pentru sanatate

Efectele muzicii asupra oamenilor nu se rezuma doar la placerea de a savura frumusetea acestei arte.

Cercetatorii au descoperit ca muzica are numeroase beneficii pentru sanatate in general, de la ameliorarea durerilor fizice, pana la imbunatirea memoriei.

Tot muzica poate schimba radical starea de spirit si poate creste randamentul concentrarii, eliberand totodata organismul de efectele nocive ale stresului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efectele muzicii asupra sanatatii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Efectele muzicii asupra sanatatii

Sus

Ascultarea unei melodii preferate si interpretarea proprie a unui cantec pot avea efecte reale asupra mai multor regiuni cerebrale, printre care se numara si cele responsabile cu memoria si simtul vazului.

Un studiu Canadian a demonstrat ca exista o relatie cauzala intre muzica si sistemul de recompensa, o parte centrala a creierului care reactioneaza la stimuli pozitivi (asa cum sunt hrana, lumina, sexul etc.) si incurajeaza adoptarea de comportamente care conduc la instalarea unei stari de bine.

Printre cele mai importante beneficii ale muzicii pentru sanatate se numara

- Eliberarea de stres. O teza doctorala prezentata in cadrul Universitatii din Gothenburg arata ca ascultarea muzicii in fiecare zi este o metoda eficienta de reducere a nivelului de stres. Lucrarea se bazeaza pe descoperirile a doua studii care au demonstrat ca melomanii prezinta cele mai multe emotii pozitive. Pentru o eliberare de stres reala, se recomanda ascultatea genului muzical preferat (intrucat nu toti oamenii reactioneaza emotional la fel la acelasi tip de muzica).

- Calmarea creierului in timpul unei operatii. O cercetare condusa de oamenii de stiinta ai Clinicii din Cleveland sustin ca pacientii care asculta muzica ritmica sunt mai linistiti atunci cand sunt supusi unei interventii chirurgicale. Muzica actioneaza, in acest caz, ca un calmant fara efecte secundare.

- Imbunatatirea acuitatii auzului. Un studiu derulat in anul 2011 pe un esantion de 163 de persoane (dintre care 74 muzicieni) releva faptul ca persoanele care au contact frecvent cu muzica au un auz mai fin si sunt capabile sa distinga mai bine diversele sunete din mediul inconjurator.

- Mentinerea sanatatii cardiace. Cercetatorii Universitatii din Maryland au descoperit o legatura certa intre ascultarea muzicii si sanatatea cardiaca. Muzica vesela si ritmata stimuleaza procesul de dilatatie a vaselor de sange de la nivelul aparatului cardiac, facilitand buna circulatie a sangelui catre inima. Procentual, diametrul vaselor sanguine creste cu pana la 26% atunci cand o persoana asculta o melodie vesela.

- Ameliorarea durerilor. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Utah, SUA, au demonstrat experimental ca muzica este o sursa excelenta de distragere a atentiei de la durerea fizica resimtita. Astfel, oamenii care asculta o melodie buna simt durerile la o intensitate mai mica. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 143 de persoane, iar rezultatele au aratat ca toti participantii concentrati pe o anumita linie melodica au simtit mai putin intens impulsurile electrice generate de electrozi de mici dimensiuni atasati de buricul degetelor.

- Imbunatatirea memoriei. Psihologii Universitatii Chineze din Hong Kong sustin teoria conform careia copiii care iau cursuri muzicale asimileaza mai usor materia predata la scoala, obtin rezultate mai bune la teste si au o memorie verbala superioara, comparativ cu elevii care nu desfasoara nicio activitate muzicala.

- Prevenirea imbatranirii premature a creierului. Contactul constant cu muzica poate fi de ajutor in protectia randamentului cerebral odata cu inaintarea in varsta. Cercetatorii Universitatii din Kansas, SUA, au descoperit ca varstinicii care au primit o educatie muzicala la un moment dat in viata sunt cei care isi mentin cel mai bine randamentul functiilor cognitive.

- Prevenirea respingerii transplantului cardiac. Acest beneficiu s-a dovedit a fi real, momentan, doar in cazul cobailor de laborator. Cercetatorii japonezi au descoperit ca expunerea soarecilor la anumite genuri muzicale contribuie la prelungirea longevitatii dupa o operatie de transplant de cord. Cobaii au fost expusi mai multor genuri muzicale, de la Mozart si Verdi, pana la muzica moderna. Cele mai bune rezultate au fost observate in cadrul expunerii la muzica clasica.

- Imbunatatirea recuperarii dupa un accident vascular cerebral. Oamenii de stiinta finlandezi sustin ca ascultarea muzicii imediat dupa producerea unui atac cerebral poate ajuta la o recuperare mai buna a pacientilor. Studiul publicat in jurnalul Brain in anul 2008 arata ca muzica poate contribui la imbunatatirea memoriei verbale si a atentiei in randul bolnavilor care au suferit un atac vascular cerebral.

- Reducerea nivelului de anxietate. Muzica de calitate poate fi un bun substitul al masajelor de relaxare in lupta cu nivelul ridicat de anxietate. Un studiu publicat in jurnalul Depresie si Anxietate spune ca pacientii care au beneficiat de 10 ore de masaje de relaxare au prezentat aceleasi simptome ale eliberarii de anxietate, precum persoanele si-au tratat nelinistea ascultand muzica preferata.

- Mentinerea echilibrului emotional in tratarea cancerului. Oamenii de stiinta de la Universitatea Drexel evidentiaza un alt beneficiu potential al muzicii combaterea anxietatii resimtite de bolnavii de cancer in timpul tratamentului. Un studiu la care au participat 1891 de suferinzi arata ca pacientii care s-au refugiat in muzica de la aflarea diagnosticului nu doar ca au prezentat un nivel inferior de stres, ci si o presiune arteriala mai buna si o stare de spirit mai pozitiva.

- Inducerea starii de buna-dispozitie. Cercetatorii Universitatii McGill din Montreal au demonstrat, experimental, ca ascultarea unei melodii placute stimuleaza secretia de hormoni ai placerii, precum dopamina, care influenteaza major starea de spirit. Astfel, unele persoane isi pot creste nivelul de energie intr-o zi dificila cu ajutorul muzicii, pe cand altele pot folosi aceasta arta pentru a se elibera de emotiile negative. Procesele cerebrale sunt foarte complicate, iar elementele care le influenteaza nu sunt inca descoperite in totalitate - cu toate acestea, muzica este cu siguranta un stimulent important pentru mesajele transmise de creier intregului organism.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate