Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum afecteaza ejacularea prematura relatia de cuplu

Actualizat la data de: 24 August 2012
Cum afecteaza ejacularea prematura relatia de cuplu

Ejacularea prematura poate fi un aspect care ar putea afecta destul de mult o relatie. Actul sexual joaca un rol imens in obtinerea fericirii partenerilor angajati intr-o relatie.

Odata cu trecerea timpului, problemele sexuale nerezolvate pot interveni in sens negativ intre cei doi parteneri. Comunicarea eficienta este esentiala pentru viata de cuplu lunga si sanatoasa. Totusi, poate fi deseori dificil pentru un barbat sa discute despre ejacularea precoce cu partenera sa.

Poate interveni rusinea, asociata cu perceptia unor barbati, ca nu au nicio problema legata de controlul excitatiei lor, acceptarea acestui lucru, insemnand pentru altii dintre ei ca sunt mai putin barbati. Lipsa de comunicare legata de acest subiect va inrautati lucrurile. Neintelegerile, sentimentele ranite si mania se pot accentua rapid, iar toate acestea vor agrava ejacularea precoce.

Cauze

Desi cauzele ejacularii premature pot fi complexe, efectele ejacularii premature sunt si acestea complicate. Ejacularea precoce poate avea impact asupra autostimei unui barbat, a relatiilor sale sexuale si a vietii de familie. Atunci cand la acestea se adauga anxietatea, pe langa ejacularea prematura apar si alte disfunctii sexuale.

Cum ii poate afecta pe cei doi parteneri ejacularea prematura?

Desi ejacularea precoce este o conditie care afecteaza barbatii, le priveste si pe partenerele lor. Chiar daca marea majoritate a cercetarilor s-au concentrat pe impactul ejacularii premature asupra persoanelor de sex masculin si asupra starii lor de sanatate sexuala, unii cercetatori au examinat si efectul ejacularii premature asupra sanatatii sexuale a partenerei.

In urma unui studiu s-a evaluat impactul pe care il are ejacularea precoce atat asupra barbatilor, cat si a partenerelor acestora. S-a constatat ca aceasta afecteaza inclusiv autostima femeilor si scade intensitatea placerii sexuale. De asemenea, mai mult de un sfert dintre barbati si femei au raportat faptul ca partenerul de sex feminin si-a exprimat nemultumirea legata de momentul ejaculariii barbatului.

In cuplurile in care barbatul suferea de ejaculare precoce s-a remarcat ca ejacularea precoce are efect negativ asupra:

  • respectului de sine al barbatului (17.1%)
  • respectului de sine al femeii (8.6%)
  • placerii sexuale a barbatului (17.1%)
  • placerii sexuale a femeii (28.6%)
  • relatiei sexuale (22.9%).

Cum afecteaza ejacularea prematura calitatea vietii membrilor cuplului

Exista o legatura destul de puternica intre disfunctiile sexuale si calitatea generala a vietii. Disfunctia sexuala este strans legata de experiente negative, ejaculare prematura in timpul actului sexual si stare generala de bine a unei persoane. Disfunctia sexuala, inclusiv ejacularea prematura este o preocupare actuala a barbatilor, fiind destul de des intalnita.

Ejacularea precoce poate afecta viata de cuplu, intrucat barbatul poate evita cu totul relatiile sexuale, de frica respingerii sau jena. Barbatul poate simti ca nu isi satisface in mod adecvat partenera, astfel incat acesta va evita intalnirile sexuale, de teama de a nu fi respins.

Majoritatea barbatilor nu vor discuta cu partenerele despre ejacularea prematura, astfel incat atunci cand fac o noua incercare sexuala, de multe ori femeia percepe gresit esecul sexual. In timp, barbatul va evita relatiile sexuale din cauza ejacularii precoce.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate