Clickmed
programare rapida la medic

Digestiv (aparat)

Totalitate a organelor avand drept functie principala asimilarea alimentelor destinate sa aduca energia necesara pentru functionarea celulelor.

Structura si fiziologie - Se obisnuieste sa se faca distinctia intre tubul digestiv si glandele digestive (ficat, pancreas).
- tubul digestiv are un rol esential mecanic, de transportare a alimentelor. El este constituit succesiv din gura, cu limba si dintii, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, colon si rect.
- Glandele digestive includ glandele salivare (parotide, submaxilare si sublinguale), ficatul, pancreasul sau glandele intestinului subtire. glandele digestive participa la digestia alimentelor secretand sucuri care contin diferite enzime ale digestiei. Dintre organele aparatului digestiv, doar ficatul si intestinul subtire sunt indispensabile vietii.

Patologia aparatului digestiv - este foarte diversificata.
- Cancerele pot lua nastere la toate nivelurile aparatului digestiv (gura, esofag, stomac, colon, rect, ficat, pancreas). Tratamentele depind, in principal, de tipul de cancer, de organul afectat, de stadiul de evolutie a bolii.
- Constipatia este una dintre cauzele cele mai frecvente ale consultatiei medicale. Constipatii cronici sunt, in societatea noastra, persoane care au un regim alimentar sarac In fibre si o viata sedentara. O musculatura abdominala slaba este, de asemenea, unul dintre elementele problemei. tratamentul consta in aceste cazuri deci, inainte de orice, intr-o schimbare a modului de viata.
- diareea poate fi prezenta in diferite boli. Asa se intampla cu diareea din cazurile de sida, cu alternantele dintre diaree si constipatie din unele cancere digestive etc. Totusi, diareea este de cele mai multe ori unul dintre simptomele gastroenteritelor virale, destul de obisnuite in fiecare an in colectivitatile de copii, ori gastroenteritelor bacteriene cauzate de intoxicatii alimentare (salmonelloze).
- gastritele, inflamatiile stomacului, sunt favorizate de catre alcool si tutun, si pot provoca dureri si arsuri de stomac
- hepatitele sunt boli virale care afecteaza ficatul si care pot fi transmise indeosebi pe cale sangvina si pe cale sexuala.
- Herniile hiatale sunt caracterizate prin trecerea unei portiuni de stomac in torace, prin canalul diafragmului pe unde trece esofagul.
- Ulcerele, bolile stresului, sunt localizate fie pe stomac (ulcerul gastric), fie pe duoden (ulcerul duodenal), ultimul fiind cel mai obisnuit.

Citeste si

Arhiva
  • Aparatele de cafea – focar de infectie? Aparatele de cafea – focar de...

    Prezentare generala Aparatele de cafea sunt dispozitive ce se gasesc in mod frecvent in multe bucatarii si birouri. Totusi, nu foarte multe persoane cunosc faptul ca aparatele de cafea ar putea adaposti numeroase microorganisme patogene, chiar daca se considera ca...citeste mai mult

  • Probiotice pentru sanatatea digestiei Probiotice pentru sanatatea digestiei

    Generalitati Legatura dintre probiotice si sanatatea noastra nu mai este de mult o noutate pentru gastroenterologi. „Tratamentul” cu probiotice poate fi util in multe din bolile tractului digestiv. Zecile de miliarde de bacterii vii –...citeste mai mult

  • Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Probleme digestive frecvente de...

    Generalitati In perioada sarbatorilor se inregistreaza cel mai mare numar de cazuri de probleme si afectiuni digestive din tot anul. Sistemul digestiv este obligat sa indure compozitia si structura unor alimente destul de grele precum carnuri grase, dulciuri,...citeste mai mult

  • Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Tulburarile gastrointestinale sau...

    Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter